RECENZE: Laurell K. Hamiltonová, Rozesmátá mrtvola (Anita Blake 2)

Článek od: Monika Slíva - 11.07.2013

Rozesmátá mrtvola? Jestli budete hledat chechtající se a zároveň rozkládající se jedince, budete hledat marně. Anita Blakeová je sice oživovatelka mrtvých, ale rozhodně je neoživuje proto, aby je rozesmála. Tak co (když ne kdo) je tedy Rozesmátá mrtvola? Je to noční klub, který vlastní Jean-Claude – momentálně nejmocnější upír široko daleko a vládce města. Má o Anitu eminentní zájem. Nechce ji však k svačině, nabízí jí nesmrtelnost. Ale kdo by se chtěl paktovat s upírem, že? Výměnou za nesmrtelnost by totiž musela Anita být Jean-Claudovi k ruce jako jeho lidská služebnice, a komu by se tohle líbilo?

Kdyby tohle byla jediná starost naší hlavní hrdinky, mohla by nejspíš jít do cukrárny na zmrzlinu, jenže ona místo toho musí pomáhat policii dohonit záhadné vraždící monstrum, které vypadá, že se vymklo kontrole svého stvořitele. A když máte na krku arogantního milionáře, který si nechce nechat vysvětlit, že jsou hranice, za něž nejste ochotni při oživování nikdy zajít, taky vám to na klidu moc nepřidá. Třetím hráčem do Anitina mariáše problémů je Dominga Salvadorová, pravděpodobně nejmocnější  vaudunská kněžka v Severní Americe. Poštvat si proti sobě někoho takového není asi to nejlepší, co by jeden mohl  vymyslet, ale někdy se prostě nedaří a naše hlavní hrdinka je daleko větší ranařka než diplomatka a hlavně strašně nesnáší, když jí někdo do něčeho nutí. Takže vývoj událostí si můžete zkusit domyslet sami.

Ke druhému dílu dnes už klasiky upírské urban fantasy jsem se plížila přískokem, neboť jsme si s Anitou v Provinilých slastech nijak extra nepadly do oka. Dala jsem ale přece jen na pozitivní pomluvy, které tvrdily, že se příběh v dalších dílech rozjede a ať neházím česnek do svěcené vody. Nacpala jsem ho tedy do kapes, pokřižovala se a vyrazila.

A dobře jsem udělala! Děj Rozesmáté mrtvoly mě příjemně překvapil. Teď zpětně to cítím tak, že být prvním (dílem v sérii, průkopníkem žánru, nebo prvním člověkem na Měsící) prostě není jednoduché a někdy čtenář musí přimhouřit oko. Ve druhém dílu se konečně dozvíte něco víc o Anitině světě a její minulosti. Přestane to pro vás být jen splašená holka, která se drží jednoduchého bijeckého pravidla, když to nejde silou, půjde to ještě větší silou. Při honbě za vraždící zombií vám dokáže, že má i mozek a nebojí se ho použít. Laurell K. Hamiltonová teprve ve druhém dílu dává postavám a prostředí jasnějí kontury, jako by si při psaní toho prvního nebyla jistá, zdali se námět ujme a jestli to vůbec bude série. Ale to by byla zřejmě schopná zodpovědět pouze ona...

V každém případě trvám na tom, co jsem napsala v recenzi na první díl. Totiž, že pro upíromilky by tahle série měla být povinnou četbou. A teď můžu přidat, že i četbou příjemnou a slibně se vyvíjející, takové povinnosti jsou totiž nejlepší. Nebudu se báti… a směle se vrhnu do třetího dílu.

Rozesmátá mrtvola
Laurell K. Hamilton

Nakladatel: Epocha
Překlad: Lucie Lukačovičová
Forma: hardback
Počet stran: 288
Cena: 269 Kč 

ukázka z knihy zde

Komentáře

Přidat komentář