KOMIKS: Mimoni: Banán!

Článek od: David Hálek - 24.07.2015


 Populární žlutí raubíři dělají paseku v kinech a nyní se dostali i na stránky komiksu!

 

Mimoni působí jako blesk z čistého nebe. Od té doby, co se před lety poprvé objevili v animáku Já, padouch, jejich popularita rostla. V pokračování animáku se stali skoro středem pozornosti (já si teda krom filajového mimoně moc nepamatuju) a nyní se prohánějí ve svém vlastním filmu. To by bylo, aby nevyždímali svou popularitu až do sucha!

O filmu Mimoni vás čtenáře informovala Monika a přesně vystihla, že příběh je něco naprosto vedlejšího. Tady jde o smích. V komiksu Mimoni: Banán! je to zcela stejné. Příběh nečekejte, ale stejně jako je film jeden dlouhý gag, tak i stránky komiksu fungují jako relativně dobré lechtadlo bránice.

Pozoruhodné na tom celé je to, že se komiks obejde bez jakýchkoliv dialogů. Mimoni přece nemluví. Ale ve formě kreseb taky nemohou vydávat své roztomilé zvuky. To vůbec nevadí. Jednostránkové epizodky jsou tak bravurně nakreslené a vypointované, že by vám tam textové bubliny i překážely a vygradovaní příběhu by ztratilo něco ze své síly.

Detailů moc nečekejte. Kresba Renauda Collina je velmi jednoduchá a neskutečně barevná. Veškerá pozornost je věnována žlutým potvorákům, ale když už se nějaká hříčka v pozadí objeví, obvykle stojí za to. Třeba na plánku mimoní laboratoře, když si začnete všímat, co všechno ti blbečci provádějí.

Motivy a pointy se ale bohužel sem tam opakují. Mnohé epizodky se točí kolem produktivity, motivace a kanadských žertů. To je na tak útloučkou knížečku a čtvrt hodiny „čtení“ dost málo. Mimoni mají přeci takový potenciál, a jistě by nebylo zas tak těžké vymyslet dostatek originálních příběhů na ani ne padesát stránek.

Mimoni: Banán! jsou přesně jako Mimoni: film. Jednoduchá, nesmyslná hříčka plná různých humorných situací, z nichž některé fungují skvěle, jiné méně a u dalších si uvědomíte, že jste něco velmi podobného viděli před pár stránkami. Nečekejte záchvaty smíchu, ale máte-li dítka, které na žluté krabičky z Kinder vajíček nedají dopustit, uděláte jim obrovskou radost!

Celkové hodnocení: 70%

Galerii si můžete prohlédnout zde

Mimoni: Banán! (Minions Volume 1: Banana!)

Scénář: Didier Ah-Koon

Kresba: Renaud Collin

Překlad: Richard Podaný

Nakladatelství: Crew

Datum vydání: 29.6.2015

Vazba a počet stran: Brožovaná, 48

Cena: 149 Kč

Přidat komentář