TG: Projekt nejen na den dětí - minecraftovým necromantem snadno a rychle

Článek od: Petr Simcik - 01.06.2016

Pamatujete si poggy, pokémony, nebo další masivní trendy dřívějších či pozdějších let, které nutily bez výjimky rodiče k utrácení, nebo vyvracení tužeb každého mladšího školáka? Tak dnes je takovým trendem, dětskou modlou, zábavou a námětem diskusí právě Minecraft. Máme tu nejen samotnou hru, ale i minecraftové knihy, časopisy, hračky (nechutně drahé), lego ... prostě všechno. A Táta Geek vidí ještě jednu věc. Příležitost hezky stráveného dne s dětmi a uplatnění již pozapomenutého umění stříhat a lepit papír.  Možnost si vyrobit minecraftové loutky. Buď samostatně, nebo pro divadlo z jenoho předchozího projektu

Co budeme potřebovat? 

1) Krabici od bot / karton (nikoli jen tvrdý papír - hůř saje)

2) barevné papíry

3) pravítka, nůžky, nůž na koberce, lepidlo (Herkules), štětec na lepidlo, tužky, řezací podložku (mám sklo ze starého skeneru), (mikrovrtačku - nepovinná).

4) silná nit (režná), dřevěný kolík na prádlo, špejle, provázek (sající lepidlo, tj. ne umělý). 

 

1 krok - měření a stříhání:

Tohle mohou provést i starší (8-9) děti. stačí je navést  a ukázat jak na to. Prvním krokem je totiž naměřit si materiál a natříhat. Základní mírou, kterou jsem použil jsou 2 centimetry - výsledkem jsou pak cca 15 cm vysoké loutky. Myslím, že i poloviční velikost by nebyl velký problém. Možná větší piplačka, ale dalo by se. Každopádně je třeba vyrobit dvě ruce 2x2x6cm, tělo 2x4x10cm a hlavu 4x4x4cm Hlavu jsem vyrobil otevřenou, ale jen proto, že mi nevyšel materiál, jinak jde klasicky o uzavřené objekty. Můžete je i začít lepit. Jediné co se vyplatí, je nechat u každého objektu jednu stranu otevřenou.

Zatím co budete lepit základní tvary z kartonu, mohou děti stříhat pruhy z barevných papírů na obalení - obarvení.  Na tělo je to 6 cm  široký fialový a tyrkysový . 

další rozměry  4x 4cm zelené -  a 2x 2 cm tyrkysové  se pak budou hodit na hlavu a ruce. Pak je tu šedý obdélník na nohy - viz další obrázek.  Děti vlastně mohou i lepit. Jediné co by asi měl dělat dospělý, je nařezat ohyby do poloviny síly materiálu (proto karton). I když karton takto naříznete, slepený tvar pak bude velmi pevný.  

2 krok - lepení:

Tady jsem to trochu pokazil - vymýšlel jsem to za pochodu a z počátku měly být ruce na pevno - tidíž jsem bez problémů uzavřel tělo.

Úspěch tkví v detailu - jak jsem byl upozorněn dcerou: Když to nebude mít otrhané tričko, nebude to zombík. A pozor - na správné straně otrhané!

Nalepování barevných pruhů na tvary už jsem si vzal na starost zase já. Měl jsem ale pomocníka :) 

Ruce nezapomeňte nechat otevřené. Níže uvidíte proč. 

Hlavu neobalujte celou - bude pevnější, když bude lepena kartonem vespod na karton vrchu těla.

3 krok - Kompletace:

Zhruba v polovině stavby jsem se rozhodl, že vyrobit jen papírového zombíka není žádná výzva a stanovil jsem si nový cíl - loutky. Vyvstala tedy otázka, jak rozhýbat ruce. Jako první mě napadl drátek nebo patentky, ale to by nefungovalo pokud chci ruce vodit na nitích. Proto padla volba na rovázek. Proděravěl jsem tedy tělo a ruce v ramenou, provlékl provázek jednou stranou. V první ruce zauzloval tak, aby ji uzel přitiskl dovnitř a pak celou loutku omotal a provázek v napjaté poloze zajistil. Takto napjatý jsem ho pak zevnitř těla i ruky, včetně otřepů pořádně zakápl lepidlem, aby se přilepil na vnitřní stěny loutky.

Jakmile to zaschlo - a nechal jsem tomu hodně času na slunci - mezi tím jsem připravil zombie číslo 2 -přidal jsem druhou ruku a opět utáhl a proces s lepidlem opakoval. Následně jsem mohl zalepit ramena a přelepit je barevným krytím.

Mezi tím jsem proděravěl hlavu špejlí a zakápl spoje hlavy a špejle zevnitř hlavy a po uzavření i venku. 

Po zaschnutí mohu špicí a odhalenou částí přilepit hlavu na zombíka.

Jelikož jsem tentokrát používal čistě domácích zásob, místo drátu jsem použil špejli a kolík. Bez vrtačky se do něj budou dělat díry opravdu špatně, ale jde to i nožem. Vrtačku jsem pak použil i na vyrobení děr do "dlaní" což je vidět na zombie na fotce níže a provlékl jsem nit skrze ruku - kolík a druhou ruku tak, aby byla skoro napjatá když jsou ruce dole. Pak jsme zakápl i kolík aby se chytil na špejli. Proto jsem chtěl dřevěný.

4 krok: A můžeme strašit!

 

Přidat komentář