PR+LITERATURA: Dušan D. Fabian, Sonáta pro Azazela (Kladivo na čaroděje 4)

Článek od: Anonym - 22.06.2013

„Bez soucitu, bez morálky, bez pudu sebezáchovy. Proti všem.“

Čtvrtý díl výjimečného seriálového projektu ve stylu Marka Stonea či Agenta JFK, sdružujícího špičky českého a slovenského fantastického žánru, právě v prodeji!

Dušan D. Fabian

SONÁTA PRO AZAZELA

Na tajném místě se chystá dražba. Ale dřív, než stihne dražený předmět změnit majitele, zhasnou v budově všechna světla.

Obchodníci záhy zjistí, že jsou uvěznění v betonovém bludišti. V silném mrazu, bez elektřiny. Ve vzduchu visí dusivý zápach síry, za každým druhým rohem číhá smrtelné nebezpečí a v uších všech přítomných šumí podivná hudba, která je přivádí k šílenství.

Jediný, kdo zatím neztrácí duchapřítomnost, je Felix Jonáš. Bude ale schopen vyřešit tuhle záhadu dříve, než sám ztratí zdravý rozum?

Dušan D. Fabian (*1975)

Jeden z předních autorů slovenské fantastiky, který si však získal řadu fanoušků i v České republice, zaujal především dvojicí okultních thrillerů Invocatio Elementalium (2006) a Pestis Draconum (2008), do jejichž děje, odehrávajícího se v současnosti, dovedně zakomponoval nadpřirozené prvky. V roce 2010 mu vyšel zombie horor Živého mě nedostanou!, v němž se krví, černým humorem a nadsázkou nešetří. Pouze na Slovensku vydal roku 2012 sbírku strašidelných příběhů Odbila 13. hodina. Kromě toho je autorem řady povídek. V Sonátě pro Azazela, jeho páté samostatné knize, se pustil do již tradičního žánru – detektivky s výraznou příměsí hororu.

Série KLADIVO NA ČARODĚJE

Praha je magické město – a ta magie vás může zabít. V tom lepším případě.

Když vám teče do bot, když vás pronásledují přízraky – koho zavoláte?

Tým Felixe Jonáše určitě ne. Pokud už by přece jen přijeli, tak vás nechají pekelným silám napospas, aby vám pak mohli vybílit byt. Jenže někdy je situace tak zoufalá, že vám nezbývá nic jiného, než obrátit se na lidi, kteří jsou naprosto odepsaní – a doufat, že to přežijete.

Série čtenáře zavádí do našeho světa, ovšem tak, jak ho neznáte, a vlastně ani netoužíte poznat. Alespoň tedy ne na vlastní kůži. Temné přízraky, oživlé mrtvoly, zabijáci, démoni, psychopati, nekrofilové či upíři – a mezi nimi parta detektivů v čele s Felixem Jonášem, jež vyšetřuje případy, které mají co dělat s nadpřirozenem. Jenže jsou to hrdinové v uvozovkách – do typických klaďasů mají pořádně daleko a do jejich rukou byste se při normálních okolnostech rozhodně nesvěřili. Jenže autoři série, která v sobě míchá prvky fantasy, detektivky, hororu, magického realismu a dalších žánrů, připravují svým románovým postavám takové osudy, že jim většinou nic jiného nezbývá….

V každé knize čtenáři obdrží víceméně samostatný příběh, kterým se však proplétá jedna hlavní linie, jež bude ukončena po každé „sezóně“, která bude čítat dvanáct knih. Záměrem tvůrců totiž bylo inspirovat se televizními seriály, které v epizodách přinášejí samostatné zápletky, ale jsou zarámované jedním hlavním příběhem.

