UKÁZKA: Goon 4: Čest a děsivé konsekvence z ní plynoucí“

Článek od: Redakce - 25.10.2015

Goonova jízda pokračuje a stále si drží svou vysokou laťku humoru, neskutečných nápadů a osobité ilustrace. Ve čtvrtém díle série se objevují lidožravé bulvy z jiné dimenze, šílení vědci, vraždící roboti a duch minulých vánoc. V autorském světě Erica Powela je možné všechno. Komiks „Goon 4: Čest a děsivé konsekvence z ní plynoucí“ ovšem vyjde jen v případě, když si jej předem objedná dostatečný počet zájemců. Nový titul Comics Centra  totiž vychází v edici „Na přání“.      

Kniha „Čest a děsivé konsekvence z ní plynoucí“ obsahuje tři temné a zároveň zábavné příběhy, ve který starý známý Goon bojuje s hordou vraždících robotů i se stvůrami z jiné dimenze. To vše proto, aby zachránil  svého příležitostného spojence a přítele Dr. Hieronyma Slitinu, sužovaného temnou chorobou. Na cestě má Goon opět mnoho překážek, které ho tentokrát přivedou až do vězení na ostrově Cade. Tam nám dokáže, že žádný dobrý skutek nezůstane po zásluze potrestán.

Smát se a nevěřit svým očím budou čtenáři nového Goona od první do poslední stránky. Smysl pro humor a obdivuhodnou fantazii ukazuje autor komiksu Eric Powell ve svérázné verzi známé „Vánoční koledy“ od Charlese Dickense. „Tato část se navíc výrazně odlišuje od ostatních příběhů sbírky a Powell opět předvádí, že svět svého hrdiny umí podat v různých podobách,“ říká šéfredaktor vydavatelství Comics Centrum Václav Dort. Velké překvapení ale  

nabízí i příspěvek komika, herce, scénáristy, producenta a režiséra Thomase Lenona (např. seriál Reno 911), který Eric Powell ilustroval. Původně Lenona požádal o příběh, který chtěl nakreslit jako komiks, ale povídka se tak povedla, že zůstala ve sbírce jako próza. Čtenáři se tak od Frankyho dozvědí jednu z historek, které se normálně vyprávějí u Nortona a v komiksu se z nich objeví vždy pouze fragment. Poslední část čtvrtého Goona, „Vězeňský příběh“, je pak koláží slavných scén slavných vězeňských filmů.

„Goon 4: Čest a děsivé sekvence z ní plynoucí“ patří do edice vydavatelství Comics Centrum „Na přání“. To znamená, že každý další díl komiksové řady vyjde jen v případě, že si jej do stanoveného termínu objedná minimálně pět set zájemců. První tři díly Goona jsou k dostání v e-shopu vydavatelství Comics Centrum. Připravovaný titul si mohou čtenáři objednávat do 1. listopadu, vyjde pak 30. listopadu. Více informací na www.comicscentrum.cz

O GOONOVI

Postavu Goona vymyslel americký scenárista a výtvarník Eric Powell jako určitou kritiku doby, společnosti a aktuálního stavu umění. První příběh vyšel v březnu 1998. Doposud Powell vydal 13 sebraných knihy Goona, s dílem 0 vlastně 14, a k tomu knihu krátkých příběhů Noir. V současnosti Powell spolupracuje s režisérem Davidem Fincherem na převedení Goonových příběhů na filmové plátno.

Powell obdržel za Goona pětkrát cenu Willa Eisnera (komiksový Oscar) a také mezinárodní ocenění Horror Guild award. Eisner Awards jsou ceny, které se udělují v Americe od roku 1988 za kreativní přínos americkému komiksu. Udělují se v několika kategoriích a jsou brány v podstatě jako komiksoví Oscaři. 

Přidat komentář