RECENZE: Laurell K. Hamiltonová, Pohlazení soumraku (Merry Gentry 2)

Článek od: Monika Slíva - 03.02.2014

Kluci majíí svoje bijce, bambitky nebo meče a svaly, rytíře v zářivé zbroji a jindy zase nezničitelné vojáky, zkrátka neohrožené hrdiny bez bázně, hany a jiných ženských… totiž nectností.

No a co máme my holky? Jasně, můžeme číst všechny ty knihy a příběhy jako neohrožení mužové. Pak je tu k mání spousta genderově neutrálních a výživných i hodnotných knih – a to se pořád motám na našem SFFH písečku, aby bylo jasno! A co dál? Co když se chceme cítit jako ženské? Co když máme chuť vyměnit plášť korektních vědkyň a badatelek, nebo v horším případě krásných mužských přívěsků, čekajících na záchranu pěkně v koutku jeskyně, za něco méně (nebo možná více) okázalého, co pak? Chlapi sáhnou po noirovém, nejlépe až na kost rozervaném skoro padouchovi, který pod tlakem okolností páchá dobro a utrácí desetisíce za střelivo a broušení čepelí, ale kam sáhneme my, křehká děvčata? Do kapsy pro revolver (dobře, podle statistik spíš pro prášky, ale to právě teď není důležité) a půjdem se zastřelit do rybníka? Nikdy!

My máme (mimo jiné) v knihovně tituly od Laurell K. Hamilton. Ačkoliv to v prvním díle této série vypadalo s hlavní hrdinkou na ťuňťu, co se nechá vláčet svými sexuálními pudy napříč ulicemi (pardon ložnicemi) celých Spojených států, opak je pravdou a v Pohlazení soumraku je to znát.

Merry Gentry, celým jménem Meredith NicEssus, princezna Temného království, toho času už ne v utajení, do výše zmíněné hard core červené knihovny bezesporu patří. Sice už odhalila svou pravou identitu sidheské následnice trůnu, ale stejně se musí schovávat dál ve světě lidí. Pořád pracuje pro detektivní agenturu jako vyšetřovatelka, jen má teď na každém kroku s sebou minimálně dva bodyguardy. A ne ledasjaké. Královna Andais, která ji povolala zpět do své říše, jí poskytla několik svých osobních strážců. Nechce totiž, aby se její neteři přihodila nějaká záhadná a čistě náhodou smrtelná nehoda.

Ovšem vypadá to, že nepřátel není nikdy tolik, aby jich nemohlo být ještě více. Z Říše kouzel někdo vypustil prastaré a koncentrované zlo nabité tou nejzápornější magií, kterou kdy všichni fae vládli. Vzdali se jí, aby mohli žít na americké půdě. Otázkou nyní zůstává, zda se vůbec najde někdo, kdo umí takové hrozbě nejen čelit, ale také zůstat na živu dostatečně dlouho na to, aby bubáka zahnal zpátky pod skříň (nebo odkud to vlastně vylezl). Co všechno bude muset Merry obětovat a kdo mezi obyčejné smrtelníky tu hrůzu vůbec poslal?

Hrdinka je dostatečně neohrožená, akce jede, zápletka se vyvíjí. Jednou věcí mě Laurell K. Hamilton ale neskonale ničí a psala jsem to už v recenzi na první díl série. Občas mám chuť při čtení i křičet, ale rozhodně ne rozkoší jako mnozí hybatelé děje na stránkách knihy, autorka dokáže být neskonale popisná a popisná a popisná. Plavu v tom močálu polštářů, tapet, zelených šupin, temných křídel, zářivých vlasů, jiskrných očí, stříbrných doplňků a vůní a přeju si už konečně narazit na dno, protože se potřebuju taky dozvědět něco podstatného!

Přeplavala jsem a zas takový močál to nebyl...

Až budete přesyceni úvahami o konci světa, nesmrtelnosti chrousta a podstatě nekonečna a budete potřebovat vypnout a bavit se, vykašlete se na rozervané hrdiny ve smradlavých spodkách a zkuste trochu ženského pohledu, elegance a krajkového spodního prádla. Možná se budete divit, intelekt a přesná muška totiž nejsou všechno.

Laurel K. Hamilton: Pohlazení soumraku (Merry Gentry 2)
Překlad: Kateřina Bínová
Nakladatelství: Epocha
Obálka: Jakub Jíra, Lukáš Tuma
Rok vydání: 2013
Vazba: pevná
Počet stran: 285
Cena: 269 ,- Kč

Přidat komentář