„Zasazení do naší reality je jediným zákonem,“ řekl při vydání prvního svazku Tomáš Němec, šéfredaktor magazínu Pevnost a jeden z dohlížitelů nad světem Kladiva. „Jinak můžou tvůrci zkusit v podstatě cokoliv. Snažíme se je popostrčit, aby šli vždycky ještě trochu dál, aby tahle série nenabízela stokrát ohraná témata, ale aby tvůrci přišli s něčím novým... nebo aby to staré pojednali tak, jak na to lidé nejsou tak úplně zvyklí. Buffy, Dylan Dog, Hellblazer, Doctor Who... to jsou naše vzory. Rádi bychom stvořili sérii, která bude zábavná, napínavá, se sympatickými hrdiny – a od které čtenář nikdy nebude tušit, co má čekat.“

Samozřejmě to vyžaduje, aby sérii psali kvalitní autoři. Což se zatím daří naplňovat. S nápadem a hlavními hrdiny přišel Jiří Pavlovský, stojící za slavným komiksovým nakladatelstvím Crew a známý jak povídkami, tak filmovými a herními recenzemi... a jeho vášeň pro komiks a filmy jsou v díle poznat. A kvalita s dalšími tvůrci série rozhodně neklesá – mezi autory, kteří do světa Kladiva na čaroděje vstoupili nebo se chystají vstoupit, jsou kupříkladu Ondřej S. Nečas, Dušan D. Fabian, Jaroslav Mostecký, Tomáš Němec, František Novotný, Jan Hlávka či Jiří Walker Procházka. A stejně kvalitní jako výběr autorů je i grafické zpracování, které má na svědomí často oceňovaný Lubomír Kupčík. Podobně jako autoři jednotlivých dílů, i on narušil zásady žánru a stvořil osobité, elegantní a úderné obálky.

 

Cena Akademie SFFH: Kladivo na čaroděje Počinem roku 2012

V květnu tohoto roku bylo v rámci pražského knižního veletrhu Svět knihy Kladivo na čaroděje oceněno Cenou Akademie science fiction, fantasy a hororu v kategorii Počin roku / zvláštní cena. ASFFH je sdružení žánrových odborníků – teoretiků a publicistů a ceny uděluje již od roku 1995. http://www.asffh.info

 

V sérii Kladivo na čaroděje již vyšlo:

Jiří Pavlovský
Magie pro každého

Praha, rok 2012.

Konec světa nemohl začít na příhodnějším místě. A přitom to vypadá tak obyčejně: někdo zabíjí vědce zabývající se magií, vztahy mezi inkvizicí a mágy jsou více než napjaté, démoni se snaží ovládnout zločinecké podsvětí, do starodávné hry vstupují noví a velmi nebezpeční hráči, chodbami pod Olšanským hřbitovem procházejí mrtví a z blázince je unesen tajemný pacient.

 

Jiří Pavlovský
Město mrtvých

Pokud bojujete s někým, kdo je mocnější a silnější než vy, máte jediný způsob, jak ho přesvědčit, aby vás nezabíjel. Pomocí starého dobrého vydírání. Jenže jediný trumf, který může Felix Jonáš sehnat, jediná věc, která mu může zachránit život, leží pohřbená v zemi. Na útulném malém hřbitově ve městě, které se až příliš drží stranou veškerého ruchu. Ve městě, které nemá moc rádo nezvané návštěvy. Zvláště ne ty, které se toulají kolem hřbitova.

 

Ondřej S. Nečas
Kruté stroje

Zdánlivě banální případ vraždy tří lidí, kteří zřejmě věděli příliš mnoho, se povážlivě komplikuje, když na scénu vstoupí démoni ovládající stroje a v novinách se objeví podivný zašifrovaný inzerát skrývající vodítko k mimořádně cennému kouzlu. Felix Jonáš a jeho tým magických úderníků musí napnout všechny své dedukční schopnosti, šarm  a především veškerou hrubou sílu, která jim zbývá, pokud chtějí skrýš odhalit včas.

A zatím se kdesi v ukryté nádrži zvolna probouzí obří mořská obluda…

 

Autor: Dušan D. Fabian
Originální název: Sonáta pre Azazela (Kladivo na čarodejníkov 4)
Ilustrace na obálce:Lubomír Kupčík
Grafická úprava obálky:Lukáš Tuma
Formát:paperback, 125 x 195
Počet stran:168
Cena:159 Kč
Nakladatel:Nakladatelství Epocha (www.epocha.cz)
Edice: Fantastická Epocha (25. svazek edice)
Série: Kladivo na čaroděje (4. svazek série)
ISBN:978-80-7425-173-3
ukázka zde

Přidat komentář