RECENZE: John Wyndham, Den trifidů

Článek od: Tereza Kadečková - 05.03.2015

Klasický apokalyptický román snad není třeba představovat. V dnešní době je pořád stejně aktuální jako před půl stoletím. A stále se stejně dobře čte.

Bill Masen se probouzí v nemocnici a ihned ví, že se děje něco špatného. Je totiž příliš velké ticho. Bližší průzkum ukáže, že všichni lidé oslepli poté, co nad Zemí prolétla zvláštní kometa. Bill se pohledu na ni vyhnul jen náhodou a může děkovat osudu za to, že vidí. Teď se musí protloukat světem a přežít.

Karty se obrací a lidstvo už není na vrcholu potravního žebříčku. Geneticky upravené masožravé rostliny – trifidi – si totiž teď můžou svobodně chodit po světě a krmit se na čemkoliv, co se pohne. A množí se neuvěřitelně rychle.

Den trifidů poprvé vyšel v roce 1951, kdy byl v poválečném prostředí aktuální. Hrozba, kterou si na sebe lidé pletli vytvářením nových zbraní, je v knížce zmiňovaná v rámci filozofických debat o tom, jestli má smysl dál žít ve zdevastovaném světě. Není se ale čeho bát, rozhodně vás neunudí, naopak příběh posouvají tím správným směrem vpřed a nutí vás zamyslet se nad tím, co se za to půl století změnilo.

Jestli máte rádi dobrou apokalypsu, ve které se lidi nebojí organizovat, přemýšlet dopředu a řešit patové situace, Den trifidů tohle všechno může nabídnout. Název může být zavádějící, trifidi se sice objevují napříč celou knihou, ale autorův záměr nebyl udělat z nich jedinou hrozbu ve světě. Naopak, psychický tlak na lidi, srovnávání se s handicapem, to všechno má v příběhu mnohem silnější pozici, než masožravé květiny.

Co knížce ubírá na kvalitě, jsou tiskařské chyby. Vyskytují se sice jenom v první polovině a ne v nějakém přehnaně velkém množství, ale jsou tam. Vyrušují od čtení a vypadá to potom, jako by se korektor celou první polovinu knihy flákal a pak si konečně dal kafe a práci rozjel naplno. Taky jsem narazila na cizí slovo, které nebylo v kurzívě a stálo na zvláštním místě. Doteď mi vrtá hlavou, zda to byl záměr nebo ho překladatel prostě přeskočil. Pokud šlo o záměr, pak překladatel schválně použil archaismus.

Den trifidů zůstává klasikou a není divu, že stále vychází znovu a znovu. Dobře se čte, děj odsýpá a problémy v knize jsou stále aktuální a budou aktuální dalšího půl století. A pak dalšího a dalšího. Jestli se vám tedy Den trifidů nějakou záhadou vyhnul, určitě po něm sáhněte. V rámci scifi a apokalypsy je to ideální četba na večer.

 

Hodnocení: 90%

 

Den trifidů (Day of the Triffids)
Autor: John Wyndham
Překlad: Jaroslav Kořán
Nakladatelství: BB/art
Rozměry: 130x200
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 272
Cena: 269 Kč
Rok vydání: 2014

Přidat komentář