Přihlášení

Please answer the question

HRA: Prehistorická jízda

Článek od: Petr Simcik - 02.07.2013

Po několika hrách určených hlavně školákům a starším dětem tu mám konečně jednu záležitost, která je úplně pro všechny, snad vyjma batolat. Jedná Prehistoric Game Set od Bonaparte. Značka Prehistoric sdružuje hry a hračky s tématikou dinosaurů. Můžete pod ní najít třeba takzvané archeologické sety, kde pomalu odkrýváte nánosy umělého bahna a objevujete kostru pravěkého ještěra. Jenže, kdo viděl Jurský park (což je pro Geeky a jejich děti skoro povinnost) ví, že čas zkamenělin vypršel a prim hrají opravdoví, živí, nebezpeční ještěři. A přesně pro nás, je tu zmíněný herní set.

Pokud se rozhodnete ho opatřit, vězte, že se vám do rukou dostane opravdu velká krabice. Člověk by řekl, že až zbytečně. Ne, že by byla prázdná, ale je poměrně neskladná, pokud byste například chtěli vzít set s sebou na dovolenou do deštivého počasí. (Ideální čas na miniprojekt látkového pytlíku na hry, kostky a tak vůbec. ) Ale zpět k obsahu.

P1220901

Z krabice na vás vypadne několik velice známých a provařených her, které ocení hlavně ti nejmenší a také několik originálních konceptů, to aby se pobavili i dospělí. Vše je stěsnáno na tři oboustranné hrací desky a kupu papírků a žetonů. Ke hře samozřejmě patří i příslušné figurky, včetně čtyř hezky zpracovaných postav dinosaurů.

Z těch provařenějších her set obsahuje:

  • Pexeso
  • Domino
  • Člověče nezlob se

Nic moc kreativního a to jsem se ještě nezmínil, že i další hra, Noční souboj, je vlastně Člověče nezlob se v pozměněném kabátě a jde o nejslabší kus celého balíku. Naštěstí, je tu i další skupina z níž vás určitě alespoň jedna, dvě hry chytí. Jde o:

  • Stěhování rodu
  • Dinosauří ostrov
  • T-rex na lovu
  • Evoluce

Nebudu tu popisovat tři první hry, protože kdo netrčel doteď v pravěku, určitě ví o co jde. Jediné, co lze na jejich adresu říct, že plní svůj účel a u dětí nahrazují nedinosauří varianty. Tedy alespoň do uplynutí tzv. *Dinosauřího období, u nás v rodině je to cca. 5 – 8 let. Kromě toho, domino, hraje svou roli i ve hře Evoluce, takže jde vlastně o samostatně hratelné herní žetony. Za to palec nahoru. Další věc kterou bych rád zmínil, že jak člověče nezlob se, tak některé dále zmíněné hry, lze hrát i s dětmi neznalými čísel, protože podporují kostku s barvami místo hodnot, která je součástí balení.

P1220905

Noční souboj

Výše jsem zmínil hru Noční souboj která se hodně podobá Člověče nezlob se. Pojďme na to, ať to máme za sebou. Ano, má podobná pravidla, jen se hraje na jiné desce a postavy šplhají po T-rexovi. Jestli to má být ta kterativní část, tak to potěš koště. Ano, jsou zde jakási další doplňková pravidla, ale ani ta neposkytují extra důvod proč, se do téhle desky pouštět. Zkrátka, Noční souboj se vůbec nepovedl a zabírá místo na desce čemukoli jinému, i kdyby to měly být dinosauří piškvorky. Jedinou devizou souboje, je podpora barevné kostky a tedy, hratelnost s předškoláky.

Stěhování rodu

Stěhování rodu už je trochu jiná káva. Jde sice opět o to, dostat panáčky do domečku, ale tady je soupeření okořeněno o příběh a kupu doplňkových pravidel a možnost taktizování. Hra je určená pro dva, nebo čtyři hráče, kteří si musí domečky navzájem vyměnit a přitom podupat a pokousat co nejvíce soupeřů tak, aby se oni nedostali do domečku dřív než vy. Kromě toho jsou vaše figurky rozděleny na matku a mláďata, což určuje sílu při vzájemném měření sil v soubojích a také způsob, jak si figurka poradí s překážkou.

