POZVÁNKA: Parcon 2014

Článek od: Redakce - 16.09.2014

Zveme vás na Parcon 2014

Parcon představuje nejstarší a historicky nejprestižnější setkání fanoušků fantastiky v Čechách a na Slovensku. Vznikl již v roce 1982 při příležitosti udělování první Ceny Karla Čapka. Od roku 1987 se jedná o akci putovní. Tento rok se posedmé koná na Slovensku. V Bratislavě jsme ho naposledy organizovali přede dvěma lety, předtím zde byl pouze v roce 1990.

Ten minulý Bratislavský byl zaměřený vzpomínkově, tento má (jak zjistíte níže) hlavní téma mnohem modernější. Mimo přednášek a besed o moderních, elektronických, formách fantastiky nás čeká mnoho křtů a prezentací nových knih, časopisů, audioknih a dokonce počítačové hry. Hlavním hostem programu je nestor slovenské sci-fi, Jozef Žarnay. Pojďme se nyní na jednotlivé body programu podívat podrobněji:

Pátek

14:00 – Countdown to Parcon 2014 – jak bylo a jak bude

Parcon se naposledy v Bratislavě conal před dvěma lety. Zavzpomínáme si na něj při fotkách. Později si představíme podrobnosti programu toho letošního. Představení vyvrcholí jeho zahájením.

15:00 – Historie a nejnovější trendy elektronického publikování

E-booky nejsou, ač by se to tak mohlo jevit, nejnovější záležitostí. O jejich historii a nejnovějších trendech bude hovořit vydavatel elektronického časopisu Jupiter a majitel vydavatelství Rogerbooks, Martin Kralik.

16:00 – Elektronická sbírka Sieň ohňa: Draci, vlci a bájné tvory

Při festivalu SlavCon již několik let funguje i literární soutěž Sieň ohňa. V letošním roce zaznamenala rekordní počet přihlášených povídek, a tak se její porotci rozhodli, že si je nenechají jen pro sebe. Ve spolupráci s vydavatelstvím Hydra připravují sbírku Sieň ohňa: Draci, vlci a bájné tvory. Tato přednáška bude o tom, co v ní můžeme očekávat, ale také zároveň o tom, jaké vlastně je připravovat obdobnou publikaci.

17:00 – Slovenské blogy o fantastice

Blogy jsou od rozvoje internetu jednou z nejpřímějších forem oslovení čtenářů, fanoušků či „spoluvěřících“. O těch, které se týkají slovenské fantastiky přijdou povyprávět jejich tvůrci, Aneta „Riddick“ Čižmáriková, Zdeno „Ash“ Mikláš, Tatiana Lajšová a Lucia Lackovičová. Od poslední jmenované se mimo jiné dozvíme, jak se na blogu hodnotí povídky v literárních soutěžích.

18:00 – Jupiter 8 – kyberpunk

Po steampunkovém a spaceoperovém Jupiteru přichází číslo 8 zaměřené na cyberpunk. Představí jej jeho tvůrci a redaktoři.

19:00 – Vydávání e-booků na Slovensku

Elektronické knihy nejsou na Slovensku neznámé. Často vycházejí i bez svých tištěných předloh. O výhodách a nedostatku jejich publikování u nás diskutují Lenona Štibláriková a Katarína Soyka (vydavatelství Hydra), Ivan Alaksa (vydavatelství Fantázia), Alexander Schneider (scifi.sk) a Martin Kralik (vydavatelství Rogerbooks).

20:00 – Beseda a autogramiáda s Jozefom Žarnayem

Autor, jenž jako jeden z prvních na Slovensku psal science-fiction a věděl o tom, že ji píše. Autor, který ovlivnil celou generaci čtenářů, z jejichž části se později stali spisovatelé. Jozef Žarnay je po dlouhých letech na slovenském Parconu a vy se ho můžete zeptat na vše, co vás zajímá. Anebo si nechat podepsat knihu.

Sobota

10:00 – Poviedka Istroconu – workshop

Porotci prvního kola Poviedky Istroconu rozebírají povídky přítomných autorů a hodnotí úroveň příspěvků v tomto ročníku.

11:00 – Vesmír a vesmířané ve slovenské fantastice

Vesmír tvoří nerozlučnou součást vědecké fantastiky, laická veřejnost ho často vnímá jako své výlučné prostředí. Jozef Žarnay v poprvé prezentované přednášce vypráví o tom, jak vesmíru a jeho obyvatel využívají slovenští sci-fi autoři.

12:00 – Internetové stránky o sci-fi a fantasy na Slovensku a v Čechách

Vedoucí osobnost scifi.sk, Alexander Schneider a redaktorak portálu fantasy-svet.net, Veronika „Yaonee“ Inglotová budou besedovat o science-fiction a fantasy na slovenském internetu. Pár informací o stránkách, jejichž redaktoři nebudou přítomni přinese moderátor besedy, Martin Kralik. Za české stránky bude diskutovat redaktor webu časopisu XB-1, Martin Šust.

