Preview: Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti

Článek od: David Hálek - 22.03.2016

Deadpool byl jenom na rozjezd. Teď nás čeká hlavní událost roku.

Muž z oceli se setkal s docela rozporuplnými názory. Někteří jej nepovažovali za restart, jenž si nejslavnější hrdina zasloužil. Pro jiné se jednalo o nejlepší snímek celé supermaní filmografie. Ať už mezi námi čtenáři panuje jakýkoliv názor, jedno se upřít nedá – jednalo se o jednoznačný kasovní trhák a byla tedy jen otázka času, kdy se dočkáme dalšího DC filmu.

Nyní, po necelých třech letech, je čekání u konce. Pokud ale někdo doufal v přímé pokračování prvního filmu, bude trochu zklamán. Filmaři z WB se rozhodli to pořádně nakopnout a představit nám počátek Ligy spravedlnosti. A jelikož tu nemá na svědomí jen Superman, nemůžeme očekávat pokračování Muže z oceli. Místo něj pro nás režisér Zack Snyder připravil něco jiného. 24 března totiž do kin přichází Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti!

Už samotný název toho říká vcelku hodně. Nejdůležitější je asi to, že hlavní postavou filmu bude Batman. Ne ten chraplák, jak jej známe z Nolanovy trilogie. Tenhle Batman je založený na legendárním komiksu Návrat Temného rytíře od Franka Millera. Netopýří muž už má svoje léta a těší se pořádnému respektu, ale boj se zločinem ho začíná vyčerpávat. Poté, co na vlastní kůži zažije zničení Metropolis, si znovu nasadí masku a rozhodne se postavit té největší hrozbě: Supermanovi.

Ten se mezitím srovnává s životem superhrdiny. Ne všichni mají z jeho omnipotence radost a považují jej, podobně jako Batman, za pohromu, jež má potenciál zničit planetu, a musí být buď kontrolována, nebo neutralizována. Je to právě netopýří muž, kdo udělá první krok a Supermana vyzve. Začíná tak souboj dvou titánů, Syna Kryptonu a Netopýra z Gothamu.

‚Úsvit spravedlnosti‘ ale nemají na svědomí tihle dva. O ten se postará Lex Luthor, jemuž se podaří vytvořit hrozbu tak velkou, že si oba hlavní hrdinové budou muset neochotně podat ruce a začít spolupracovat. Aby bylo jisté, že na Luthorovo geneticky vytvořené monstrum budou stačit, přidá se k nim ještě Wonder Woman, třetí zakládající člen Ligy spravedlnosti.

Do role Supermana se vrací Henry Cavill, jenž dal Muži z oceli podobu i v prvním filmu. Vracejí se i známé tváře z Daily Planet – Amy Adams jako Lois Lane a šéfredaktora Perryho si zopakuje Laurence Fishburne. Co se nových charakterů týče, Batmana si zahraje Ben Affleck, který má už s komiksovými filmy zkušenost (i když na Daredevila z roku 2005 diváci nevzpomínají s láskou) a který si už stačil vysloužit titul „The Batman“, stejně jako se před léty Christianu Baleovi říkalo „The Dark Knight“. Role Wonder Woman se ujala Gal Gadot a záporáku Luthorovi dal podobu vynikající Jesse Eisenberg, jenž má s arogantními génii/hajzly bohaté zkušenosti. Batmanova věrného sluhu Alfreda si střihne slavný Jeremy Irons.

Slavná jména ale nejsou to jediné, na co se můžeme v Úsvitu spravedlnosti těšit. Čekají nás i epické bitvy, ať už se jedná o osobní souboj Batmana a Supermana nebo veliký boj s Lexovým výtvorem. Na co také film láká, je… Úsvit spravedlnosti. Konkrétně Ligy spravedlnosti. Batman v Superman je TEN film, od kterého se bude odvíjet budoucnost dalších DC snímků a který položí základy celému filmovému univerzu, ať už se jedná o další týmovky, nebo o samostatné filmy jako třeba novou Batmaní trilogii, pokračování Muže z oceli, Wonder Woman, Aquamana a další. Očekávání jsou tedy více než vysoká, ale já věřím, že Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti uspěje.

Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti
Režie: Zack Snyder
Hrají: Ben Affleck, Henry Cavill, Jeremy Irons, Amy Adams, Jesse Eisenberg
Česká premiéra: 24.3. 2016

Přidat komentář