KOMIKS: Garth Ennis, Bitevní pole - kniha první

Článek od: frankie - 06.03.2013

Kniha Bitevní pole obsahuje tři příběhy z období druhé světové války, každý z nich zachycuje jinou válečnou vřavu a značně odlišné výtvarné zpracování. Na knize totiž se scénáristou spolupracovali tři výtvarníci. V bibliografii scénaristy Gartha Ennise lze nalézt tituly jakými jsou Hitman, Preacher, Punisher a další. Kreslíř Russ Braun s více jak dvacetiletou praxí má za sebou celou řadu komiksů, např. Bažináč, Max Hellstorm, Son of Satan nebo Legends Of The Dark. Peter Snejbjerg doplňuje svými kresbami hlavně americké komiksové publikace. Carlos Ezquerra se podílel hlavně na titulu Soudce Dredd, v této knize ztvárnil poslední příběh Tankisti.

První příběh nazvaný Noční čarodějnice pojednává o Anně Borisovně Charkovové, noční bombardovací pilotce a její jednotce na jedné straně. A na druhé straně zachycuje válku z pohledu Kurta Grafa, řadového vojáka wehrmachtu. Němci označovali představitelky 588. nočního bombardovacího pluku jako Nachthexen (odtud plynoucí i název celého příběhu). Děj se odehrává, jak logicky vyplývá, na východní frontě v období těsně před Stalingradem. Samozřejmě dojde i na setkání obou hlavních protagonistů, s neočekávatelným rozuzlením.

Druhý příběh, ztvárněný Peterem Snejbergerem, se jmenuje Drahý Billy. Proti předchozímu se čtenáři může zdát kresba schématičtější, monotónnější a nezachycující tolik výrazy postav a obličejů. O to více však překvapí, že tato druhá část knihy je citově nejsilnější. Vypráví o zdravotní sestře Carii Suttonové, japonskými vojáky znásilněné a smrtelně postřelené při ústupu ze Singapuru. Zázrakem však přežije a začíná svou soukromou válku vůči Japoncům. Její vnitřní rozpoložení je ještě více rozklíženo láskou k hrdinskému pilotovi a neschopností se svěřit s válečnými traumaty.

Poslední část knihy, Tankisti, čtenáře zavede do poslední fáze druhé světové války na západní frontě, tj. po vylodění v Normandii. Tahounem příběhu je spojenecká tanková posádka v čele s velitelem Stilesem, pocházejícím ze severovýchodní Anglie. Z toho důvodu je velitelova mluva dost nesrozumitelná nejen pro osádku tanku, ale díky překladu i pro českého čtenáře. Trochu to připomíná hantec. Prožívání vojáků úzce souvisí se straechem z technické převahy německých tanků, zpodobněných tanky Tiger. Příjemným osvěžením publikace jsou obrazy bojových scén v podobě jediného komiksového panelu na obě dvě celé stránky. 

Všechny tři příběhy spojuje poukázání na nesmyslnost války, na někoho může působit více pouhé naznačení válečných hrůz, psychologický pohled hlavního hrdiny, než konkrétní stříkance krve, bodáky v hlavě, roztrhaná těla tankistů, rozstřílená těla pěšáků, ať palbou pěchoty nebo stíhacích letadel. Není bez zajímavosti, že historické střípky událostí a zážitků jednotlivců z války slouží jako předobraz hrdinům příběhů.  Nelze také opomenut bohatý bonusový materiál na konci knihy. V něm se lze dočíst bližší okolnosti vzniku tohoto díla i reálné historické podklady sloužící více či méně jako kostra příběhu. Na dalších téměř dvaceti stránkách lze nahlédnout díky uveřejnění skic pod pokličku všem třem kreslířům. Posledním bonusovým materiálem jsou prameny a použitá literatura (bohužel v naprosté většině se jedná o v češtině nevydaná díla). Četba je díky dobře zpracovaným tématům hlubokým prožitkem, doporučuji ji nejen milovníkům historie vojenství a můžeme doufat, že se brzy objeví na pultech knihkupectví Bitevní pole, Kniha druhá. 

Bitevní pole (Battlefields)
Garth Ennis, Russ Braun, Peter Snejbjerg, Carlos Ezquerra

Nakladatel: BB/art
Překlad: Martin Verner
Počet stran: 248
Rozměr: 168 x 258
Provedení: Vázaná
Cena: 499 Kč

Přidat komentář