Dinosauří ostrov

Jde o hříčku pro děti všeho věku. Vaše postavy se nachází na síti několika okruhů a pohybují se podle vašich hodů kostkou. Hra je hodně o štěstí, prakticky zde nerozhoduje nic jiného než náhoda a přesto je alespoň v našem případě velmi oblíbená a zábavná. Asi proto, že se se škodolibostí sobě vlastní smějeme členu rodiny, který hnán svou smůlou míří k jícnu sopky, místo vytoužené zelené laguny. Pokud hledáte možnosti, jak vyspěle taktizovat, Dinosauří ostrov vynechte. Jestli ale hledáte hru, která se nebere vážně, ať už pro předškoláky, školáky, nebo tlupu připitých kamarádů, Dinosauří ostrov je to pravé.

P1220921

T-rex na lovu

T-rex na lovu je dobrý nápad, kterému scházel k dokonalosti pověstný ždibíček. Je to hra až pro pět hráčů, při které jeden hraje za predátora a má povraždit zbytek hrající flákotu v podobě triceratopsů, kteří mají unikat. Jak predátor, tak kořist mají své trasy po kterých se pohybují a tyto trasy se na určitých místech protínají, a přesně tam může T-rex zaútočit a svou oběť usmrtit. Tahle hra je poměrně povedená při plném počtu hráčů, kde mezi sebou soutěží hlavně býložravci v tom, kdo se nechá sežrat jako poslední. Pokud je vás ale míň, T-rex má hodně jednoduchou práci a vyhraje prakticky vždy. T-rex na lovu by potřeboval dopilovat pravidla a dát triceratopsům větší možnosti, pak by šlo o opravdovou a nefalšovanou honičku v džungli. (Táta Geek může obrátit tuhle nevýhodu v plus a s dětmi pravidla dopilovat a domyslet…)

P1220920

Evoluce

Evoluce je nejkomplexnější a také nejzábavnější záležitost celého herního balíku. Kromě samotné hrací desky využívá i žetony domina a přiložené karty s dinosaury. Cílem hry je vyvinout se a projít evolucí, tu symbolizuje střed plánu do kterého jednotliví

hráči kladou žetony domina a po nich, jako po evolučních cestách šplhají k vytouženému cíli. Vše je ale podřízeno z části náhodě a z části taktice. V každém kole totiž figurka hráče určí, jakou akci může provést, získat schopnost, položit žeton, popojít na evolučním žebříčku, nebo naopak soupeřům evoluci zkomplikovat. V každém kole tak dojde na šťouchance i prachsporosté prasení (A toho jsou kupodivu schopné i velmi malé děti, možná ještě víc než dospělí.), nebo překvapivé zvraty a kombinace. Jedním posunutím žetonu můžete sobě zajistit průchod a na konec evoluce a soupeře zanechat někde na břehu moří, ale pozor, musíte svou příležitost ihned využít, protože by se váš mistrovský tah mohl velmi rychle obrátit proti vám.

P1220912

Nebudu tu psát nic o nekonečné variabilitě a dokonalých herních mechanismech. I Evoluce se dá nezaslouženě prohrát či vyhrát. Ale jedno říct můžu. Evoluce je solidní kus rodinné deskovky.

Celkově si myslím, že tenhle herní set vůbec nedopadá špatně a nepotvrzuje ani obavy z odfláknutého zpracování. Samozřejmě kdesi cosi mohlo být lepší. Herní desky by šly v ohybu udělat volnější, čímž by se míň namáhaly. Taky kostek by mohl set obsahovat víc, kdyby si chtěla vícečlenná rodina zahrát víc her najednou, už zmíněná mega krabice, ale vcelku nic, co by přímo vadilo. Prehistorický set je prostě bytelná zábava pro rodinu s menšími i většími dětmi a fandy dinosaurů zvlášť.

PS: na Bonaparte shopu je teď skoro za hubičku.

P1220904

* Období ve kterém potomek vyžaduje pouze dinosauří knížky a časopisy, předčítání encyklopedie o dinosaurech na dobrou noc, jakožto i plastové a plyšové dinosaury, případně i dinosauří oblečení. Vrcholem jsou pak dinosauří autíčka hotwheels.

Přidat komentář

Sarden - internetový magazín o sci-fi a fantastice  /  šéfredaktor: Monika Slíva Dvořáková  /  zástupce šéfredaktora: Tereza Kadet Kadečková / webmaster: Petr Šimčík / ISSN: 1805-2711 / administrace

 

Ilustrace v hlavičce Stefan Keller na Pixabay