KOMIKS: Mike Carey, Lucifer 5: Peklo

Článek od: Martin Stručovský - 29.07.2015

Peklo. Tak zní název pátého dílu série Lucifer. Naštěstí se nejedná o peklo po příběhové ani jiné stránce. I v tomto díle si Lucifer zachovává nastavenou kvalitu a Carey za doprovodu malířského umění Petera Grosse pokračuje ve vyprávění své fantasy ságy. Ta nás tentokrát zavede do Pekla. Ale nejen do něj, protože díky postavě Mazikeen Carey rozehrává příběh na více místech najednou. Jednotlivé dějové linky splétá dohromady a spřádá z nich příběh podobný pavoučí síti.

Vypravěčem prvního příběhu (Peklo) je jeden z jeho aktérů sepisující dopis, který adresát na poslední straně dočte. Což je opravdu zajímavý způsob vyprávění. První příběh se dělí na dvě linie. V první si Lucifer líže rány a snaží se vyrovnat se zraněními, která utrpěl v Božské komedii. V té druhé se pak hraje o čas – v Pekle i mimo něj. Hraje se o čas, který Jitřní kníže potřebuje, aby se zotavil a byl schopen bojovat.

I Peklo pokračuje s novým pohledem na Lucifera, kterého jsme měli před komiksem zafixovaného z vyprávění určitým způsobem. Od padlého anděla ho Carey posunul na level přitažlivého gentelmana, který dává přednost trikům a klamům namísto násilí. V jeho podání se z něj stal darebák na úrovni, který si dokáže obmotat čtenáře kolem prstů. Ano, přesně tak jsme Lucifera poznali na samém počátku. Jenže už minule byla tahle dokonalost nabourána. Lucifer byl zraněn, už najednou není nedoknutelný. Peklo přichází s dalším vývojem postavy. Ukazuje se, že někdy nastanou chvíle, kdy se ani Lucifer neobejde bez pomoci druhých. Zvlášť ve chvílích, kdy je na tom opravdu blbě.

Vedle již tradičně kvalitního příběhu nepřijdete o obvykle aspekty série. I tentokrát si Carey hraje s mytologií – nabízí například nový pohled na biblickou postavu Šalamouna, kterého představuje v netradiční roli vyšetřovatele. Vedle toho ale Carey využívá ke konci komiksu i prvky germánské mytologie a naznačuje tak, kam se bude děj dál ubírat. 

A opomenout nesmím ani kresbu Petera Grosse. Všechny ty potvory a mytologické bytosti vypadají v příběhu opravdu luxusně a Lucifer by bez téhle výbavy nebyl ani z poloviny tak dobrý. Kombinace Caryeho příběhu a Grossovy kresby nabízí dokonalou symbiózu, která funguje na jedničku. 

Peklo tak opět potvrzuje Luciferovy kvality. Stálí čtenáři opět dostanou to co vždycky. A pro ty z vás, kteří Luciferovu kouzlu ještě nepropadli:  Pokud hledáte dílo, v němž se mísí fantasy, mytologie a úžasný příběh se skvělou kresbou, pak je pro vás Lucifer tím pravým.

Lucifer 5: Peklo
Carey, M. - Gross, Peter
Nakladatel: Crew
Překlad: Štěpán Kopřiva
Obálka: Christopher Moeller
Redakce: Tomáš Drahoš
Rok vydání: 2013
Počet stran: 168
Rozměr: 160x260 
Provedení: hardback
Cena: 499 Kč