ČASOPIS: Pevnost 4/2014

Článek od: Marta Novotná - 19.04.2014

Kapitán Amerika, Karel Zeman i Stephen King. Ty všechny potkáte v  aktuálním čísle Pevnosti.

Hlavní téma v dubnové Pevnosti, kterým je Kapitán Amerika, je opět skvěle zpracované ze všech stran - komiksy, filmy, historie, současnost. Jediné, co čtenáře asi trochu zarazí, je přezdívka Kápo, kterou od redakce Pevnosti získal, ale v rámci ekvivalentu k anglickému Cap se to dá pochopit. Ovšem v rámci jednoho časopisu by se redaktoři mohli domluvit a psát to jedním stylem. Když si konečně zvyknete na Kápa, Capo vás celkem překvapí.

Filmová rubrika začíná krátkými recenzemi, z nichž  byste neměli přehlédnout text o snímku Přežijí jen milenci Ladislava Loukotky. Vzhledem k hodnocení 70% vás u 300: Vzestup říše možná překvapí celkem negativní recenze. Zato preview Transcendence s Johny Deppem vypadá zajímavě. Takže snad nebudou očekávání Martina Kužela planá. A na závěr filmové sekce vás jako bonbonek čeká Karel Zeman. Text o jeho úžasné tvorbě se snad ani nedá zkazit a Daniel Storch vám řekne vše důležité, co byste o tomto režisérovi měli vědět.

O Karlu Zemanovi se ostatně Storch zmíní ještě jednou, a sice v Cestopise. Muzeum Karla Zemana podle něj rozhodně stojí za návštěvu, což mohu jen potvrdit. Snad bych ještě poradila, abyste si návštěvu naplánovali na všední den, protože můžete být v muzeu sami a vyhrát si do sytosti.

Text Jiřího Popiolka naláká i nečtenáře hororů ke čtení mistra tohoto žánru Stephena Kinga. Článek pojednává o vzniku knihy Doktor Spánek, pokračování Osvícení, který nedávno vyšel. Autor vás nezapomene seznámit s tím, co se odehrálo v prvním díle i kratičkými ukázkami z nové knížky. Dalšího hororového autora, tentokrát pro mládež, vám představí Pavla Lžičařová. V jejím hledáčku se tentokrát ocitl Charles Gilman a jeho Horror school. Pozor, je dost možné, že slova redaktorky vás nalákají ke čtení, i když už jste mimo cílovou skupinu, vypadá to totiž opravdu dobře.

V Literární sekci určitě mrkněte na recenzi Zjizvených Jakuba Zahradníka. Série o Moire skončila a jak to vypadá, i závěrečný díl se povedl. A samozřejmě neopomeňte mrknout na informace o očekávané antologii Společenstvo Pevnosti, jestli se výběr povedl, si budete moci ověřit už na Světě knihy, kde se bude křtít.

A pokud vám tahle porce Pevnosti nestačí, můžete se pomalu těšit na další číslo, ve kterém toho najdete opět hodně. Kromě článků o Godzille, X-menech a Stanu Lee vás čeká i dáreček v podobě mapy Západozemí. A plakátu s X-Meny z druhé strany.

 

Pevnost 04/2014

Nakladatel: Ing. Kristina Nowakovska
Rok vydání: 2014
Počet stran: 84
Rozměr: 210x295
Provedení: paperback
Cena: 69 Kč (klasická Pevnost) / 145 Kč (Pevnost s knižní přílohou)

Recenzi napsala: Marta Novotná

Přidat komentář