KOMIKS: Marjane Satrapiová, Persepolis

Článek od: David P. Stefanovič - 30.05.2013

Persepolis je označován za jeden z nejzásadnějších grafických románů počátku století. On i jeho filmová adaptace sklidily velký úspěch u kritiků i čtenářů. S novým souborným českým vydáním máme opět možnost zjistit, nakolik si to tento „první iránský komiks“ zaslouží.

První, na co si možná budou muset fanoušci vizuálně vymazlených superhrdinských komiksů chvíli zvykat, je velmi jednoduchá, místy téměř karikaturistická kresba. Vzhledem k tomu, jak moc sedí k obsahu, to ale určitě nepotrvá dlouho. Už proto, že hned v první kapitole vystupující Bůh, nakreslený s veškerou dětskou upřímností a bezprostředností jako milý vousatý stařík, je díky tomu naprosto kouzelnou postavou.

Satrapiová začíná své životní vyprávění v desátém roce vlastního života. Zatímco ona sní o tom, že bude posledním z Proroků, v Iránu probíhá revoluce, kterou historie později označí za Islámskou. Píše se rok 1979 a k moci se dostávají náboženští fundamentalisté. Přemýšlivá dívka, jejíž rodiče jsou značně volnomyšlenkářští a účastní se protirežimních demonstrací, stejně jako ji seznamují s politickými vězni mezi jejími příbuznými, se postupně dozvídá, že pravda není úplně taková, jakou ji vyobrazují učebnice. Svým zázemím je v podstatě předurčena k rebelii, do níž se také s veškerou urputností rané puberty pouští. A aby toho nebylo málo, Irán vstupuje do války s Irákem a hrdinové románu si musejí zvyknout na téměř každodenní bombardování a další hrůzy války.

První část knihy vrcholí Marjiným odjezdem do Rakouska. Během docházky na francouzské gymnázium ve Vídni dospívá a velké změny v jejím životě, které to přináší, korespondují s obrovskou změnou, kterou proti válečnému Iránu nabízí prostředí evropské metropole a její zcela rozdílné pojetí morálky a vůbec civilizace a života. Poslední třetina pak pokrývá její snahu žít zpátky v Iránu jako dospělá, uvědomělá, emancipovaná žena.

Není to zdaleka jen příběh jedné dívky na pozadí velkých událostí, to by bylo příliš jednoduché. Persepolis je mnohem vrstevnatější. I přes to, že Marji vypráví svůj příběh v první osobě a velmi často se přímo obrací na čtenáře, je zde minimálně jeden další vypravěč: odtrženější, všeobjímající jako boží oko (a můžeme jej spíše ztotožnit právě s oním staříkem z prvních stránek). Tenhle vypravěč sleduje dvě civilizace v jejich minulosti, přítomnosti i budoucnosti, hodnotí je na vahách, vyzdvihuje jejich přednosti i nedostatky. Spolu se čtenářem rozjímá o lidství, o hodnotách, které jej utvářejí. O tom, co vidíme, když se podíváme na ostatní, a jací jsou ve skutečnosti. Možná o tom, jak málo spolu komunikujeme.

A do toho se vplétá Marji – malá či dospělá, bojující či zlomená, ale vždy svá a svéhlavá. S vyprávěním, které doslovně zobrazuje v okýnkách komiksu. Se svou moudrou a zároveň moderní babičkou, pokrokovými rodiči, přáteli, sny, touhami a děsy, které eskalují zejména v době dospívání. A se surovými historkami z války i z vlády fanatického režimu, kterým se postavy musí smát, aby si vůbec zachovaly zdravý rozum.

Právě ve střetávání těchto dvou přístupů tkví obrovská síla Persepolis a pravděpodobně i důvod, proč dosáhl takového úspěchu. Nejspíš to ale bude i v tom, jak bezprostředně a nezvykle otevřený pohled do života a duší lidí, kteří jsou pro nás celý život jen výhružnými tvářemi z televizních zpráv, tento komiks západní civilizaci zprostředkovává (a jak očima emigranta umožňuje nově vnímat ji samu). A nepochybně také v tom, jak nesmírně živě se vyprávění přizpůsobuje vývoji hlavní hrdinky. Pokaždé, když o něco zestárne, je stále stejně opravdová. Jako by Satrapiová při psaní opravdu znovu-prožívala celý svůj život.

Rozhodně je to komiks, který chcete mít. Chcete se pochlubit přátelům s jeho znalostí, doporučit jim jej a diskutovat s nimi o něm. Protože mluvit otevřeně o světě kolem nás je první krůček k tomu, aby vypadal tak, jak bychom si přáli.

Persepolis /Persepolis/
Satrapi, Marjane

Nakladatel: BB art
Překlad: Richard Podaný
Obálka: Marjane Satrapi
Redakce: Viktor Janiš, Hana Musilová
Rok vydání: 2013
Počet stran: 344
Rozměr: 160 x 235
Provedení­: hardback
Stav: nové vydání
Cena: 599 Kč

Přidat komentář