FILM: Anna Karenina

Článek od: Jaroslav Vávra - 01.12.2012

Mistr současné romance Joe Wright přichází po Pýše a předsudku (2005) a Pokání (2007) s dalším srdceryvným příběhem. Tentokrát si vybral obsáhlý román ruského klasika Lva Nikolajeviče Tolstého Anna Karenina a samozřejmě se svou velkou múzou Keirou Knightley v hlavní roli.

Příběh o vdané ženě Anně Karenině, která se zamiluje do výrazně mladšího jezdeckého důstojníka Alexeje Vronského, není třeba blíže představovat, Tolstého kniha vedle Kreutzerovy sonáty patří ostatně k základní středoškolské četbě. Věnujme se tedy samotnému snímku, který byste (ať už knihu znáte nebo ne) v kinech rozhodně neměli minout.

Od Wrighta lze v případě adaptací historických romancí čekat nejedno zajímavé překvapení a Anna Karenina není výjimkou. Film je komponován jako opulentní divadelní hra s několika exteriérovými záběry, jinak vše se odehrává zásadně v interiérech i s výměnou kulis. Takže vlastně jdete do kina i do divadla zároveň. A aby to bylo ještě zamotanější, tak některé exteriéry vyhlížejí jako interiéry. Není to vlastně žádné překvapení, scénář totiž napsal jeden z nejvýznamnějších současných dramatiků Tom Stoppard. Joe Wright se jeho práce chopil s lehkou rukou a vytvořil doslova spektakulární spektákl, od kterého neodvrátíte svůj zrak ani na minutu.

Jako první vás asi omráčí výprava, ze které mi padala čelist. Je to velkolepé, je to omračující a někdo by mohl říci manýristické. Ona manýra však tady sedí a v žádném případě není rušivá. Ostatně nezapomeňme, že se nacházíme na divadelních prknech, kde se vše tak nějak přehání, ale rozhodně to patří k dobru věci. S výpravou souvisí i nádherné kostýmy, které všem hercům padnou jako ulité.

Ovšem co by to bylo platné, kdyby tu chyběli vynikající herci, bez nichž by to všechno bylo jen prázdné a manýristické nic. Buďte klidní, herci hrají jedna báseň. Hlavní trojúhelník předvádí něco famózního, až se mi zatajil dech. Ze zkušeností vím, že Keira Knightley hraje nejlépe ve Wrightových filmech, což Anna Karenina jenom potvrzuje. Uvěřil jsem jí každou emoci, každé vzdychnutí, každý pohyb, každé slovo. Jude Law jako její manžel Alexej Karenin jí skvěle sekunduje a od začátku do konce je mimořádně přesvědčivý. Dokonce jsem se ho chvílemi i trochu bál.

Nejvíce chvály si však zaslouží Aaron Taylor-Johnson v roli důstojníka Vronského. Nebudu zapírat, že jsem po zjištění, kdo bude hrát Annina milence, trochu znejistěl. Představitel komiksového Kick-Asse jako jezdecký důstojník v parádní uniformě? Ne, říkal jsem si, vyloučeno, to nebude fungovat. Víc mýlit jsem se nemohl. Světe, div se, ale je to právě Aaron Taylor-Johnson, kdo si zaslouží vynést do nebeských výšin. Johnsonův Vronskij je všechno. On Vronským jednoduše žije. Charismatický mladý důstojník, kterému neodolá nikdo. Jeho šarm je opravdu nebezpečný. Mezi Aaronem a Keirou to úžasně jiskří a vy těm dvěma fandíte, co to jen dá. Ze začátku mě lehce iritoval jeho knír, ale nakonec jsem za nějaký ten vous rád, protože bez vousů by Johnson místo jezdeckého důstojníka připomínal jenom nějakého pubertálního hocha v uniformě a to už by asi nebylo košer.

Malou výhradu bych měl k hudbě. Přišla mi trochu těžkopádná, ale i tak Dario Marianelli (Oscar za hudbu k Pokání) složil výtečný materiál, který se mezi letošními soundtracky rozhodně neztratí. Je to patřičně osudové a hudba se celkově do tohoto divadelního artu hodí výtečně.

V neposlední řadě si uznání zaslouží několikrát zmíněný Joe Wright. Jeho lehkonohá režie je něco famózního a nominace na Oscara je tu už teď zajištěná. Doslova vás učarují veškeré scény z tanečních plesů, kterými tehdejší ruská smetánka žila. Ty zároveň slouží jako přechody mezi jednotlivými scénami, přičemž ani jednou to nepůsobí šroubovaně. Stopáž se možná zdá přemrštěná, ale díky Wrightově režii ji vůbec nebudete vnímat a pocitově se vrátíte o dvě stě let zpět. Anna Karenina je požehnáním. Po komiksové záplavě v minulých měsících je tady konečně pořádná love story, která mi v kinech dlouho chyběla. Bravo!

Hodnocení: 90 %

HFF (Hodnocení faktoru fantastiky): 0 %

Anna Karenina (Anna Karenina, 2012)
Režie: Joe Wright
Scénář: Tom Stoppard
Námět: Lev Nikolajevič Tolstoj
Hudba: Dario Marianelli
Hrají: Keira Knightley, Jude Law, Aaron Taylor-Johnson, Kelly Macdonald, Matthew MacFadyen, Emily Watson, Olivia Williams a další...
Premiéra: 6.12. 2012

Přidat komentář