KOMIKS: Brian Wood, Riccardo Burchielli, DMZ 6: Krvavé volby

Článek od: Blair - 17.11.2013

Nepřítel se najednou vynořil tam, kde ho nikdo nečekal. Na domácí půdě. Vrzůstající napětí ohledně vojenských intervencí Spojených států amerických v zámoří zapříčinilo postupný nárůst militantního odporu obyvatel USA. S absencí Národní gardy narůstala převaha těchto skupin a ustanovení prozatímní vlády Svobodných států byla jen otázka času. Jiskra zažehla oheň a vypukla druhá americká občanská válka.

Celá válečná mašinérie se zastavila až při bitvě o New York, kdy federální vláda USA nebyla schopná město bránit a paradoxně armáda Svobodných států město obsadit. Z ostrova Manhattan se stala past pro 400 000 zubožených lidí. Demilitarizovaná zóna, tzv. DMZ. Místo, kde smrt, nouze, bída a beznaděj koukají z každého špinavého rohu. A přesně v tomhle pekle se ocitá mladý, ctižádostivý reportér Matty Roth.

Přehnaná fikce? Na první pohled možná, ale Brian Wood ve své komiksové sérii DMZ buduje tak realistický, kontroverzní a zároveň syrový příběh, až máte pocit, že už se to všechno dávno v New Yorku děje. A u knihy DMZ #6: Krvavé volby (originál DMZ: Blood in the Game, čísla #29-34) tomu není jinak.

Woodovi není nic svaté – a už vůbec ne volby. Scénárista na začátku příběhu hasí oheň neklidu v srdcích obyvatel DMZ, když nechává USA a Svobodné státy vyhlásit příměří kvůli blížícím se volbám v oblasti New Yorku. Ihned v zápětí mu ale nedělá problém vyhrotit celou situaci faktem, že tyto dvě mocnosti se předem dohodnuly a lidem hodlají vnutit pouze své kandidáty na budoucího guvernéra. Pro lidi žijící v DMZ to není demokracie, ale pořádný kopanec do tváře. Ale i tak je s podivem, že z davu vychází místní muž, Parco Delgado, který je odhodlán porazit jak USA, tak Svobodné státy. A není náhodou, že Matty Roth mu v tom má pomoci.

Příběh přináší vše, co si můžeme s takovým tématem spojit. Korupci, negativní i pozitivní vliv masmédií, pokus o atentát, morální dilema novináře, zastrašování, námezdní ozbrojené složky a mnoho dalšího. Wood tak předkládá komplexní žalobu současných volebních systémů, která je otevřená a v této unikátní podobě přístupná téměř komukoli.

Ačkoli by se mohlo zdát, že Matty je hlavním hrdinou komiksové série DMZ, není tomu tak. Ano, je symbolem a hlasem všech obyvatel, kteří se snaží v nejnebezpečnější válečné zóně celé planety přežít, ale není to hrdina. Dělá chyby – spousty chyb, které stojí lidské životy. Hrdiny jsou právě ti obyvatelé, o kterých Matty píše. Jejich osudy, jejich touhy, jejich potřeby, jejich životy. A právě mezi takové spadá Parco Delgado. Parco vůbec není snadno čitelná postava (což je velmi pravděpodobně i samotný záměr). Téměř záhy je nám čtenářům vnucována představa, že je tím pravým, jediným a ideálním kandidátem. Tahle představa se ovšem začíná pozvolna vytrácet. Ostatně to, jak Wood naloží s odkazem Parca Delgada, budeme moci zhodnotit až v další knize.

Kresba itala Riccarda Burchielliho není rozhodně nic běžného. Občas sice nejde rozeznat o díla Eduarda Rissa (100 Nábojů, atd.), ale na druhou stranu je daleko více detailnější, statičtější a zároveň hlubší. Já osobně bych si ji odvážně dovolil označit za netypický mainstream, který svou barevnou škálou vyvažuje Woodem předkládané potemnělé myšlenky. Díky této bravurní kresbě, celé dílo získává (kromě jiného) plně uměleckou hodnotu.

Ke komiksové sérii DMZ (a v podstatě i této konkrétní knize) lze přistupovat různými způsoby. Je už jen na vás, jestli se rozhodnete u četby jen pobavit a nebo si zapřemýšlet o transcendentalnim jsoucnu. Ve výsledku je to stejně jedno, protože tak či onak, DMZ vás pohltí a váš pohled na svět už nikdy nebude jiný. A to opravdu stojí za to!

DMZ 6: Krvavé volby
Wood, Brian - Burchielli, Riccardo
Nakladatel: BBart
Překlad: Martin D. Antonín
Obálka: Brian Wood
Redakce: Richard Podaný
Rok vydání: 2013
Počet stran: 144
Rozměr: 170 x 260
Provedení­: paperback
Cena: 399,- Kč

Přidat komentář