RECENZE: Kevin Hearne, Proklatý

Článek od: Jan Žlebek - 21.12.2012

Hej, kámo, znáš Attika? Hustej tejpek. Poslední druid na světě, ale zapomeň na nějaký páprdy s artritidou v kostech a fousama po kolena. Tenhlencten Atticus O'Sullivan je fakt cool, nosí hóóódně drsnej meč, castí druidský kouzla, vypadá na jednadvacet (a nikoliv století) a žere Hvězdné války. A klíďo píďo by do skonání světa prodával čarovný býlí ve svým arizonským krámě, jenže to by se mu nesměly imrvére valit na hlavu problémy. A co se potíží týče, předpověď hlásí pro tenhle díl série solidní průtrž sračen.

Jednak Attica celkem síří místní čarodějnice, jednak má nějaké nevyřízené účty s jejich přivandrovalou skopčáckou konkurencí a do řady na setnutí se zuby nehty cpe banda bakchantek, které jsou tak trochu rezistentní na léčbu železem. K tomu občas vystrkují růžky démonické pozůstatky událostí z první knihy Prohnaný a místní policie nemá žádné pochopení pro týpose se zbraní na zádech. Situaci nezlepšují ani pletky s keltskými bohyněmi, jež mají slabost pro druidův... ehm... meč. Naštěstí Atticovi za zády stojí pár přátel a právníků – pravda jeden lidem pije krev a druhý zas dokáže rozcupovat obžalobu tak, že z žalobce létají chlupy – jenže když vás před zákonem hájí upír a vlkodlak, tak se nad detaily naučíte mhouřit oko. Notabene ve chvíli, kdy je třeba pustit nepřátelům krapet žilou.

Pokud hledáte oddechové a zábavné čtivo, tak můžete přeskočit přihořívá, přihořívá a rovnou hopnout na hoří. Nekomplikovaný a velmi čtivý příběh z žánru urban fantasy vám nejspíše připomene Simona R. Greena a jeho Noční stranu nebo historky Harryho Dresdena z pera Jima Butchera. Přičemž v potaz berte to lepší ze sérií obou zmíněných autorů. Kevin Hearne a s ním i Atticus O'Sullivan hláškuje a háže fórky častěji než kouzla a děj útlého románu uhání jak amfetaminy přikrmovaný gepard. Autor neaspiruje na literární ceny ani na snahu dostat se do čítanek povinné četby kamsi mezi Alighieriho a Shakespeara. Nabízí švandu a chytlavý příběh – a umí prodat své zboží.

Doufejme, že následující slova mi arizonský druid nepřijde po písmenkách namlátit zpátky do chřtánu: série Kroniky železného druida působí jako sága Stmívání pro pánské vrstevníky fanynek úpírského megašlágru. Náctiletému klukovi sedne Proklatý do vkusu stejně jak meč +5 do ruky barbarskému hrdinovi počítačové hry. Místo unylé pseudoromantiky pro třináctileté holčičky najde vtípky říznější než druidovo magické ostří, patřičně airbagovaný a natěšený dámský kompars a protagonistu s filmovým vkusem totožným s publikem knihy. Prostě něco, s čím se mládenec patřičného věku snadno identifikuje, nicméně prvorepublikový profesor českého jazyka a literatury jej za to asi nepochválí. Pravda, Atticovy lapálie ocení i hoši jinošským opánkům odrostlí (ba i dívky), avšak Hearne si na nic nehraje a cílovku románu nijak nemaskuje. Z tohoto důvodu nečekejte žádné zasvěcení do druidských mystérií – celé druidství je zde osvětleno asi jak v Diablu – prostě tejpek má pár hustých skillů a basta.

Ačkoliv Proklatý stojí v sérii až na druhém místě, klidně můžete naskočit do rozjetého vlaku a bez obav se začíst. Hearne za běhu nevtíravě zopakuje důležité informace a zároveň si již v tomto díle připravuje zápletky pro další svazky. Jelikož se na obzoru rýsuje výprava do Ásgárdu a lov na Thórův skalp, zdá se být název Praštěný (v originále Hammered) více než trefný. A přinejmenším jeden recenzent se na návrat železného druida těší. No jo no, puberta je puberta, to nic nenaděláte.

Kevin Hearne: Proklatý
/Hexed/

Nakladatel: Laser-books
Překlad: Roman Tilcer
Obálka: Gene Molicca
Redakce: Tomáš Jirkovský, Helena Šebestová
Rok vydání: 2012
Počet stran: 288
Rozměr: 115 x 185
Provedení: paperback
Cena: 279 Kč

Komentáře

nevím, co si myslet o srovnání se stmíváním. nevyvracím, že kniha osloví mladší čtenáře, ale sám hearne reagoval na označení série jako "teen-oriented" překvapeně, chtěl prostě jen napsat dobrou vtipnou knížku... ale vzhledem k tomu, že humor (a jaký!) ho zřejmě neopouští prakticky nikdy, je dost možné, že s ním ještě teď mlátí puberta.

Přidat komentář