Reportáž: Eroticon č.13

Článek od: Redakce - 16.10.2016

Každý con je originál a zvláště Eroticony se snaží vyčnívat z průměru a odvážně pronikat, kde se ještě fanda a fanynka SF&F nepodívali. Tentokrát to bylo divadlo Kámen. Po loňském pokusu uspořádat con v kavárně rozhodně krok správným směrem. Eroticon je velice stydlivý podnik, stěhuje se skoro každý rok, skrývá se a uhýbá skoro po celé Praze, většinou je k vidění na obskurních místech, klubech a hospodách, tak jako jeho typický návštěvník. Divadlo pro Eroticon bylo netypicky odvážnou volbou.

Komorní akce pro necelou stovku návštěvníků a návštěvnic se vešla tak akorát, místnosti nezely prázdnotou, ale na tlačenici také nedošlo. Povídalo se a popíjelo, bar byl bohatě zásobený a venku se na stánku hostující hospody Necropolis točilo vynikající pivo. Akce se celá nesla v duchu prvních ročníků, které lákaly návštěvníky pod heslem „Přecházíme od činů ke slovům“. Opět dostala hlavní slovo literatura, spisovatelky Františka Vrbenská, Vilma Kadlečková, Lucie Lukačovičová, Hanina Veselá a Kristina Haidingerová povídaly, představovaly svoje publikace, anebo také knihy jiných zajímavých autorů a autorek. Kristina si dokonce letošní Eroticon zvolila jako místo pro slavnostní křest svého druhého románu, kontroverzní eroticky laděné knihy „Richardovy živé hračky“ s prvky steampunku.

Akci zahájila Irisa, členka organizačního týmu úplně prvních Eroticonů a připomněla nám, stálým účastníkům (pár pamětníků tam bylo), staré časy. Dále se přednášelo o erotice v počítačových hrách, diskutovalo o možnostech zvětšování intimních částí těla či později na volné a velmi uvolněné téma.

Stihlo se krátké ochotnické divadlo a dvě taneční vystoupení, a ve všem byl nevyřčený příslib erotiky, ale jen velmi decentní a Eroticonsky stydlivý. Chotěbořský Eurocon tak asi zůstane jediným českým conem, který si zaplatil vystoupení profesionální striptérky.

Dalšími tradičními ingrediencemi Eroticoní zábavy jsou vědomostní soutěž „Kdo chce být eroticonářem“ a tombola o lechtivé ceny. Organizátoři tentokrát naštěstí nepodlehli pokušení naplnit tombolu žertovnými předměty a vtipnými suvenýry a snad poprvé byla opravdu lákavá. Však brzy už nebylo možné koupit lístky a napínavé losování doprovázely zjitřené emoce nadšených výherců i zklamaných nadějí.

Pro mě osobně byl nezapomenutelný především večerní koncert skupiny Druga. Živá hudba už k Eroticonům patří tradičně a melancholické písničky o lásce a (dívčí) válce byly tentokrát to pravé.

Takže Eroticon, malá a nenápadná akce s veselou historií má, jak se ukazuje, pořád ještě i budoucnost. Těšíme se na čtrnáctý ročník, a držme palce, aby se ho povedlo zorganizovat. Sledujte novinky na www.eroticon.us či na FB stránce https://www.facebook.com/ErotiCon.US/?fref=ts.

Kompletní fotogalerie z 13. ročníku:  http://eroticon.us/na-co-se-muzete-tesit/

 

Autor článku: Jaroslav Houdek

Fotografie: Hanina Veselá 

 

 

Přidat komentář