LITERATURA: Čtení na víkend 12

Článek od: Jan Křeček - 07.06.2013

Dvojí nekonečno - Piers Anthony

Se zajímavým spojením sci-fi a fantasy přišel Piers Anthony v trilogii (dílů je víc, ale u nás vyšly pouze tři - a jsou celkem uzavřené...) Adept. První díl se jmenuje Dvojí nekonečno a popisuje dva světy - planetu Proton, přetechnizovanou moderní společnost, kde je hlavním hnacím motorem věda, a její paralelní dvojče Fázi, kde technika není příliš spolehlivá, ale zato funguje magie. Stile, otrok, žokej a lehce zakomplexovaný (kvůli výšce) hlavní hrdina, je mimo jiné i mistrem ve Hře. Na Protonu je Hra populárním způsobem zábavy a zároveň možností, jak se vymanit z otroctví a dosáhnout občanství. Už jen pro samotný koncept Hry je Anthonyho kniha atraktivní, nemluvě o nápadech týkajících se magie na Fázi. Nechte se pohltit kouzelnou kombinací magie a sci-fi - zkuste Dvojí nekonečno a další dva díly si už seženete zcela určitě.

Začátek cesty (Tetování krví 1) - David M. Cornish

Fantasy pro mládež zažívá zlaté časy - Harryho Pottera znají snad všichni, Eragon zaostává jen o málo, ale neznámá jména nejsou ani Artemis Fowl od Eoina Colfera nebo Lyra Belacqua z Pullmanovy trilogie. Trochu opomenutou, ale o to kvalitnější fantasy je Tetování krví. Příběh chlapce s dívčím jménem Rosamunda, sirotka (nepřipomíná vám to Dickense?), který se má stát lampářem (nepřipomíná vám to Malého prince?), ve světě, který autor sám ilustroval a na kterém pracoval více než deset let (nepřipomíná vám to Barkerův Abarat?). Všechna díla zmíněná v závorkách mají s Tetováním krví něco společného - dickensovská atmosféra viktoriánské Anglie, kouzelná poetika Malého prince (ačkoliv tohle je trochu akčnější a méně filosofické) a vynikající autorské ilustrace dělají z této fantasy pozapomenutý klenot. A tohle je teprve Začátek cesty...

Utz - Bruce Chatwin

Na závěr něco nefantastického - příběh postmoderního britského autora Bruce Chatwina je na hranici svědectví o době před rokem 1989 v Praze a magického realismu, v němž hraje hlavní roli porcelán. Kaspar Utz, sběratel porcelánových figurek, žije v Praze. A přestože může vycestovat a ví, že v Praze není vše v pořádku, znovu a znovu se vrací. Slovy reklamy: ještě nikdy nebyla historie porcelánu tak vzrušující! 

Přidat komentář