RECENZE: Rick Yancey: Pátá vlna

Článek od: Eva Vokůrková - 05.12.2013

Mimozemšťané se rozhodli zabrat Zemi a vyhubit lidstvo. První vlna útoku srazila lidi do osmnáctého století a odřízla svět od technologií. Další dvě posunuly pozemšťany do mladší doby kamenné. Po Třetí vlně – smrtící epidemii – se počet lidí na planetě snížil ze sedmi miliard na pár stovek tisíc. Přeživší se nyní řídí nejdůležitějším pravidlem: nikomu nevěř.

Šestnáctiletá Cassie Sullivanová se protlouká sama, protože to je jediný způsob, jak zůstat naživu. Rodiče jsou mrtví a mladšího brášku odvezli vojáci. Když začala Čtvrtá vlna, podobná Blízkému setkání třetího druhu, došlo jí, že Jiní, jak mimozemšťanům přezdívá, mohou vypadat jako lidé. Po seznámení s okouzlujícím Evanem Walkerem, se musí rozhodnout, zda mu zkusí důvěřovat, nebo bude i nadále riskovat život sama. Co asi způsobí Pátá vlna?

Sympatická a odvážná Cassie vzpomíná na život před příchodem mimozemšťanů a porovnává jej se současností, přičemž upozorňuje na změny celosvětové i osobní. Jiní změnili lidi v bandu ustrašených a izolovaných trosek. Cassie mívá téměř schizofrenní myšlenky, což je obzvlášť dobře popsané v okamžiku, kdy zvažuje, zda zastřelit zraněného kluka na benzínce ze strachu, že se jedná o nepřítele, nebo mu pomoct, protože by to mohl být člověk.

Rick Yancey do příběhu zapracoval všeobecně známá fakta o mimozemšťanech, kam spadá například záhadná vzpomínka na sovu (viz film Čtvrtý druh, který je založený na skutečných událostech). Pátá vlna působí až děsivě realisticky a není těžké uvěřit, že by se něco podobného mohlo stát. V postapokalyptickém románě s temnější atmosférou však nechybí ani romantická zápletka a černý humor. Hrdinové používají slangové výrazy a sem tam i nějakou tu peprnější nadávku. Přežijí jen ti nejsilnější. Z dětí se stává armáda zarputilých bojovníků, ačkoliv akce si čtenář užije i mimo vojenský tábor.

Čtivý příběh je vyprávěn z pohledu Cassie, jejího mladšího bratra Sammyho, sedmnáctiletého vojáka přezdívaného Zombie a záhadného Evana Walkera. Většinou se jedná o ich-formu, v případě Sammyho o er-formu. Autor moc hezky popisuje myšlenky a pocity mimozemšťana v lidském těle. Čtenáře upoutá historie návštěvníků, kterou autor vylíčil příliš stručně, a proto doufám, že se v dalším dílu prozradí víc. Hrdinové ve čtenáři vzbuzují emoce od respektu, strachu, odporu, vzteku až k sympatiím.

Autor některé informace opakuje víckrát a jindy chodí kolem horké kaše a schválně scény protahuje, aby působily co nejvíc záhadně. Okolí popisuje tak, aby stačilo k utvoření představy o daném místě, věci či osobě. Nezapomíná ani na pachy, druhy hluků nebo ticha. Bravurně vystihuje emoční rozpoložení hrdinů a upozorňuje na nepříjemné záležitosti, mezi něž patří zvykání si na všudypřítomná mrtvá těla. Na své si přijdou technicky založení čtenáři při využití čipovacího zařízení, které dovede dotyčného sledovat či zabít, ale také kompletně zmapovat a přečíst vše od vzpomínek, dotyků, vůní, chutí i zvuků. Neustálé napětí udržuje čtenářovu pozornost od první do poslední stránky. Otevřený závěr jej nenechá na pochybách, že se má v budoucnu na co těšit.

Pokud se vám líbila kniha Enderova hra, Přechod, Hunger games, Divergence, Monument 14 či Hostitel, jistě u vás uspěje i Pátá vlna.

Ukázka

Yancey, Rick: Pátá vlna / The 5th Wave/
Nakladatel: Baronet
Rok vydání: 2013
Překladatel: Renata Heitelová
Odpovědná redaktorka: Marie Kejvalová
Korektorka: Daniela Čermáková
Vazba: vázaná
Počet stran: 448
Cena: 349,- Kč

Přidat komentář