SLOUPEK: Království knih na konci světa

Článek od: Jan Pechanec - 28.11.2012

Představte si, čistě teoreticky, že 21. prosince 2012 přijde konec světa. Stop. Nepředstavujte si stametrové tsunami, atomovou apokalypsu, celosvětovou pandemii, ne, prosím, nic tak banálního a autory fantastiky již velmi dobře probádaného. Představme si jeden motiv, neříkám, že již také nebyl notně popsán, ale pro naši západní civilizaci je tak děsivý, že je až nepředstavitelný.

Stále nevíte? Prachobyčejná smrt internetu a televizního vysílání. Co bysme si počali, že? Přijdeme večer z práce (někdo ze zaměstnání) a neusedneme u sportovního přenosu, nezahájíme konverzaci se svými blízkými a kamarády, nedozvíme se objektivní informace z druhého konce světa. Děs a hrůza.

Ptám se znovu: Dovedete si představit, co byste dělali? Já ano. Vydal bych se přes sedmero kopců, přes Mži, Radbuzu a dle zvolené trasy Úhlavu, nebo Úslavu do Starého Plzence. A proč ptáte se? Nevím, zda se mám podělit o to tajemství, ale na konci léta jsem tam byl vylákán jedním znamenitým cyklistou, bavičem a hlavně spisovatelem. A kam? Do království knih ve stínu starého hradu, jehož sláva se možná už jen za jasných nocí hvězd dotýká, ale kraji dominuje stále.

Pokud by tedy nastal výše zmíněný konec světa, vydal bych se do království tvého, Ivo Fencle.

A to, že jsem si ani slovo o knižním ráji nevymyslel, si můžete ověřit v následující galerii...

Komentáře

v takovém prostoru snad musí stačit položit na stůl papír a pero a nová kniha je na světě :-) to je bez přehánění opravdový knižní ráj. A přestože uznávám elektronické čtečky jako skvělý vynález, mít tohle všechno na jedné paměťové kartě je ohromující, ale bojím se, že nikoli inspirující... Abych to shrnula - je to krásný plán, co si počít na konci světa :-)

Nějak velmi podobně to vypadá v bytě mých rodičů, moje máma (blahé paměti) též četla a "sbírala" knihy od dětství a podle toho to tam vypadá, nejsou snad jen v kuchyni... vlastně taky jsou, protože tam stojí regál plný kuchařek nejrůznějšího zaměření. Proti ní a proti Ivovi jsem stále jen břídil a knižní nedochůdče... ale stále na sobě (totiž na své knihovně) poctivě pracuji:-)

A elektronická kniha je úžasný a praktický vynález, který jsem si zatím nepořídila, ale chystám se! Nicméně co je to platno, papír je papír a kde by bylo to kouzlo vizuálu, bez té hromady pokrájených stromů:-D

Takovýhle konec virtuálního světa by pro mě taky určitě nebyl žádnou tragedií... a pokud bych se v království knih sešla s lidmi mně milými a stejně postiženými, nechybělo by mu potom k dokonalosti už vůbec nic:-)

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Plánuji 21. prosinec strávit s nějakou knížkou. Doufám, že už budu mít dovču a nebudu muset ani z bytu. 

Kdyby přestala vysílat tv, kterou už tři roky nemám, bylo by mi to fakt jedno. Na netu hledám informace, takže to by mi drobet vadilo, ale asi ne moc dlouho.

Nejhorší, fakt úplně nejblbější konec by nastal, kdyby mi pod oknem začali prskat zombíci -:))).

Přidat komentář