KOMIKS: Roger Lecureux a André Chéret, Rahan a Rozpolcená hora

Článek od: frankie - 02.12.2012

Na začátku druhého dílu se Rahan sice stále snaží najít doupě, v němž nocuje samo Slunce, ale zjištění existence synů mění jeho plány. Přestává s hledáním Slunečního doupěte a vydá se k tajuplné Rozpolcené hoře, kde zanechal svou družku Naúnu, s kterou zplodil dva syny. Vrací se zpět po deseti letech osamění, doufajíc ve znovunalezení rodinného štěstí. Pod Rozpolcenou horou však vládne kmen Krokodýlích lidí, který se nechce vzdát svého území. Rahan obtížně nachází spojence a záhy se schyluje k lítému boji. Děj je proti prvnímu dílu košatější, objevuje se více postav a větší prostor dostávají také děti, se kterými se mladí čtenáři mohou mnohem jednodušeji identifikovat. Poprvé jsme svědky Rahanových estetických schopností a vynalézavosti. Kvalita příběhu překonává první díl a snad se nastavenou laťku podaří udržet, pokud ne opět přímo překonat. Krve moc nespatříme, ale více odhalených ňader ano, od mladých děvčat až po dospělé ženy, což jistě ocení nejeden čtenář ve věku nastupující puberty.

Rahan a Rozpolcená hora sice dějově navazuje na první díl (Rahan a Sluceční doupě), lze ho však bez sebemenších problémů číst i bez znalosti prvního dílu. Příběh působí kompaktně a uceleně i v jednotlivých sešitech. Čtenář nemá pocit, že naskakuje do dějem rozjetého rychlíku, ale spíše do pomalu jedoucí lokálky, ve které se snadno zorientuje bez pocitu nějakého ochuzení. Naopak dokonce přistoupí s příjemným zjištěním, že v další stanici již čeká třetí díl Rahan a jeho synové. Rahanova dobrodružství plná tajemných světů umí zaujmout dětské čtenáře, ale i dospělé toužící po oddechové četbě, ve které hrdinové vítězí nad padouchy.

Při podrobnějším náhledu obálky zjistíme detail kazící dojem z kvalitního zpracování. Na hřbetu knihy je totiž jiná velikost čísla než u prvního dílu. A stejně jako v předchozím díle se na zadní straně nachází zvláštní vyobrazení hlavního hrdiny. Odpověď na tuto nejasnost se možná skrývá na stránkách www.rahan.org, to ale ať posoudí ti štastnější z nás, kteří ovládají francouzštinu. Uvnitř komiksu však je již vždy vše, jak má být, tj. Rahan se svým nožem a s náhrdelníkem o pěti tesácích, symbolizujících odvahu, věrnost, velkomyslnost, vytrvalost a moudrost. K tomuto náhrdelníku má hlavní hrdina zvlášť velký citový vztah, neboť mu ho daroval jeho otec Krao Moudrý těsně předtím, než se odebral do říše mrtvých. Rahan jako správný hrdina pět ctností náhrdelníku plní bezezbytku a své zásady vědomě nikdy neporušil. 

Na závěr je připojen stručný vývoj komiksu Rahan a hlavně portrét Rogera Lécureuxe, duchovního otce Rahana, syna zavátých věků, a jednoho z nejslavnějších komiksových scénaristů. Lécureux stvořil během svého života přes čtyřicet různých postav na více než čtyřiceti tisících stránek komiksů. Zesnul 31. 12. 1999. Po odebrání se do „Kraje stínů“, ale na jeho dílo navázal jeho syn Jean-François, aby mohli Rahana nadále milovat „ti, kdo chodí vzpřímeně“.

Rahan a Rozpolcená hora
Roger Lecureux a André Chéret

Nakladatel: Albatros
Překlad: Richard Podaný
Rok vydání: 2012
Počet stran: 64
Rozměr: 210 x 297
Provedení­: paperback
Cena: 159 Kč

Přidat komentář