Vánoční tipy pro čtenáře

Článek od: Redakce - 01.12.2014

Naši drazí čtenáři, blíží se nejkrásnější období roku. Na věnci je zapálená první svíčku, pomalu se rozjíždí přípravy na svátky a nakupování dárků. Nepochybujeme o tom, že mnozí z vás zamíří i do knihkupectví. Pro ty z vás, kteří netuší, po čem z letošní bohaté produkce sáhnout, máme násludující vánoční tipy. Doufáme, že mnohým z vás výběr dárků usnadní.

Lucie Koucká doporučuje:

Martin Fajkus, Tomáš Němec (ed.), Společenstvo Pevnosti

Na první pohled impozantní kniha se skvělou fantastickou obálkou. Dvacet spisovatelů, pět výtvarníků, dva editoři a jedno nakladatelství se spojili, aby dali vzniknout obsáhlé sbírce nejlepších povídek, které vyšly v časopise Pevnost během prvních jedenácti let jeho existence. To všechno bez nároku na honorář, s cílem pomoci rozvoji Pevnosti. Takže kupujte a ozdobte si knihovnu nádhernou antologii, nejen že tím přispějete na časopis Pevnost, ale potěšíte hlavně obdarované, protože každý čtenář si takovouto lahůdku zaslouží. Pod stromeček ideální dárek.

A neodpustím si ještě tip na dárek pro scifisty:

John Scalzi, Válka starého muže, Rozkol

Kniha dělá čest svému žánru. Od začátku do konce hýří technickými detaily a čtenáři je předkládán dokonale vykreslený svět budoucnosti. Svou zajímavostí a vtipem se Rozkol směle vyrovná kultovní Válce starého muže. Na konci knihy čeká čtenáře ještě bonus v podobě dvou povídek.

Monika Slíva doporučuje:

Michael Bronec, Martin Stručovský (ed.), Excelsior, gentlemani!

Nabídnu vám další českou antologii z velmi podobných, ba takřka totožných důvodů jako Lucka. Navíc je to zářijová novinka, takže pravděpodobnost, že případný obdarovaný ji bude mít v knihovně, je mizivá. Máte-li rádi povídky a retrofuturismus zvláště, určitě tuto knihu nesmíte minout bez povšinutí. Čtrnáct řezných ploch tvoří do vysokého lesku vybroušený diamant českého paromilného autorstva. Neprohloupíte, ať si přečtete dílko z pera ostříleného profesionála nebo stále ještě se zelenajícího eléva české fantastické literatury. Celá kniha opravdu stojí za to a to včetně předmluvy, doslovu, obalu, desek a vůbec všeho.

Mikey Zucker Reichertová, Já robot: chránit a Já robot: poslouchat

Knihy jsou inspirovány třemi zákony robotiky a byly psány na zakázku pro dědice odkazu Isaaka Asimova a zatím k nim chybí ještě třetí díl. Celá trilogie mapuje mládí doktorky Suzan Calvinové, psychorobotičky známé z Asimovových povídek. Barvitě líčí její osud a rozkrývá důvody, proč se stala tím, čím se stala. Brilantně napsané psychologické romány se o sci-fi spíše jen otírají, přesto jsou velmi čtivé a máte-li rádi vyhraněné hrdiny a hrdinky, určitě si o tyto dvě knihy napište Ježíškovi.

Jan Žlebek doporučuje:

Vilma Kadlečková: Mycelium, Pád do temnot

Třetí pokračování české kultovní ságy, která si zaslouží každé písmenko z tohohle nadužívaného spojení. Příběh, jehož další a další roviny postupně odhalujeme, pokračuje a nad hlavou Lucase Hildebrandta visí mraky temnější než bezměsíčná noc v Mordoru. V tiché válce o vliv na Zemi se objevují noví hráči a začíná být jasné, že tady nejde jen o jednu planetu. A ani sami Össeané nejsou zdaleka tak jednotní, jak by se mohlo jejich lidským protějškům zdát...Celá houbová sága představuje skvělý dárek pro přemýšlivého čtenáře, jenž se zabývá raději psychologií postav než počítáním mrtvých lemujících cestu hlavního hrdiny. A před svátky nás čeká ještě čtvrtý díl s názvem Vidění.

Martin Stručovský doporučuje:

Jindřich Rohlík, Země bez zákona

I já zůstanu v českých luzích a hájích. A vedle skvělé Sítě přízraků Ondřeje S. Nečase bych doporučil především Zemi bez zákona Jindřicha Rohlíka. Země bez zákona spojuje to nejlepší z fantasy a westernu - mlčenlivý hrdina, saloony, zákeřný farmář a nějaké ty potvůrky. Až vám bude v následujících měsících zima, nalijte si poctivého panáka whisky a jako společníka si otevřete tuhle knížku. Určitě vás zahřeje.

Aaron Johnson, Skalpy: Země indiánů

A samozřejmě nemůžeme zapomenout na komiksy. Nakladatelství Crew i letos pokračovalo v komiksově osvětě českých čtenářů a nabídla nám první díl ze série Skalpy. Skalpy nabízí mix thrilleru, westernu a detektivky. Drsná atmosféra, trocha násilí a hrdinové tak trochu parchanti. Ale zamilujete si je.

 

Komentáře

Musím říct, že skalpy mě vysloveně zklamaly. Dějově i kresbou mi nesedly takže musely jít. A co bych doporučil místo nich? No, Metabarony, to je snad jasné ne :) 

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Přidat komentář