SERIÁL: Fear the Walking Dead

Článek od: David Hálek - 09.09.2015

Značka The Walking Dead (dále jen TWD) se těší nesmírné popularitě. Seriál zanedlouho započne svou šestou sérii, komiks od Roberta Kirkmana taky neztrácí na dechu a dočkali jsme se i úspěšných počítačových her. Proč tedy na značce nevydělat trochu víc? Třeba dalším seriálem. Má vůbec cenu se na něj dívat?

Nový seriál Fear the Walking Dead od americké stanice AMC, která nám přivedla i původní TWD, je takzvaný spin-off. To znamená, že se příběh odehrává ve stejném světě, akorát s jinými postavami a dějem. Na tom by rozhodně nebylo nic špatného, universum TWD je rozsáhlé a má tuny potenciálu pro napínavou a děsivou podívanou. Tvůrci se ale rozhodli zasadit seriál do doby před událostmi, které prožil Rick Grimes – do doby, kdy zombie apokalypsa teprve začala.

A zrovna časové zařazení mi přijde trochu nešťastné. Není tu vůbec žádný prostor pro překvapení z neznámého. My už totiž víme, že apokalypsa nastane. Víme, že mrtví vstanou z hrobů a začnou se krmit mozky ostatních. A stejně tak i víme, že ani po šesti letech to neskončí. Co tedy máme očekávat? Možná akorát to, jak přesně se ony události semlely. To by se ale první díl nesměl odehrávat před apokalypsou.

Jelikož už tedy nemáme možnost sledovat skupinku lidí, jak se snaží přežít v náhlém zmatku, protože ten ještě nenastal, nezbývá nám než sledovat skupinku lidí, kteří se snaží přežít ve svém nudném a nezáživném světě. Můžeme se těšit na neuvěřitelně nesympatickou školní poradkyni Madison, její ‚typicky nepochopenou‘ adolescentní dceru Alicii a syna Nicka, problematického drogového závisláka. Nikdo z rodiny nemá charisma a já ani na vteřinu nevěřil ničemu, co si mezi sebou řekli. Jediný relativně povedený charakter je Travis, manžel Madison, nevlastní otec Alicie a Nicka a učitel anglické literatury. K Travisovi není těžké vytvořit si vztah, protože s ním cítíte, že musí svou novou rodinu tak trpět.

Máme tedy příběh, který se odehrává před všemi zajímavými událostmi, a rodinu, na kterou se nejde koukat a ještě hůř se poslouchá. Obsahuje tedy seriál něco, co by nás mohlo zaujmout? Nejspíš ne. Někomu se můžou líbit různé náznaky, že něco není zrovna v pořádku. Například student, který se svěří poradkyni Madison, že má strach, nebo řeči o tom, že vláda něco chystá. Mně osobně se líbil rozbor Jacka Londona a jeho díla. Ale znovu, jelikož už víme, co se stane, a jak to nakonec dopadne, všem těmto náznakům a nápovědám chybí jakýkoliv aspekt napětí. Je vidět, že se postavy v seriálu bojí a jsou nejisté, ale jelikož je skoro nemožné si k nim vytvořit nějaký vztah, je to v důsledku úplně jedno.

Kdybych měl zvolit slovo, kterým bych Fear the Walking Dead popsal, bylo by to ‚zbytečné‘. Nenašel jsem v něm nic, co by mi stálo za to v něm pokračovat (když nepočítám to, že bych pár lidí rád viděl umřít). Budu vděčný za všechny reakce a názory o tom, jak se vydařily další díly a jestli už to není takové utrpení jako tahle první epizoda. Já ale zůstanu u Ricka Grimese a jeho party a budu předstírat, že tohle se nestalo.

Fear the Walking Dead
režie: Adam Davidson
kamera: Michael McDonough
hrají: Rubén Blades, Mercedes Masöhn, Lynn Chen,
 

Přidat komentář