AUDIOKNIHA: Jo Nesbø, Doktor Proktor a konec světa. Možná...

Článek od: Redakce - 29.04.2016

Vzhůru do odboje! Kdo na záchranu světa kašle, z toho nadělají vafle.

Jo Nesbø: Doktor Proktor a konec světa. Možná…

Čte: David Novotný

délka: 8 hod. 13 min.

vydává: OneHotBook

 

Třetí díl oblíbené, humorné dětské tetralogie proslulého norského autora Joa Nesbøho nazvaný Doktor Proktor a konec světa. Možná…vychází jako audiokniha v podání herce Davida Novotného. „Výborně napsaná a vtipná Nesbøho předloha pro nás představuje lákavou možnost při zpracování vyzdvihnout jedinečnost audioknižního formátu. David předvádí úžasný výkon, doslova čaruje hlasem, když projevem odlišuje všechny postavy a každé dodává vlastní charakter a způsob vyjadřování. Vyprávění obohacuje i spoustou citoslovcí i zvuků, předhání se s na míru složeným hudebním doprovodem ‒ tu v rytmu, tu mimo něj, jak příběh vyžaduje,“ uvedlMartin Pilař, ředitel vydavatelství OneHotBook.

 

Nejprve se začala ztrácet diakritika, pak ponožky a nakonec i vlastní názor - to vypadá na invazi z vesmíru. Diktatuře šířené hypnózou z televizních obrazovek je třeba se bránit. Doktor, Bulík a Líza tedy zakládají revoluční skupinku, k níž se přidá dokonce paní učitelka Strobeová a další osobitý člen pedagogického sboru. (A kdo by to byl řekl, že je "třídní" nejen rozená odbojářka, ale taková femme fatale, že okouzlí nejen kolegu, ale i samotného krále.) Jako Pět Přemožitelných, s nepostradatelnou pomocí peruánského savého pavouka Perryho, se pouštějí do boje proti mimozemským chameleonům, kteří by si rádi dali lidstvo k snídani. A taky k obědu. I k večeři…


Na vtipném vyprávění třetího dobrodružství s praštěným vynálezcem doktorem Proktorem se opět „vyřádil“ herec David Novotný.„Dost jsem si vychutnal úhlavního záporáka, ale i jednu svéráznou postavu, která je vlastně zakletý žabák a navíc škytá. To bylo náročné, protože zvuk se provádí vtažením vzduchu dovnitř, což vlastně ’obrušuje‘ hlasivky. Takže je co chvíli potřeba pauza a trochu se napít. Ale měl jsem obzvláštní radost, když se mi škytnutí povedlo dobře zakomponovat. Zkrátka mě těšilo, když se mi spontánně povedlo udělat hezký škyt v hezkém slově,“ líčí interpret, který během čtení zapěl také úryvky hitů skupin ’BABA‘ nebo ‘Dbítlz’. A dodává: „Jsou tam i další menší figurky, kterým jsme vymysleli různé přízvuky. Třeba Boris, převaděč přes hranice, mluví trochu s ozvukem Ukrajiny. A pak je tam Petr, který si ulítává na rogalu a toho jsme udělali s lehce moravským či brněnským témbrem.“ Co se Davidovi Novotnému na sérii s doktorem Proktorem nejvíc líbí? „Nesbø to prostě skvěle napsal. I pro dospěláka je to díky němu velká legrace – kolem některých témat se mihne tak šikovně, že to rozesměje děti, ale dospělí tam zachytí moment, který je taky pobaví, aniž by to přestalo být vhodné pro malé posluchače,“ říká herec. 

 

Nahrávkuv režii Jitky Škápíkové doprovázínejen obvyklé zvukové efekty, ale také rozverná původní hudba na klávesové nástroje s doprovodem perkusí, honky tonk melodie na piano a samozřejmě nezbytná Bulíkova trubka, sem tam i lehounce, ale opravdu lehoulince falešná a mimo rytmus, jak malému rudovlasému hrdinovi dovolí jeho divoký temperament.

Audiokniha vychází jako mp3 ke stažení prostřednictvím digitálních distribucí za 268 Kč i jako CD mp3 za 288 Kč. Pouze na portálu Audiolibrix však mohou členové předplatitelského klubukoupit audioknihu jen za 199 Kč.

 

UKÁZKU Z AUDIOKNIHYsi můžete poslechnout >>ZDE.

Přidejte se na OneHotBook Facebook, abyste nepropásli soutěže o pozoruhodné ceny ani novinky ze světa audioknih, literatury a čtení!

 

„Vedle audioknižní podoby Doktora Proktora a konce světa. Možná… vypadájeho literární předloha jako chabý pokus o přepis vyčerpávajícího hereckého výkonu. Jistě, jsou to silná slova a ortodoxní čtenáři je nejspíš označí za rouhání audioknižního zaslepence, tvrdím ale, že textem lze zaznamenat jen zlomek toho, co David Novotný vypouští z úst. Jsem přesvědčen, že v tomto případě má zvukové zpracování navrch.“‒ naposlech.cz

 

„„Jo Nesbø velmi dobře vystihuje, co se stane, když se moci chopí tyran a lidé jednají jako ovce. Není však potřeba se bát, autor opět líčí celý příběh s humorem sobě vlastním.“
 ‒
Kateřina Krištůfková, iLiteratura.cz  

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Jo Nesbø(*1960)

Norský spisovatel a hudebník, původním vzděláním ekonom a finanční analytik, zpočátku pracoval jako makléř a novinář. Jeho literární dráhu odstartoval roku 1997 Netopýr – první detektivka, v níž vystupuje nekonvenční kriminalista Harry Hole – série s ním se mezitím rozrostla na deset svazků. Mimo tuto řadu zatím česky vyšly také thrillery Lovci hlav (2011), Krev na sněhu (2015), Syn (2015) a Půlnoční slunce (2015). Autor však nepíše jen pro dospělé, jeho vtipná dětská tetralogie o doktorovi Proktorovi je ověnčena řadou významných ocenění a práva na vydání zakoupilo 30 zemí; první dva díly již vyšly také v audioknižní podobě.

 

David Novotný (*1969)

Po absolutoriu studia herectví na Pražské konzervatoři získal své první prvním angažm v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích, od roku 1998 je členem souboru Dejvického divadla. Filmoví a televizní diváci jej znají například ze snímků Tmavomodrý svět, Kožené slunce, Non Plus Ultras, Pravidla lži, Karamazovi, O rodičích a dětech, Křídla Vánoc, Díra u Hanušovic či Hodinový manžel nebo ze seriálů Hořící keř, České století, Okresní přebor, Čtvrtá hvězda aClona. Hojně se věnuje i dabingu. Dále účinkoval v audioknihách vydavatelství OneHotBook: Doktor Proktor a prdicí prášek (2014), Doktor Proktor a vana času (2015).

Přidat komentář