HRA: Yucatán

Článek od: frankie - 11.07.2013

 

Máte rádi agresivní hry, ve kterých je místo pouze pro vítězství, pak by hra Yucatán neměla ujít vaší pozornosti.

V neprostupné džungli Yucatánu se začínají projevovat první velké civilizace. Drobné vesnice pomalu uvolňují místo šedivým městům z kamene, kde žije množství lidí, poddaní vládnoucích kněží. Oči bohů jsou upřeny na monumentální pyramidy, na jejichž štítech se odehrávají obětní ceremoniály. Bojovníci z kamenných měst vyrážejí do hlubin džungle, aby získali další zajatce pro stavbu obřích svatyň. Neboť první město, které postaví svou pyramidu, se bude moci těšit z přízně bohů a podmanit si ostatní města v okolí!

Hra Yucatán přenese hráče do časů vznikajících prvních civilizací, do doby brutálních bojů o moc ve Střední Americe. Kdo první postaví na počest bohů pyramidu, zvítězí. Cesta k vítězství však není snadná, je nutné svádět líté boje s nepřáteli, drancovat vesnice a získávat zajatce.

Velice působivá krabice, která vydařeně evokuje cíl hry, v sobě skrývá 12 částí plánu, 12 žetonů neutrálních vesnic a 50 žetonů zajatců, dále ve čtyřech barvách obsahuje devět postaviček bojovníků, pět částí pyramidy a osm žetonů vesnic. Trochu nezvykle působí ještě dodatečná příprava hry, je totiž nezbytné jednotlivé dílky pyramidy oblepit přiloženými samolepkami, totéž provést i s žetony bojovníků.

Pak zbývá jen nastudovat pravidla, rozložit herní plán (liší se podle počtu hráčů) a může se začít. Jako vtípek zapůsobí úvod - hru vždycky začíná ten, kdo byl jako poslední v džungli. Jestliže takový není, rozhodne se losem.

Každý hráč na začátku ovládá město, dvě vesnice a má dva bojovníky. Počet bojovníků nesmí nikdy převýšit počet jeho osad. Dále se na plánu nacházejí žetony neutrálních vesnic, ty však žádný dlouhodobý význam nemají. Cílem hry je postavit jako první pyramidu sestávající z pěti částí. Každý díl lze postavit za tři zajatce, kteří se nacházejí v hráčově městě. S pomocí bojovníků se získávají zajatci a to několika způsoby, buď po úspěšném střetu s nepřátelským bojovníkem, nebo přepadem nepřátelské vesnice, případně lze zaútočit i do soupeřova města a tam zajmout jeho shromážděné zajatce. Střety bojovníků probíhají velice jednoduchým způsobem. Každý hráč má válečníky ve třech variantách – na spodní straně je nalepen symbol jaguára, hada nebo kolibříka. V případě útoku jaguár poráží hada, had kolibříka a kolibřík jaguára. Při stejném symbolu vítězí napadený. Hráč má během tahu jednu z těchto možností – založit vesnici, rozšířit vesnici (z menší učinit otočením větší), vyslat bojovníka, pohyb s bojovníkem a stavbu pyramidy.

Hra Yucatán poskytuje zábavy dost a dost a zvládnou ji i děti starší deseti let. Každý musí počítat s tím, že pokud někomu vydrancuje vesnici, dotčený mu to hned záhy bude chtít vrátit, nejlépe i s úroky. A hlavně, jakmile se dostanete do vedení ve stavbě pyramidy, vězte, že to bude pokyn pro protihráče napadnout vaše rozrůstající se impérium a řádně vás v rozvoji zbrzdit. Délka hry se pak může prodloužit i přes avizovaných 45-60 minut.

Určitý nedostatek spatřuji pouze v horší kvalitě samolepek, které mají tendenci se z dřevěných dílků odlepovat. Absence pravidel v českém jazyce handicapem není, distributor (Fantasy obchod) totiž poskytuje zcela srovnatelnou náhražku.

Yucatán
Tvůrci hry: Koncepce a principy: Małgorzata Majkowska, Tomasz Z. Majkowski
Tvůrčí přínos: Marcin Podsiadło
Grafické zpracování: Agnieszka Bała
Ilustrátor: Tomasz Tworek
Vydavatel: Wolf Fang P. H. (Polsko) / www.fantasyobchod.cz (ČR)
Rok vydání: 2008
Počet hráčů: 2-4
Herní doba: 45-60 minut
Doporučený věk: od 12 let

 

   

 

 

Přidat komentář