KOMIKS: Grant Morrison a Howard Porter, JLA 2 - Liga spravedlnosti 2

Článek od: frankie - 20.11.2013

Superhrdinský tým znovu bojuje s celosvětovým zlem. Liga spravedlnosti kniha druhá obsahuje sešity JLA od čísla 10 po číslo 17 doplněné o bonusový příběh JLA/WILDC.A.T.S.

V druhém svazku nadále pokračuje scénárista Grant Morrisson. Jeho myšlenky pak následně čtenářům přetvořili kreslíři Howard Porter (pracoval na marvelovské sérii Fantastic Four a po návratu do DC na sérii The Flash), Arnie Jorgensen nebo Val Semeiks (známý tvorbou měsíčníku Conan The Barbarian ale i sérií Lobo).

Tým Ligy spravedlnosti se proti jedničce JLA  rozrostl, ale nijak výrazně. Superman, Batman, Wonder Woman, Green Lantern, Aquaman, Flash, Martian Manhunter mohou být považováni za staré známé, kteří si již ke svým fanouškům cestu našli. Novým členem je českému čtenáři zcela neznámý Aztek. (Vlastním jménem Uno, byl vychován tajnou organizací, aby se stal šampiónem aztéckého boha a bojoval proti jeho nepřátelům. Nosí magickou zbroj, která mu dává mnoho nadlidských schopností.)

Kdo si myslí, že takovýto hvězdný tým nemůže mít ve světě konkurenci, šeredně se mýlí. V příběhu Věčný kámen zápolí s Gangem nespravedlnosti vedeným Lexem Luthorem.

Navzdory tomu, že děj je někdy složitě zauzlovaný s časovými flashbacky, jedná se o akci, kterou čtenář očekává a je mu jí plně dopřáno. Je pochopitelné, že když Liga spravedlnosti není složena z ledasjakých nazdárků, tak musí být tomu úměrně stvořen i jejich protivník, který se schopnostem musí téměř vyrovnat. Tato slova potvrzuje příběh Prometheus nazvaný po stejnojmenném antihrdinovi. Čtenář jen žasne, jak jeho oblíbení superhrdinové mohou být poráženi jediným soupeřem. I Superman pak tento zápas shrne slovy: „A pokud byl Prometheus náznakem toho, jakým hrozbám budeme čelit, pak myslím, že potřebujeme veškerou sílu, které se nám dostává. Mohli jsme dnes zemřít.“ A to ve střetnutí s Prometheem je JLA opět posílena o několik nových členů – Huntress, Oriona, Plastic Mana, Steela.

V posledním příběhu JLA/WILDC.A.T.S. je důležitým prvkem cestování v čase a vtipně působí promluva Supermana s římským vojákem v roce 33 n.l.

Liga spravedlnosti 2 je opět pompézním setkáním superhrdinů univerza DC Comics, čtenář si rozšíří v mnohém své znalosti oblíbených hrdinů i pozná zcela nové, jemu dosud neznámé. Kresba je na vynikající úrovni, a byť se na ní podílí několik kreslířů, všichni odvádí skvělou práci.

JLA 2 - Liga spravedlnosti 2
Grant Morrison, Howard Porter
Nakladatel: BB art
Překlad: Ľudovít Plata
Rok vydání: 2013
Počet stran: 344
Rozměr: 168 x 258
Provedení: Vázaná
Cena: 790 Kč

Přidat komentář