REPORTÁŽ: FanCity 2014

Článek od: Marta Novotná - 09.11.2014

Když ze sálu zní Let it go, ale na obrazovce se střídají záběry z Merlina, je svět zase v pořádku. Aneb první večer na Fancity a program Fanvidea Merlin.

Fancity se loni z Prahy vrátilo do Chotěboře a je dost možné, že se vrátí i k původnímu názvu Festival Fantazie Speciál. Oproti letnímu conu šlo samozřejmě o skromnější akci. Celé Fancity se odehrávalo pouze na půdě Hotelu Fantazie.

První účastníci se sjeli už ve čtvrtek odpoledne a rovnou se rozběhl program. Ve Velkém sále probíhal SeriesCon spolu se Sci-fi linií, v Salonku vládla Fantasy a History a v Malém sále jste si mohli poslechnout přednášku z Avalconu Speciál či ComicsConu. Hlavní sál pak patřil hrám. Deskovým, karetním, konzolovým, počítačovým i hudebním.

Do hotelu se vejde okolo sto lidí, takže con byl opravdu komorní. Ač bylo možné se ubytovat v apartmánech a pokojích, největší úspěch měla lůžka ve sklepě. Kromě ceny se na tom podepsal i nádech dobrodružství, které takové ubytování má. Zvláště, když v pátek večer přestaly jít zásuvky a tudíž padlo veškeré topení obstarávané přímotopy. Spaní v místnostech bez oken tak získalo další mrazivý rozměr. Upíři a jiná havěť byli jistě spokojení, ostatní s sebou měli povětšinou spacáky, takže v kombinaci s lůžkovinami bylo na pokoji teploučko. A hlavně většinu dne (a noci) trávili účastníci v mírně vytopenějších sálech, kde se mohli zahřát i něčím ostřejším.

V programu se většinou objevovaly osvědčené pořady. Jedním ze stálých je samozřejmě Zahájení, kde Vašek Pravda pohovořil o těžkostech při pořádání takovýchto akcí. Jako vždy se rozpovídal, a tak vedoucí jednotlivých linií sotva stihli říct, že se na nás těší na programu.

Na přednáškách jste se mohli například dozvědět něco o Nejstarším řemesle, Vráně v proměnách času, Feistovi a proč ho číst, ale i o seriálu Lovci příšer. Přednášky byly prokládány workshopy. Vzhledem k prostoru hlavně výtvarnými. A tak dostávali svou barvu draci, kentauři a jiné příšerky, ale i Doktoři, budky a studenti z Bradavic.

Ten, koho nezaujal program, trávil čas v herně. Opět byla k dispozici hromada deskových her, počítače i wii či guitar hero. Zvlášť odpoledne a večer se herna zaplňovala do poslední židle. Hitem byla hra Time’s Up, tudíž každou chvíli někdo vyskočil od stolu, aby pantomimou stihl předvést co nejvíce hesel.

Zkrátka atmosféra nabitá zábavou a dobrou náladou. Ideální recept na podzimní pošmourno a smutek.

Takže zase za rok!

Fotila: Kamila Procházková

Přidat komentář