RECENZE: Darek Šmíd, Žrádlo pro psy (Kladivo na čaroděje 9)

Článek od: Monika Slíva - 11.09.2015

O tom, že pondělí by se mělo vyškrtnout z kalendáře, víme všichni své. Sice bychom pak začali úplně stejně nesnášet úterý, ale to sem teď opravdu nepatří. Prostě není nad to začít týden pořádným masakrem. Úplně nejlepší je, do toho skočit rovnýma nohama a než je stačíte pokrčit, abyste mohli zdrhnout, zapadnete po kolena a už se to nedá. Řítí se na vás čtyřnohý průšvih (doslova) obřích rozměrů a kdo neuteče, bude sežrán či sešrotován do psího žrádla.

Všichni čtyři „detektivové“ si sáhnou až na dno svých magických sil. Zběsilé psí dostihy neskončí jen tak zničehonic a Felix, Walter, Vincenc i Klaudie se budou mít co ohánět, aby zůstali celiství – jako parta, duševně i fyzicky.

Záměrně neprozrazuji takřka nic ze zápletky tohoto dílu, prostě vás nechci ochudit o zážitek. Snad jen… že najdete vše, co do Kladiva patří. Hlášek o trochu míň, neboť vtipkování nejde s nefalšovaným děsem moc dohromady, ale vynahradí vám to krásná hra Darka Šmída s jazykem českým. Je až s podivem, jak květnatě se dá psát o ošklivých věcech.

Nákaza sérií se šíří, ale asi to není špatně. Bohužel si neumím představit, jak se smysluplně bránit ráně kladivem do hlavy. Navíc magickým. Devátý díl Kladiva na čaroděje je nefalšovaným hororem a pekelně drsnou jízdou od začátku až do konce. Brr, krvavé a bobtnající Žrádlo pro psy.

Upřímně? Takové knihy bych se ještě před pár lety nedotkla ani klackem omotaným do igelitu. Stačilo ovšem osm brožovaných eskapád potrhlé partičky zoufalců a nebojím se hororu nic. Autorsky sdílené světy jsou ošemetná věc, protože se můžou snadno původním majitelům vymknout z propisky a začít si hrát na vlastním papíru. Tomuhle vesmíru však vládne Jiří Pavlovský propiskou železnou a zlatou. Přesto pod čarodějným kladivem spoluautoři (nebo chcete-li autoři jednotlivých dílů) neúpí v tortuře, leda dobrovolně. Jsou ponoukáni ke stále lepším výkonům a žádné prohřešky proti Felixově desateru nejsou evidentně tolerovány. Chudák útlocitný čtenář (jako třeba já), co se bojí potmě i do komory, musí překonávat sám sebe, aby se dozvěděl, co zas ti jeho oblíbenci kde podělali… aby to mohli následně a originálně napravit.

Takže dělejte, jak myslíte. Pokud už jste přečetli předchozích osm dílů a jste nakaženi, stejně vám nezbyde nic jiného, než si ten devátý, o obřích psiskách, přečíst, ať už napíšu do této recenze cokoli. Jestli máte rádi splatter horory, budete chrochtati blahem až do poslední prolité kapky krve. Ostatním čtenářům doporučuji nečíst to u jídla. Barvité a vzletné popisy zvráceného básníka Šmída by mohly povznést jejich ctěné žaludky do nechtěných výšin.

Laťka se drží pořád proklatě vysoko, ani ve větru se nezatřese. Začínám mít podezření, jestli jí pan Pavlovský a spol. nepřiklížili nějakým magickým fujtajblem.

 

Darek Šmíd: Žrádlo pro psy (Kladivo na čaroděje 9)
Nakladatelství: Epocha
Edice: Fantastická Epocha
Obálka: Lubomír Kupčík
Rok vydání: 2015
Vazba: brožovaná
Počet stran: 160
Cena: 159 Kč

Recenze na předchozí díly:

Pekelná šleha

Síť přízraků

Drsné sny

Výtah do pekla

Sonáta pro Azazela

Kruté stroje

Město mrtvých

Přidat komentář