ČASOPIS: Pevnost 6/2014

Článek od: K. W. S. - 24.06.2014

Červnová Pevnost se opravdu povedla jak po grafické stránce (obálka s Tyrionem je jednou z nejlepších obálek znovuzrozené Pevnosti) tak i po té obsahové. 
 
Hlavním tématem čísla byla Hra o Trůny - překvapivě, vzhledem k tomu, že její čtvrtá sezóna právě vyvrcholila. Na paškál si ji vzal Daniel Storch, který prozradil třebas to, že HBO dala zelenou dalším dvěma sériím tohoto kultovního seriálu. Bohužel, na pozadí článku byl přechod do černé, takže čím níž byly řádky, tím hůř se na čím dál tmavším pozadí černý text četl. Nicméně, těšit jsme se mohli jak na zajímavosti z natáčení čtvrté řady, tak i na rozhovor s charismatickým Nikolajem Coster-Waldauem, představitelem Jaimeho Lannistera, který připravil David P. Stefanovič. Rozhovor byl opravdu velmi pěkně připravený a přeložený.
 
V rubrice film na nás už netrpělivě čekala Godzilla, následovaná druhým dílem Amazing Spiderman, Divergencí a novými X-meny. Film měsíce pak představil a celkem nalákal na snímek Na hraně zítřka, drsné sci-fi s Tomem Cruisem v hlavní roli. Preview upozornilo na filmy Jak vycvičit draka 2 a Zloba - Královna černé magie. A když už načali ty draky, řekli si obránci Pevnosti, že nám představí dalších 10+1 fantastických poletuch; nechyběl ani Draco, ani Šmak. Ba i na Ptakoještěra došlo!  V článku Anifilm a mistr Mijazaki byl představen nový film od mistra Hajao Mijazakiho a řeč padla i na třeboňský Anifilm. Vítaným osvěžením v záplavě filmových a literárních novinek (které určitě stojí za pozornost, jen je toho tolik, že by člověk musel ten čas krást) byl sloupek Martina Fajkuse Spisovatelé by měli nést větší odpovědnost!, u kterého jsem se opravdu zasmál a s autorem tak nějak soucítil.
 
Následoval hustodémonský článek František Kotleta, řezník první jakosti, z rubriky mistrovská díla, který se četl sám a opravdu hodně nalákal na přečtení sérií Bratrstvo krve a Perunova krev. Po kratičkém interview (zdravíme všechny čečence) nám samotný  řeznický mistr Kotleta dal pár tipů, jak to správně nasekat. Musím říct, že takhle psané radící články úplně miluju. Po zběsilé palbě opravdu parádních článků mistra Lince, ve kterých jsme se dozvěděli Jak zabít draka a Jak se stát rytířem, si slovo vzal Leoš Kyša a zahrál na trochu vážnější strunu s článkem Santérie II. - věštění a pomoc mrtvých předků.
 
Duo Kališ a Kovář se vrhli na novou, rozpačitou onlinovku The Elder Scrolls: Online a nenechali na ní nitku suchou. Nakonec odkulhala s hodnocením 60 % a nebýt přehledu pěti alternativ k tomuto MMO, asi bych měl hodně zkažený den, protože na TES:O jsem se opravdu těšil. Díky závěrečnému článku v rubrice Cestopis jsme mohli nakouknout do vzdálených končin, kde se natáčí Hra o Trůny. Musím říct, že doprovodné fotografie se opravdu povedly.
 
Co říct závěrem? To, co jsem řekl na začátku. Šesté číslo Pevnosti bylo moc povedené, ani po takřka hnidopišském hledání jsem nenašel, co bych vytknul. Skladba článků byla opravdu různorodá a tak si každý mohl najít to své. A ti šťastlivci, kteří jako "to své" berou naprosto všechno, pak po dočtení určitě spokojeně předli. Ohromná hromada recenzí na komiksy, hry, knihy, spousta témat, vtipných sloupků a zajímavých článků od těch o mytologii až k naprosto perfektním radám k psaní. Prostě správně narvaný časopis, na který si vyplatí ten měsíc počkat. Jen je škoda, že v Pevnosti nebyl i tentokrát nějaký ten plakát...
 

Pevnost 06/2014
Nakladatel: Ing. Kristina Nowakovska
Rok vydání: 2014
Počet stran: 84
Rozměr: 210x295
Provedení: paperback
Cena: 69 Kč (klasická Pevnost) / 145 Kč (Pevnost s knižní přílohou)

Recenzi napsal: Kevin W. Scherrer

Přidat komentář