KOMIKS: Bublifuk 2: Plnou parou vpřed!

Článek od: Tereza Kadečková - 11.03.2016

Jak lépe naučit mladou generaci číst komiksy, než pro ně vymyslet nějaký, kde si je nejen můžou přečíst, ale také se o nich něco dozvědět.

Bublifuk 2: Plnou parou vpřed! je už druhé číslo čtvrtletníku pro děti, který sestavila Klára Smolíková a do nějž přispěli známí tvůrci a kreslíři jako je třeba Jiří W. ProcházkaPetr KoplTicho762 a další. Obsahuje devět komiksů, ve kterých se to hemží historickými postavami, královskými městy nebo třeba roboty školou povinnými.

Kvalita komiksů se drží víceméně na jedné lince, všechny jsou zábavné, dobře se čtou a bezpochyby mladé čtenáře zaujmou. Bublifuk otvírají Fernando a Stella, příběh o dvou mladých vynálezcích, kteří pomáhají Leonardu da Vincimu a rozhodnou se postavit ponorku. Zábavnou formou učí něco málo o historii a povzbuzuje ruční dovednosti - u komiksu je totiž návod, jak vyrobit vlastní periskop, takže i děti si můžou připadat jako vynálezci.

Abychom se dozvěděli trochu víc o komiksech, najdeme v Bublifuku příspěvek Jak se dělá komiks, kde Klára Smolíková Viktor Svoboda vysvětlují Jak obléci komiksového superhrdinu. Zábavnou formou a krátkou spojovačkou se tak čtenáři seznámí s tím, jak obvykle superhrdinové vypadají. A pokud by někoho zajímal výlet do minulosti, Bublifuk nabídne Prakomiksy, na nichž je vidět, jak dlouhou cestu komiks v dějinách ušel.

Co se kresby týče, nejvíc vystupuje komiks Píp & Půp od Martina Šinkovského a Ticha762. Kresba Ticha762 působí velmi futuristicky, díky tomu svět, ve kterém se to jen hemží roboty, vypadá velmi skutečně. A kdyby snad stálí kreslíři nestačili, nastupuje komiks Dikobraz s kreslenými vtipy a medailonky známých humoristů.

V neposlední řadě je třeba zmínit Petra Kopla a jeho Tři mušketýry, a Tomáše Kučerovského a jeho Hilfréda Huberta Babočku. Oba komiksy jsou nejen velmi okulibé, ale oplývají humorem, a to jak situačním, tak slovními hříčkami. První z nich seznámí mladé čtenáře s příběhem Alexandra Dumase a ten druhý jim naznačí, že možná občas ti staří dědečkové, strýčkové a babičky mají zajímavé příběhy z mládí, které stojí za to si poslechnout.

A to je jen část z toho, co vše Bublifuk přináší. Různorodá paleta příběhů vzdělává, informuje a hlavně mladé čtenáře pobaví a udrží jejich pozornost.

 

Bublifuk 2: Plnou parou vpřed!

Sestavila: Klára Smolíková

Scénář: Bára Buchalová, Kimea, Petr Kopl, Tomáš Kučerovský, Jiří Walker Procházka, Tomáš Prokůpek, Klára Smolíková a Martin Šinkovský

Kresba: Bára Buchalová, Katka Čupová, Lukáš Fibrich, Karel Jerie, Petr Kopl, Tomáš Kučerovský, Viktor Svoboda, Vojtěch Šeda a Ticho762

Formát: Časopis

Nakladatelství: Triton

Rok vydání: 2016

Cena: 55 Kč

 

Komentáře

Ti mušketýři "Extended Edition" jsou výborní. Už jen kvůli nim by to mělo pokračovat, protože jak jsem si spočítal tak jich chybí jještě nejmíň 8 bublifuků :)  Na druhou stranu, ta scéna s Athosem a doporučení ke gardě bylo lepší v originále (myslím taky ten od Kopla :) ). 

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Přidat komentář