13:00 – Křest knihy Dotyky budúcnosti

Vydavatelství Artis Omnis vydává po hororových Farbách strachu a fantasy Čase hrdinov třetí přehledovou antologii slovenské fantastiky. Dotyky budúcnosti přinášejí to nejlepší z domácí sci-fi scény. Křtu se také zúčastní velká část autorů sborníku. Ti jsou připraveni knihu také podepsat.

14:00 – První slovenský sdílený a virtuální svět

Jedná se o sdílený svět fantasy románu Pohrobok, jenž se však odvíjí od románové trilogie (skládající se ze čtyř dílů J ) Miešanci od spoluautorů A. Pavelkové a Š. Konkola. Tento svět budujeme již od roku 2008. Proběhly 4 ročníky soutěže o nejlepší povídku zasazenou do světa Pohrobka. Román Veža elfov (Pohrobok 2) od autora M. Kubicska by v době konání Istroconu již měl být na světě. Nejnovějším projektem je počítačová hra Pohrobok, jejíž první akt by měl být v době přednášky k dispozici pro free to play.

15:00 – Nová audiofantastika v Čechách a na Slovensku

Vydavatelství Walker a Volf a Rádio Fantastika. Jiří W. Procházka a Kristína „Kik“ Rebrová představují dva výjimečné české a slovenské audioprojekty.

16:00 – Křest re-pre antologie My jsme vám to říkali

Komponovaný humoristický pořad o kontinuálně realizujícím se neskutečnu, na jehož konci proběhne křest sbírky českých a slovenských povídek v žánru re-pre (real prediction) s názvem "My jsme vám to říkali". Nová knížka navazuje na svou úspěšnou předchůdkyni, nazvanou výstižně "Odpor je zbytečný", díky níž získal žánr re-pre další stoupence. Příběhy se opět odehrávají „velmi brzo ve velmi blízkém světě“ a jistě osloví nejednoho čtenáře, který se kdy potýkal s moderními technologiemi. Jednotlivé povídky spojují desítky drobných netušených nitek a společně vytváří plastický obraz budoucnosti, která může nastat ještě dříve, než čtenář knihu odloží. V autorském týmu najdete např. Lenonu Štiblaríkovou, držitelku nejvyššího ocenění z Ceny Karla Čapka za rok 2013. Knížka se může také pochlubit originální grafikou a stylovými ilustracemi královéhradeckého výtvarníka Jaroslava Svobody. Za celým projektem nestojí nikdo jiný než kontroverzní redaktorka Zuzana Hloušková, působící na portálu FantasyPlanet.cz. Kmotry knížky jsou Františka Vrbenská a Jiří Walker Procházka.

17:00 – Marián Kucsko – Veža elfov (Artis Omnis)

Svět elfů, trpaslíků a lidí, ale i temných ghůlů, skřetů i krutých Axtlapánců.  Svět, v němž už věky bojuje dobro se zlem. Miska vah se nachýlí ve chvíli, kdy se do něj dostane mladý chlapec naší doby. Jenže co se stane, jakmile se tam ocitnou i chytré knihy plné tajemných znalostí, na které paralelní svět není připravený? Komu odhalí nebezpečná tajemství, a kdo nakonec chytne moc do svých rukou? Největší bitva o osud nejen trpasličího království se blíží a v jejím středu stojí mladík Richard, sivá elfka Lamia, její bratr Edhelsind a egocentrická trpaslice Luisa. Podaří se jim odvrátit nadcházející katastrofu? Veža elfov je volným pokračováním kultovního románu Pohrobok od Štefana Konkola.

18:00 – Slovenský fandom v letech 2013 a 2014

Fandom, to jsou fanoušci, jejich kluby a projekty. Představitelé slovenských sci-fi klubů a občanských sdružení vám představí, čím podstatným se od minulého bratislavského Parconu zaobírali.

19:00 – Poviedka Istroconu – křest antologie a vyhlášení výsledků

Povídková soutěž Poviedka Istroconu tento rok výrazně změnila svou strukturu. Redaktoři časopisů, členové poroty druhé kola, vyhlásí její výsledky, povyprávějí o tom, jak se jim zaslané příspěvky čítaly, a pokřtí sborník úspěšných povídek minulých třech ročníků.

20:00 – Udělování Ceny Karla Čapka

Parcon je od svých počátků především místem, na kterém se vyhlašují výsledky naší nejprestižnější sci-fi soutěže, Ceny Karla Čapka. Lucia „Lulu“ Bocková a Petr „Pagi“ Holan v rámci programu udělí i cenu slovenského fandomu Drak.

Přidat komentář