KOMIKS: Eric Powell, Goon 4: Čest a děsivé konsekvence z ní plynoucí

Článek od: Ivet Křenková - 16.02.2016

Goon s Frankym brání milovanou Lonely Street ve dne v noci. Ve čtvrtém pokračování poznají ty pravé následky cti a rozhodně to nebude žádný čajový dýchánek. No, i když…

První kapitola knihy Goon 4: Čest a děsivé konsekvence z ní plynoucí nabízí náhled do minulosti, ve které se hlavní hrdina na chvíli dal na dráhu sportovce a s nabušeným týmem (nebo spíše s týmem bouchačů?) pronikl do ligy amerického fotbalu. Hvězdná kariéra Bojovníků spojených konzerváren ale kvůli rozporům vlivných rodin brzy vzala za své. Vánoční atmosféru a pocity svátečního klidu a pohody s přehledem zabije kapitola druhá, kterou sám autor nazval naprostým zprzněním klasického svátečního literárního díla Vánoční koleda od Charlese Dickense.

Poslední tři kapitoly už na sebe navazují a vytvářejí ucelený příběh. Trochu podivínský Dr. Hieronymus Slitina se opět vrací na scénu a stále se nemůže rozhodnout, jestli je dobrák či padouch. Franky a Goon kvůli němu riskují životy v šíleně barevné a barevně šílené paralelní dimenzi. Není tedy vůbec překvapením, že v tomto bizarním světě Frankyho málem sežere zubatá slepice, na druhou stranu ale získá korunu kostkovaných gatí. A taky skoro přijde o rozum. Ačkoliv oba Slitinovi pomáhají zcela nezištně, vůbec se jim to nevyplatí a Goon po doktorově další eskapádě končí ve vězení. To by to ale nebyl Goon, kdyby se mu brzy nepodařilo uprchnout.

Scénář je promyšlený a Eric Powell jím dokáže čtenáře skvěle vést. Samozřejmě nechybí ani typický Goonovský, místy překombinovaný styl humoru, na kterém ale stojí celá tato série. Powell si ve čtvrtém pokračování více pohrává s kresbou a ukazuje hned několik jejích podob. Sice není tak barevná, jako v předchozích dílech, skvěle ale koresponduje s náladou konkrétních příběhů v knize.

Čtvrtý Goon sice pokračuje v nastolené vlně krutých hlášek, zvráceného humoru a krvavých bitek, něco však nefunguje tak, jak by mělo. Vánoční příběh už je přeci jen trochu přes čáru, ostatní části jsou sice dobré a vcelku zábavné, kvalit předchozích dílů ovšem nedosahují. To všechno ale vyvažuje naprosto ujetá dvoustrana s Atomovým Hněvem a povídka Thomase Lennona psaná z pohledu Frankyho, která pojednává o legendárním vagónu dámských lodiček.

Občas prostě čtenáři zůstane rozum stát nad tím, co všechno dokáže autor vymyslet a jak šikovně to dovede zakomponovat do děje. Goon se pak musí vypořádávat s hordou zombie, roboty, lidožravými bulvami, šíleným vědcem a také partou obdivovatelů, takže je to zkrátka pořádný nářez. Navíc je to rozhodně jediný komiks, kde se dozvíte něco o americkém fotbale a zároveň o dámských lodičkách. Takže pokud ještě někdo někdy řekne, že Goon není komiks pro holky, tak dostane ránu hasákem!

Hodnocení: 85%

 

Název: Goon 4: Čest a děsivé konsekvence z ní plynoucí

Scénář a kresba: Eric Powell

Překlad: Hana Studeničová

Nakladatelství: Comics Centrum

Vazba: vázaná

Rozměry: 159 x 239 mm

Počet stran: 160

Rok vydání: 2015

Cena: 499 Kč

Přidat komentář