KOMIKS: Roger Lecureux a André Chéret, Rahan a Sluneční doupě

Článek od: frankie - 22.11.2012

Rahan se vrátil. Haleluja! Kultovní komiksový hrdina není ani v českých zemích zcela neznámým pojmem, přesto nakladatelství Albatros prokázalo určitou odvahu s jeho uvedením na trh. Bude z toho davové šílenství? A nebo pár epizod, které brzy upadnou v zapomnění?

S Rahanem se čeští čtenáři mohli naposledy seznámit na počátku 90. let v české verzi časopisu Pif. Tento časopis se pokoušel navázat na mnohem propracovanější francouzské provedení, které bylo k mání i u nás za neuvěřitelných dvacet komunistických korun, přesto vždy velmi rychle vyprodané. Úplně první příběhy Rahana byly však k vidění a přečtení v legendární Sedmičce pionýrů (pouhé čtyři epizody). Nabízí se přirovnání Rahana k některým hrdinům – k Tarzanovi muskulaturou a pohybem po liánách, k MacGyverovi vynalézavostí, k Mirku Dušínovi upřímností, pravdomluvností a bojem za právo. Nikdo z uvedených nebude ale zcela výstižný, Rahan je totiž originál a jen jeden. Sympatický blondýn s reflexy divoké šelmy, s pověstnou slonovinovou dýkou a náhrdelníkem s pěti drápy zastupujícími pět ctností: odvahu, věrnost, velkomyslnost, vytrvalost a moudrost. Jeho příběhy se odehrávají v pravěku před 200 000 lety. Žádnou učebnici historie ale neočekávejte, v příbězích se občas mihne pterodaktyl, šavlozubý tygr nebo třeba druhohorní dinosaurus. Fantaskní svět se prolíná s dávnou minulostí.  

Nakladatelství Albatros začalo vydávání prvním svazkem z edice, kterou vytvořil Jean-François,syn původního tvůrce Rahana Rogera Lécureuxe. Komiksové album Rahan a Sluneční doupě vyšlo poprvé v roce 1999 pod názvem Rahan – Le mariage de Rahan v nakladatelství Lécureux Production, bylo vydané k výročí 30 let od vzniku postavy „syna zavátých věků“. Děj je akční a přímočarý, album se samo nabízí k četbě bez přestávky. Na třech stranách prolétneme Rahanovo dětství a seznámíme se s hlavním hrdinou, pak začíná samotný příběh. Nejprve Rahan zvítězí nad mečounem, pak pomůže ostrovnímu kmeni v boji s  lupiči a dojde i na pravěkou romantiku. Závěr vyvrcholí zásadním zjištěním, které Rahana opět nutí putovat dál. Ani opravdu malý dětský čtenář nemá potíže s porozuměním dějové linii. Kresba je velice zdařilá a precizní, s reálným vyobrazením postav všech věkových kategorií a půvabnými panoramaty krajiny.

Rahan zacelil mezeru v komiksové nabídce, teď je jen na nás čtenářích, zda si k němu budeme chtít najít cestu. Potenciál Rahan jistě má, děti zaujme pestrými barvami, skvělým dobrodružným dějem a nám starším umožní nostalgicky zavzpomínat na své dětství před 25 lety. A úplně na závěr, na zadní straně obálky se dozvíme i velmi potěšitelnou informaci, nakladatelství totiž upoutává na další připravované díly. A to musíme oslavit výkřikem hlavního hrdiny RAAAHAA!

Rahan a Sluneční doupě
Roger Lecureux a André Chéret
Nakladatel: Albatros
Překlad: Richard Podaný
Rok vydání: 2012
Počet stran: 62
Rozměr: 210 x 297
Provedení­: paperback
Cena: 159 Kč

Přidat komentář