KOMIKS: Grant Morrison, Frank Quitely, MY3

Článek od: Tereza Kadečková - 03.12.2014

„Tohle je ten nejsrozumitelnější z Morrisonových příběhů…“ informuje nás obálka komiksu. A já jí dávám za pravdu.

Máme rádi zvířata, protože jsou chlupatá a mají hebkou srst. Máme je rádi i tehdy, kdy je ve vojenské laboratoři nacpou do robotických obleků a udělají z nich nelítostné zbraně. Jenomže 1, 2 a 3 jsou pouze prototypy a tedy jsou odsouzeni k záhubě poté, co se prokáže, jak moc užiteční dokážou na bitevním poli být. Armáda bohužel nepočítá s tím, že se zrychlenými reflexy dostala zvířata do vínku i zvýšený pud sebezáchovy. Takže se nesourodá partička psa, kočky a králíčka vydává na cestu „dom“ a nechává za sebou krvavou spoušť.

Grant Morrison má ve zvyku svoje příběhy zamotávat. Nejednou se v jeho dílech stane, že se čtenář ztratí – ať už kvůli odkazům na předchozí situace nebo prostě proto, že je na něj naházeno moc informací. MY3 se tomuhle problému vyhýbá víc než bravurně. Příběh je jednoduchý a přímočarý – zvířata utekla a chtějí se dostat „dom“. Armáda se je snaží pochytat, protože, ač jsou to nevinná zvířata a vlastně nikomu ublížit nechtějí, pořád za nimi zůstávají desítky mrtvých. Víc v příběhu nehledejte, rozhodně vás ale chytne za srdce. Ještě aby ne, když tam jsou zvířátka.

MY3 je vyprávěn v obrazech. Člověk se musí hodně soustředit na to, co je nakresleno. Ne, že by se v komiksu nemluvilo, ale Morrison a Frank Quitely se rozhodli experimentovat s 3D prvky. Aby čtenáři přiblížili zrychlené vnímání zvířat, vkládají obrazy do obrazů. Setkáte se okýnky z několika různých úhlů, které téměř vystupují ze stránky. Také s malinkými (mnohdy 1x1cm) obrázky, které vás zasypou, a vy víte, co se stalo, v setinách sekundy. Ač jsou malé, jsou přehledné a dodávají příběhu úplně jiný spád. Totéž platí o kamerových záběrech, kdy máme několik stran pouze přepínání z kamery na kameru a ukazování, co se na nich děje.

Quitelyho kresba velmi vydařená. Zvířata, hlavně pes, vypadají občas děsivě. Není divu po tom, čím si musel projít. Jindy ale působí jako mazlíčci z uňuchňání. Důležité ale je, že i přes všechny experimenty, se člověk v kresbě neztratí, protože je přehledná.

Těžko se mi zážitek z MY3 popisuje. Jde o směs radosti ze skvělého, ač jednoduchého příběhu a nádherné kresby a přitom hořká chuť na jazyku po tom, kdy se armáda nebojí ze zvířat dělat zabijácké mašiny a ještě se je pokoušet drsným způsobem dopadnout. To všechno zabaleno v akci a vydařených charakterech. Čtenář si na svůj pocit musí přijít sám, ale já na MY3 nedám dopustit.

„…a je předurčen k tomu, stát se klasikou.“ Tak končí věta na obálce. Souhlasím.

 

Hodnocení: 85%

MY3

Scénář: Grant Morrison

Kresba: Frank Quitely

Překlad: Darek Šmíd

Nakladatelství: BB/art

Počet stran: 144

Vazba: Brožovaná

Rozměry: 168x258

Cena: 399 Kč

Přidat komentář