Tim Burton v Praze

Článek od: Marta Novotná - 28.03.2014

Výstava Tim Burton a jeho svět už navštívila několik světových metropolí a nyní se dostalo i na Prahu. Fanoušci Burtonovo dílo mohou navštěvovat až do začátku srpna. Umělci se naše hlavní město na tolik zalíbilo, že se rozhodl ukázat 150 dosud nevystavených děl. Jak sám řekl, Praha je úžasné, inspirující město dýchající historií, navíc tu stále vznikají filmy dělané fázovou animací, kterou Tim Burton sám používá, nikoliv jen přes počítače.

Když vidíte Tima Burtona na živo, je to skoro stejný zážitek jako sledovat jeho filmy. Věčně rozevláté vlasy a vždypřítomné tmavé brýle vytváří image umělce, který je stále alespoň částí myšlenek u svých děl. Na tiskovou konferenci dorazil dobře naladěn a mluvil snad víc gesty a mimikou než slovy. Vypravoval o přátelství s Danny Elfmanem, jak spolu studovali a jak je úžasné ho pozorovat při práci. O tom, jak vynikající byla spolupráce se studiem Olgoj Chorchoj, které mělo na starosti architektonické řešení výstavy. A ochotně odpovídal na všechny dotazy.

V New Yorku tato výstava sousedila s výstavou moderního umění. Zatímco z Burtona chodili lidi nadšení a se zážitkem, ze sálu s moderním uměním vycházeli otrávení. Na to měl Tim jednoduchou odpověď. Jeho výstavy berou návštěvníky do děje. Není to jen odtažité sledování obrazů, ale zve nás dovnitř. Ostatně několik workshopů si můžete vyzkoušet i na této výstavě, kde je ve sklepení celá interaktivní zóna.

Tim Burton také prozradil, že se ke svým dílům vrací, že se stále vyvíjejí. Samozřejmě má rád všechny své filmy, ale kdyby měl vybrat, byl by to Střihoruký Edward a Nightmare before Christmas.

 

Otázky na Tima Burtona a kurátorku výstavy Jenny He:

"Jaký je váš nejoblíbenější kousek z výstavy?"

"Tim Burton: Foukané skleněné koule, ve kterých jsou vystavené makety postav. Je to velmi elegantní cesta, jak do výstavy zakomponovat specialitu České republiky."

"Jak byste popsala přípravu výstavy v Praze ve srovnání s ostatními městy na světě, kde proběhla?"

"Jenny He: Dům U Kamenného zvonu vypadá, jako by byl postaven přímo pro výstavu Tima Burtona. Podívejte na labyrint malých intimních galerií v několika poschodích nebo na děsivý studený sklep, který je perfektní pro promítání původního krátkého filmu Vincent z roku 1982. Tento film se inspiroval texty Edgara Allana Poea a filmy s hororovým hercem Vincentem Pricem. Právě Vincent Price se stal předlohou pro jednoho z Timových osamělých outsiderů - Vincenta Malloye z Vincenta. Sloučení různých architektonických přestaveb z průběhu historie budovy zajímavě odráží Timovy vlastní kresby a postavy, které často slučují figury žen, mužů a různých bytostí."

"Na co se v Praze nejvíce těšíte?"

"Tim Burton: Těším se na to, že se budu procházet po Praze a vnímat atmosféru města."

"Jenny He: Moc se těším, až si budu ve volném čase fotografovat všechny ty složité barokní a secesní detaily, které se objevují na všech budovách ve městě. A samozřejmě se také těším na pivo!"

S využitím materiálů AMI Communications

Fotil: Josef Horký

Komentáře

Tak tuhle legraci si určitě nenechám ujít:-) A když se mnou nebude nikdo chtít jít, tak půjdu klidně sama...

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Přidat komentář