ČASOPIS: Pevnost 5/2014

Článek od: Marta Novotná - 26.05.2014

Pořád se nemůžete rozhodnout, jestli koupit aktuální číslo Pevnosti? Zbývá už jen pár dní, a tak se vám s rozhodováním pokusíme pomoci.

Přestože z obálky zasněně hledí hrdinové Divergence, hlavním tématem jsou X-men. Už v těchto dnech jde do kin nejnovější film s mutanty a sice X-men: Budoucí minulost. Josef Horký opět pojal téma do široka, a tak se vedle příběhu dozvíte i něco o vlastních hrdinech a historii X-men. Nezapomněl ani na komiksové postavy, které by si zasloužily být na plátně, ale zatím se s ním míjely. To ovšem podle autora článku nemusí být definitivní. S tématem čísla se potkáme i v Geek zóně a hlavně na plakátu, který je k tomuto číslu přiložený. Z jeho druhé strany si můžete užít mapu z Hry o trůny.

Na výše zmiňovanou Divergenci se však dostalo také, ve sci-fi ságách vás s její autorkou a dalšími pokračováními seznámí Kateřina Stupková. V Preview stejná redaktorka shrnula, co můžeme očekávat od filmové podoby. Oba texty se zabývají nejvíce dějem, což je škoda, protože příběh si diváci potažmo čtenáři snadno zjistí. Přesto se v Preview dozvíte i něco málo o tvůrcích a natáčení. V panelu v článku o Povstalecké trilogii se zase stručně seznámíte s postavami.

Knihou měsíce je Společenstvo Pevnosti, což je trochu narcistické, ale dejme tomu. Z dalších recenzí nepřehlédněte ty od Martina Fajkuse. V textu Proklínám den, kdy zbraně začaly dostávat jména vám představí knihu Cesta meče a o kousek dál v článečku Což takhle hororové Vánoce rozebere Můru noční, předvánoční. I když poslední zmiňovanou knihu nejspíš všichni znáte, recenze ji mile připomene a možná i ponoukne ty, kteří ji nemají doma, ke koupi.

Další z recenzí naleznete překvapivě v sekci Historie a Mytologie. Historická detektivka Juraje Červenáka Mrtvý na Pekelném vrchu k tomu prostě svádí, a tak se od Míly Lince dozvíte nejen, jak se tato kniha povedla, ale i historické pozadí. Jak se zdá, Míla Linc zná ke každému historickému období nějakou zajímavou historku a tady přináší rovnou dvě. Nezapomíná však přidat ani reálná fakta.

Podle procent u recenzí her byl tento měsíc opravdu povedený, no posuďte sami - třikrát 80% a jednou dokonce 100%. Z video her jsou to tedy inFamous: Second Son, odehrávající se ve městě, a Age of Wonders III, fantasy strategie, kde podle Jakuba Kováře stačí překonat počáteční zmatek, abyste měli o zábavu postaráno i na několik hodin. A z deskovek zmiňme Temné znamení, které dostalo od Jakuba Zahradníka zmíněnou stovku. Jedinou chybku, kterou nalezl, kromě množství drobných pravidel, jenž si musíte pamatovat, je, že není přiložen pytlíček na nestvůry.

Pevnost 05/2014
Nakladatel: Ing. Kristina Nowakovska
Rok vydání: 2014
Počet stran: 84
Rozměr: 210x295
Provedení: paperback
Cena: 69 Kč (klasická Pevnost) / 145 Kč (Pevnost s knižní přílohou)

Recenzi napsala: Marta Novotná

Přidat komentář