SERIÁL: Hra o trůny (5. série)

Článek od: Tereza Kadečková - 19.06.2015

Další řada populárního fantasy seriálu je za námi a nezbývá než se ohlédnout za tím, co se stalo.

Seriál se nadále odklání od knih – slyšíme to na každém rohu, tak nemá smysl to opakovat. Co se v páté sérii událo, co stojí za zmínku a co může zamíchat kartami do budoucna?

Celý článek obsahuje spoilery, takže kdo ještě finále anebo vůbec pátou sérii neviděl, nekažte si to.

Děj začal tam, kde ho čtvrtá série nechala. Stannis na Zdi porazil armádu Divokých, Arya dorazila do Braavosu, Cersei a Jaime se srovnávají se smrtí otce, Daenerys musí vládnout městu a její draci ji přestávají poslouchat, Tyrion je na útěku a Jon Snow čelí těžké otázce, jak přežít zimu. Deset epizod páté série dokázalo pořádně zamíchat kartami na všechny strany.

Začneme těmi, se kterými se uvidíme ještě v příští sérii. Lannisterové všichni žijí, i když si Cersei prošla peklem, protože není radno pokoušet se manipulovat náboženskou sektou. I když má ze začátku úspěchy a podaří se jí do žaláře uvrhnout jak novou královnu Margaery tak jejího bratra, osud se nakonec otočí proti ní.

Jaime vyrazil na tajnou misi pro svou dceru, a i když se nedostavil takový úspěch, jako čekal, nakonec ji a jejího snoubence veze do Králova přístaviště. Nejspíš ale v pořádku nedojedou, protože Ellaria Sand se chce pomstít za smrt Oberyna.

Tyrion po boku s Varysem dopluli do Volantisu a vydávají se za Daenerys. Jak ale velí osud a Tyrionovo štěstí, je zajat Jorahem Mormontem, který ho chce matce draků předat jako dar s prosbou o odpuštění. Nakonec si ale Tyrion u Daenerys udělá oko a ona ho pasuje za svého rádce.

Samotná Daenerys má problém s celým městem a se svými draky. Ti ji nechtějí poslouchat, a proto je musí nechat zavřít, aby neohrožovali nevinné lidi. Jak to navíc chodí, ve městě je skupina lidí, kteří by ji nejradši viděli mrtvou, takže se musí neustále potýkat s pokusy o atentát. Nemluvě o tom, že ruší zvyklosti, které se v Meereenu drží po staletí a z toho nemají radost ani ti, kteří ji ze začátku podporovali.

Počet Starků se nadále snižuje. Neschytá to ani Arya, která se zaučuje na vraha, ale pořád má svou hlavu, což se jejím učitelům nelíbí, ani Sansa, která se musela provdat za Ramseyho Snowa. Zato na Zdi si proti sobě Jon staví víc a víc lidí, protože si je vědom hrozby ze Severu. Jeho rozhodnutí spojit se s Divokými se setká s odporem, který vyvrcholí tak, že se z Jona stane jehelníček.

Jak řekl v některých rozhovorech sám George R. R. Martin, hloupá rozhodnutí vedou ke smrti. Pátá série je toho důkazem, kdy nám ze seznamu potenciálních králů zmizí jedna z položek. I přes veškerou přípravu na dobytí Winterfellu je Stannis zastižen krutým počasím a když poslechne radu Melisandre a obětuje svou dceru, počasí se sice uklidní, ale armáda zběhne a Stannis tak musí s pár pěšáky čelit velké přesile. Není třeba dodávat, že to nedopadne dobře.

Lidé si vsázeli, kdo zaklepe bačkorama, protože tím je Hra o trůny proslavená. Někteří tvrdí, že smrtí a jejich krutých variant je už moc, ale jestli si středověk představují jinak, to je jejich věc. Seriál se stále drží ve svém zaběhnutém pořádku a je jen otázka, co se stane dál. Spekulací je hodně, obrázek si každý musí udělat sám. Samotná pátá série ničím nevystupuje do popředí, nedá se říct, že je špatná, ale na zadek se z ní taky nikdo neposadí. Akci do budoucna ale slibuje, protože jestli bude víc bitev s bílými chodci jako ta v osmém díle, je se na co těšit.

Komentáře

To, že sa seriál tak rozišiel s knihou, ma mrzí. Odkrýva to totiž pekných pár spoilerov pre knihu – postavy, ktoré boli v seriáli zavraždené a v knihe nie, evidentne nebudú mať v knihe už žiadnu rolu. To isté platí o postavách, ktoré sa v seriáli vôbec nezjavili či mali inú úlohu. Ibaže by chcel seriál s knihou spieť do absolútne odlišných zakončení, ale tomu neverím.

 

Podle toho, co se proslýchá, měl (údajně) autor poskytnout scénáristům rozuzlení celé ságy - právě proto, aby se na konci sešli (i když jinými cestami) všichni stejně. O tom, kdo z protagonistů je na konci páté série mrtvý, se dá dlouze diskutovat. Různé indicie naznačují, že nic nemusí být tak, jak se zdá. A podle toho, co píšou různě v komentářích ti, co četli knihu (Tanec s draky), tak je taky na konci plná cliffhangerů stejně jako desátý díl 5. série, naopak ještě víc, protože mnohé postavy se do seriálu vůbec nedostaly nebo mají jen okrajový význam.

Já to beru tak, že jsou to alternativní reality v praxi. Stejné podmínky a osoby, jiná rozhodnutí a tudíž jiné cesty. V tomto okamžiku už se prostě nedá srovnávat a křičet "to v knize nebylo!!!" nebo "to tam bylo a oni to nenatočili". Prostě jsou to dva různé příběhy a právě díky tomu si nejspíš tanec s draky přečtu, abych to mohla porovnat.

Do filmu se nikdy nevejde všechno.... já byla kdysi děsně naštvaná, že se Jacksonovi nevešel do posledního filmu knižní návrat hobití trojky do Kraje, protože to v knize byla jedna z mých oblíbených pasáží (jak vyhnali skřety, protože se z těc vystrašenejch kluků stali skuteční bojovníci, kteří měli na to, aby to dokázali).

V každém případě jsem taky zvědavá, kam a jak se to celé bude ubírat. A nenajde se příliš mnoho seriálů, které by dokázali rozpoutat tak vášnivé a celosvětové diskuze fanoušků:-DDDD

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Však on už i sám Martin říkal, že ze seriálu stala spíš volná inspirace knihami, než aby se jednalo o čistou adaptaci.

A fanoušci knih taky křičí, že "se něco nestalo", protože se to JEŠTĚ nestalo. Tyrion s Daenerys v knize ještě nebyli spolu, Stannis ještě nevyjel na Winterfell a Jon sice skončil jako Caesar, ale kdo ví, jestli umřel. Myslím, že pátá řada seriálu byla už plná potenciálních spoilerů pro čtenáře knih.

Přidat komentář