KOMIKS: W. Ellis & D. Robertson, Transmetropolitan 9: Lék

Článek od: Blair - 02.04.2014

Genetické zrůdy, nevyslovitelné úchylky, trpasličí sexynáckové, střevní trhače, kočka s dvěma tvářemi, zpívající vředy vyhlašující nezávislost. Co všechny tyto a mnohé další ne až tak úplně běžné záležitosti mají společné? Jedno místo a jeden čas. V kombinaci s nouzí, špínou a beznadějí utvářejí blízkou budoucnost jednoho velkého Města, v jehož chaotickém a hnusném středu se tyčí jako ikona gonzo novinář Spider Jerusalem.

I přestože je Spider Jerusalem hlavní postavou kyberpunkové komiksové série Transmetropolitan,  rozhodně není žádný svatoušek. Právě naopak. Britský scénárista Warren Ellis mu nadělil do vínku nutnou porci úchylnosti, sarkasmu, vulgárnosti a v neposlední řadě drogovou závislost. Spider tyhle všechny neduhy kompenzuje právě svou brilantní investigativní novinařinou.

Ellis prostřednictvím Spiderovy postavy vypráví příběh, kde pouští uzdu své fantazie až tam, kam se ještě před ním nikdo nevydal. Kouzlo celé série ovšem není pouze v obskurnostech a perverzním humoru, ale hlavně v pitvání spousty sociálních, kulturních a politických témat. Díky tomu Ellis zcela právem patří ke špičce ve svém oboru.

Samotná politika je natolik výživné téma, že z ní britský scénárista vybudoval hlavní zápletku a nosnou linku celé série. Kniha Transmetropolitan #9: Lék (originál Transmetropolitan 9: The Cure, čísla #49-54) je toho zářným příkladem.

Život Spidera Jerusalema se díky nevyléčitelné degenerativní neurologické chorobě rychle blíží ke svému konci. Celkové situaci nasazuje korunu psychopatický prezident Garry „Fešák“ Callahan, který si s úsměvem na tváři s obyvateli Města vytírá své tělesné otvory. Každá minuta je drahá a Spider se ve zbytcích svých sil vydává zpět do ulic, aby dokončil to, co před nějakou dobu začal a dostal Fešáka jednou a provždy na odpadiště dějin. Rozjíždí se tak poslední kolo zběsilého souboje Jerusalem vs. Callahan, kde není nouze o zběsilé přestřelky, brutální výslechy, hromady mrtvých prostitutek a jeden požitý lék, který značně změní rovnováhu sil.

Žádnému z čtenářů nemá šanci uniknout, že tento střípek ze života kyberpunkového gonzo žurnalisty je předzvěstí velkého finále celé série. O to více je s podivem, že Ellis minimalizuje sarkasmus, vulgárnosti a obecně všechny složky které doposud dodávaly Transmetropolitanu jeho osobní kouzlo. Na druhou stranu se mu musí přiznat, že vše koná ve prospěch samotného děje, který je abnormálně poutavý a nic od něj zbytečně neodvádí pozornost.

Jak už předchozí odstavec naznačuje, Spider samotný doznal změn a už není pochodující studnicí úžasných, legendárních a vytříbených hlášek. Stává se tak najednou nemastnou a neslanou postavou, což vzhledem k jeho předchozím výstupům, je až na samotné hranici akceptovatelnosti. Dalo by se argumentovat, že za změnou osobnosti se skrývá bující demence jakožto následek probíhající nemoci, ale ani tenhle argument bohužel nedokáže nijak zvrátit rozpačitý pocit. Je až s podivem, že ostatní vedlejší postavy si zachovaly všechny hlavní atributy.

Co naopak nedoznalo změny je bravurní kresba Daricka Robertsona. Stejně jako v předchozích knihách je fantazie tohoto amerického kreslíře obdivuhodná. Na každé stránce dokáže nejenom překvapit nádherně detailní mainstreamovou kresbou, ale také hravým rozložením panelů, díky němuž jsou jednotlivé výjevy daleko plastičtější. Ne nadarmo je Robertson uváděn jako spoluautor celé série a ne nadarmo mu právě tato práce přinesla světový věhlas.

Transmetropolitan #9: Lék představuje dějově nabité pokračování celé série a přestože ani zdaleka nedosahuje zábavnosti předchozích dílů, tak i přesto se jedná o důstojné a nadprůměrné komiksové dílo.

Spider sbírá zbytky svých mentálních a fyzických sil a vydává se na svou poslední výpravu za odhalením pravdy a spravedlnosti. Bylo by smutné ho v tom nechat samotného. Co myslíte?

Transmetropolitan 9: Lék
Ellis, Warren - Darick, Robertson
Nakladatel: BB art
Překlad: Darek Šmíd
Obálka: Darick Robertson
Redakce: Jiří Pavlovský
Rok vydání: 2013
Počet stran: 144
Rozměr: 170 x 255
Provedení­: paperback
Cena: 399,- Kč

Přidat komentář