PREVIEW: Žena se lvem

Článek od: Redakce - 07.11.2016

Antologie povídek českých a slovenských autorek fantastiky Žena se lvem vyjde počátkem prosince v nakladatelství Fortna. Je úvodním dílem velkolepého projektu Lehké fantazijno, který ani v kontextu zahraniční fantastické literatury nemá obdoby. Ve čtyřech svazcích:  Žena se lvem, Žena se sovou, Žena s drakem a Žena s labutí představí padesát dva spisovatelek ze středu Evropy. Nabídne tak čtenáři i literárnímu vědci jedinečný, komplexní pohled na současnou paletu žánrové tvorby a unikátní přehled rukopisů českých a slovenských autorek.

Hodně lidí se domnívá, že fantastika je hlavně doménou mužů. I přes nezapomenutelný odkaz Wellse, Verna, Asimova a dalších spisovatelů musím oponovat. Autorky přispěly stejnou měrou ke zrodu fantastické literatury. Vzpomeňme jen Frankensteina Mary Shelleyové, základního kamene gotické literatury! Ale vezměme si takovou Ursulu Le Guinovou nebo Connie Willisovou, které považujeme za velmistryně žánru,“ říká Zuzana Hloušková, jedna z editorek a iniciátorka projektu.

Ústředním motivem čtyřdílné antologie, odkazující na symboliku tarotu, je představit ženské hrdinky jako silné lidské bytosti, schopné sledovat vlastní cíle, prát se s osudem, ale zároveň volit i neagresivní řešení, a hlavně nabýt jen v roli erotického objektu. Prostě zde najdete příběhy, které konstruují svět, v němž mají ženy i muži své místo a jsou stejně významní pro zachování jeho rovnováhy. Možná s překvapením, možná s uspokojením, zjistíte, že fantastika nejsou jen elfové, meče, draci a blastery. Můžete se těšit na povídky známých od jmen jako Vilma Kadlečková, Julie Nováková nebo Lucie Lukačovičová, ale i na „objevy“ literárních hvězd dosud schovaných za mlhovinou času neznáma.

V Ženě se lvem, stejně jako každém svazku, se můžete těšit na 13 povídek reprezentujících žánrovou pestrost literární fantastiky (fantasy, sci-fi, horor, steampunk, postapo, humor, kyberpunk, alternativní historie aj.). Dvě slovenské povídky byly ponechány v jejich mateřštině, poněvadž byla donedávna zcela přirozenou součástí naší kulturní výbavy a navíc jsme přesvědčeny, že určitá krása textů by zůstala jaksi „ztracena v překladu“. U knihy také najdete přiložených 13 z celkových 52 speciálních výkladových karet, vycházejících ze symboliky tarotu, ale přinášejících zcela nové výtvarné pojetí známých symbolů a archetypů, přičemž každá ze zobrazených figur nese podobu „své“ autorky. Naprosto unikátní dojem z knížky vytváří také její obálka z dílny proslulé výtvarnice Jany Maffet Šouflové.

Knihu pomáhají dostat na svět nejen editorky Zuzana Hloušková a Františka Vrbenská, ale i dárci z řad veřejnosti prostřednictvím portálu Startovač. I vy můžete přispět a získat tak první dámy české a slovenské fantastiky pěkně pohromadě! Více se dozvíte zde:

https://www.startovac.cz/projekty/zena-se-lvem/

Přidat komentář