KOMIKS: Roger Lecureux a André Chéret, Rahan a jeho synové

Článek od: frankie - 20.12.2012

A je tu opět Rahan! Naposledy? Komiksové album Rahan a jeho synové vyšlo poprvé v červnu 2002 pod názvem Rahan – Les fils de Rahan v nakladatelství Lécureux Production. V českých luzích a hájích se jedná o horkou novinku sychravého listopadu v režii nakladatelství Albatros. Tento komiks uzavírá rodinnou trilogii, v níž spolu s Rahanem hrají ústřední roli jeho družka Naúna a synové Toroar a Han-ra.

Na konci druhého dílu čtenáři opustili Rahana v jeho úsilí najít své syny. Třetí pokračování nabírá hned od začátku rychlý dějový spád. Setkání se syny se odehraje již v prvním stripu, překvapivě v úplně jiné rodinné atmosféře, než jakou by čtenář čekal, což naznačuje i samotná obálka. V příběhu nechybí dějové zvraty, stateční hrdinové a boj dobra se zlem. Rahan je v samotném závěru opět nucen opustit svou rodinu, aby našel ženu, která mu kdysi zachránila život.

V knize jsou odhaleny dvě zásadní události. Čtenář se konečně dozví, co znamená šestý tesák na Rahanově náhrdelníku a proč je hrdina označován jako pravěký Angus MacGyver. Je pravdou, že hlavní aktér předvedl výkon sice bez švýcarského nožíku, přesto pouze se slonovinovou dýkou a kamennou sekerou podal neuvěřitelně inteligentní výkon pro záchranu člena rodiny. Tato událost tvoří příběh v příběhu, zabírá totiž dobře šestinu z celého sešitu.

Milovníci Rahana však budou žít v nejistotě a nejspíše bohužel i ve velkém žalu. Na konci alba je jasně vyznačeno to nepříjemné a smutek věštící slůvko KONEC. Roztrpčení umocní i sdělení na zadní obálce již „vyšlo“ (Rahan a sluneční doupě, Rahan a rozpolcená hora), bohužel bez naděje znějícího a přislibujícího slůvka „připravujeme“. Nezbývá než doufat, že si Rahan našel své příznivce a v edičním plánu Albatrosu se na něj v budoucnu nezapomene. Vždyť se jedná o komiks, který umožňuje nahlédnout do dávné minulosti a ztotožnit se s úchvatným hrdinou, jenž bojuje za lepší svět a blaho ostatních lidí.  

Rahan a jeho synové /Rahan – Les fils de Rahan/
Roger Lécureux, André Chéret
Nakladatel: Albatros
Překlad: Mikuláš Bryan
Rok vydání: 2012
Počet stran: 64
Rozměr: 210 x 297
Provedení: paperback
Cena: 159 Kč

 

Přidat komentář