KOMIKS: Johns, Van Sciver: Flash: Znovuzrození

Článek od: David Hálek - 01.11.2014

První a nejznámější Flash Barry Allen znovu vběhl na scénu!

Napsat průkopnický příběh o jakékoliv komiksové postavě je velmi nevděčný úděl – autor musí uspokojit věrné fanoušky, udržet kontinuitu mikro i makro vesmíru a, poštěstí-li se, přilákat nové čtenáře. O to těžší to je, pokud se postava těší takové popularitě a fanouškovské základně jako Flash. Úkolu se zhostil komiksový veterán Geoff Johns (Liga spravedlnosti). Pojďme se podívat, jestli se mu podařilo naplnit očekávání.

Johns si ukousl pořádného sousta. Nejen, že píše o jednom z nejznámějších superhrdinů DC, on zašel ještě dál a rozhodl se napsat o jeho prvním představiteli Barry Allenovi, který se na komiksové scéně neobjevil celých 23(!) let. Barry je považován za hrdinu, ať už u fanoušků, tak v DC kontinuitě, a zkazit jeho náhlý návrat by nedělalo dobrotu.

Barryho znovuzrození a návrat do Central City se Johnsovi povedl. Barry utekl ze Zdroje, jakéhosi energetického zřídla, ze kterého čerpají sílu všichni ostatní Flashové. Setkává se se svými přáteli, ženou Iris a chystá se na návrat do práce. Jenže poté, co z neznámých důvodů spálí zběhlého vězně na popel a stane se Black Flashem, smrťákem všech Flashů, se rozhodne, že se vrátí zpět do Zdroje, aby již nikomu neublížil. Nakonec se ale ukáže, že za tím stojí něco úplně jiného.

A tady tkví zásadní problém #1 Jonhsova příběhu: Zdroj. Co to je, jak vznikl a proč se zrovna teď začal chovat takhle nestabilně. Flash: Znovuzrození je plný mytologických a filozofických teorií, které mají čtenářům přiblížit mýtus o Flashovi. Neustálé vysvětlování a objasňování mě však rušily od děje a snižovaly plynulost. Vsadím se, že každý pravidelný čtenář slintal blahem, že se konečně dozvěděl, o co se jedná. Tím se dostáváme k problému #2: Nový čtenář, který vzal Flashe do ruky jen tak ze zvědavosti, bude ztracen! Johns píše pro věrné fanoušky a nováček bude mít pocit, jako by naskočil do prudce rozjetého vlaku. Vztahy Barryho k některým postavám jsou vysvětleny, ale zbývá jich spousta, o kterých vám nikdo nic neřekne a vy nemáte ani ponětí, kdo jsou a proč jsou důležité. Reference na minulost a akce dávno proběhlé pochopí jen ten, kdo je zná. Problém #3: Flashů je tam asi milion!

Jestli je scénář občas nepřehledný a zmatený, kresba je přesný opak. Vše je barevné, postavy jsou nádherné a efekty elektrizující. Umělci Van Sciver a Sinclair se nádherně doplňují a všechny blesky a znázornění běhu a rychlosti působí úchvatně (však už jen obálka vypadá božsky!). Vše se to obejde bez úžasných výbuchů a destrukce a vaše oči budou hltat každý blesk a každý puls energie.

Geoff Johns splnil dva ze tří úkolů, což vůbec není špatné. Flash: Znovuzrození je hotová nirvána pro pravidelné čtenáře, fanoušky a znalce flashovského univerza, které bylo doplněno o nové, důležité faktory. My ostatní obyčejní smrtelníci budeme tápat a chytat se každého stébla, které nám autor podstrčí, a že jich je pomálu (nejvíc vám pomůže dodatek na konci knihy). Pokud hledáte jednorázové dobrodružství, sáhněte raději po něčem jiném.

Celkové hodnocení: 70%

 

Flash: Znovuzrození (The Flash: Rebirth 1-6)

Scénář: Geoff Johns

Kresba & obálky: Ethan Van Sciver

Barvy: Alex sinclair

Překlad: Martin D. Antonín

Nakladatelství: BB/Art

Vazba a rozměry: Brožovaná, 168 x 258

Počet stran: 168

Datum vydání: 2013

Cena: 399 Kč

Přidat komentář