KOMIKS: Jan Strnad & Richard Corben, Ragemoor

Článek od: Martin Stručovský - 09.09.2013

Sem přišlo něco zlého, napadne vás při pohledu na obálku komiksu Ragemoor od Richarda Corbena. A v téhle myšlence vás utvrdí hned první stránka, na níž se vám dostane důrazného varování: „Zámek Ragemoor. Je obráncem… pevností…strážcem… i vězením. Raději jste sem neměli jezdit!“ Jenže vy se nenecháte odradit a pokračujete dál ve čtení. Seznámíte se tak s Herbertem, pánem Ragemooru, ačkoliv by se slušelo říct, že Ragemoor, sídlo, na jehož pozemcích se už v pohanských dobách prováděly krvavé rituály, žádného pána nemá. Ragemoor je totiž svým vlastním pánem, je velice nebezpečný a jeho obyvatelům z něj běhá mráz po zádech.

Na první pohled to zní jako klasická duchařina o prokletém rodinném sídle a zhruba do konce druhé kapitoly jsem o tom byl sám přesvědčen. Jenže pak scénárista Jan Strnad přijde s prvním velkým zvratem. A s přibývajícími stránkami tvůrci pomalu přitvrzují a odhalují hlavnímu hrdinovi a čtenáři skutečnou pravdu o Ragemooru.

Na našem komiksovém trhu, kde jsme zvyklí hlavně na superhrdiny, působí hororový Ragemoor trochu jako zjevení. Stejně jako například Zámek a klíč Joe Hilla a Gabriela Rodrigueze, jehož dotisk nakladatelství Comics Centrum vyslalo na trh před několika dny. A myslím, že i právě ty odlišnosti si zaslouží čtenářskou pozornost.

Strnad a Corben nesázejí na žádné lekačky ani drsné scény, ačkoliv obojí se v komiksu vyskytne. Mnohem víc pracují s postupně houstnoucí atmosférou a s postavami, respektive s hlavním hrdinou a jeho oddaným sluhou. Už na začátku máte pocit, že jsou dostatečně šílení a myslíte si, že to nemůže být horší. Opak je ale pravdou. Může. A po všech událostech, jimiž si projdou, se jejich psychickému stavu na konci příběhu nebudete vůbec divit.

Ragemoor představuje pro čtenáře hororové literatury skutečnou lahůdku, odkazuje k časům Lovecrafta či Poea, kdy někoho vyděsit neznamenalo popsat vraždu mladé ženy, ale doopravdy v něm vyvolat strach. A Ragemoor je také (spolu s blížícími se knihami Joe Hilla a Stephena Kinga) jednou z mála možností, jak si zpříjemnit některý z přícházejících se sychravých podzimních večerů dobrým hororem. Myslím, že to už jsou dostatečné důvody proč komiks nenechat ležet na regále v knihkupectví.

Ragemoor 
Corben, Richard - Strnad, Jan 
Nakladatel: Comics Centrum 
Překlad: Jan Kantůrek
Obálka: Richard Corben
Redakce: Václav Dort, Marek Barányi
Rok vydání: 2013
Počet stran: 112
Rozměr: 170 x 245
Provedení­: hardback
Cena: 499 Kč 

Přidat komentář