FILM: Seriál rodina Smolíkova - sci-fi seriál o třech řadách

Článek od: Ivo Fencl - 21.11.2012

RODINA SMOLÍKOVA. Sci-fi seriál o třech řadách

Ládínek opakovaně: Es em lomos, es em lomos, ohl se!

*

Fenomén Simpsonových měl v Evropě předchůdce. Snad Merkelovi? Ne. 39 dílů maďarského animáku o rodině Smolíkových.

Úvodní scény těch sérií podmalované břeskností znělek, při kterých se jak Smolíkovi, tak i Simpsonovi nakonec šťastně shledají na gauči a před televizí, zůstávají přitom až podezřele podobné (http://www.youtube.com/watch?v=OBOV1hHDp5U). Ano, americký scenárista se tu podle mého názoru nechal koncem osmdesátých let inspirovat.

Zatímco Simpsonovi však pokračují donekonečna, i když už žebrají o divácké náměty, a dočkali se dokonce celovečerního filmu, maďarští tvůrci se prozatím spokojili s třemi cykly:

  1. Odkaz budoucnosti aneb Podivuhodná dobrodružství rodiny Smolíkovy (1968-1969)
  2. Podivuhodná dobrodružství Vladimíra Smolíka (1971-72) a
  3. Podivuhodné prázdniny rodiny Smolíkovy (1977-1978)

Nezůstalo jen u televize. I fenomén Simpsonů generuje přehršli publikací a i „Smolíci“ vycházejí od roku 2003 knižně. Beletrizaci sedmi jejich částí z pera Bély Rigy přitom u nás roku 2007 vydalo nakladatelství Albatros doplněnou o písňový text Pavla Vašíčka Pochod Smolíků. Začíná v pravdě nezapomenutelnými strofami:

S dobrou náladou a s trochou smůly v patách
čtyři klauni jdou tam, kdoví kam...

Kdybych teď dostal od Honzy (šéfredaktor) za úkol vyhodnotit ságu jako celek, označil bych posledních třináct dílů už jenom za hovězí odvar (z původního nápadu). A právem, myslím si, vážení přátelé Vejvodových polek. Protože kde zůstaly někdejší dějem nahuštěné epizody? Kam se poděly? Místo nich sledujeme jediný, upatlaný a upachtěný cestopis na pokračování a bohužel už bez vědeckofantastických prvků, na kterých stály předchozí dvě série.

Vidíte! A přece se i ve třetí sérii tetelí jedna výjimka. Její čtvrté pokračování Ostrov tisíce duchů. Má jen háček, že nevězí v okolním celku moc organicky.

A proč by také vězelo, když se naprosto očividně jedná o pozůstalý ústřižek série číslo dvě, v níž záškolák Ládínek a pes Zorro brousili za nocí vesmírem v nafukovací raketě. Ano, Ostrov tisíce duchů byl vlastně původně Planetou tisíce duchů.

Třetí ze sérií Podivuhodné prázdniny rodiny Smolíkovy mi však nesedí ani svým žánrovým úkrokem k satiře. Řekl bych, že mohu s klidným srdcem napsat, že šla ze všech tří cyklů nejvíce na ruku táboru socialismu, což si naopak nemyslím o sérii jedna, psané ještě jen Józsefem Neppem, jinak i výtvarníkem a režisérem. Tato řada se totiž naopak strefovala do dobových maďarských, ale i našich nešvarů, i když nešvarů po výtce komunálních.

A řada prostřední? Inu, pro mnohé z nás už zůstane tou nejlepší:

Od ideologie se úplně oprostila. I ji už sice spolupsal známý maďarský humorista József Romhányi, tak jako tu závěrečnou třináctku (ryze svůj projekt tepající nešvary kapitalismu po celém světě), nicméně je ještě vysoce kvalitní. Naopak v poslední řadě mi vadí také to, že vzala za své jakákoli charakternost příslušníků Smolíkovy rodiny, aby se tu mravně rozložili do ohavných kaluží, symbolicky řečeno, pro což lze vývoj v pojetí ságy vzdáleně přirovnat k vývoji Swiftových Gulliverových cest, ve kterých člověk taky dopadá hůř a hůř.

Dobrá, ale ty počátky Smolíkových! Oh, jej! A i jen to znovu a znovu rozbíjené a zasklívané okno nikdy nevymizí z paměti – a spolu s ním otázka: „A proč nikdy nevidíme sklenáře?“

Také prapravnuk Nuny z budoucnosti je k nezaplacení, když do naší doby bezodkladně a zdarma posílá další a další vynálezy. A teď už jen pár holých faktů.

Šlo o jeden z prvních animovaných seriálů maďarské produkce. V Československu jsme ho prvně viděli roku 1975 (bylo mi jedenáct) a ryzí science fiction tu tehdy pučela jenom v podobě vzácného koření. Fantazii díla sekunduje i humor a jistě také nezapomenutelná znělka skladatele Tamáse Deáka. A zůstává u řady generací natolik populární, že ji skupina Maxim Turbulenc mohla znovu nahrát a nazpívat bez jakékoli změny či pokusu o parodii, i když tihle mamlasové, pravda, neparodovali ani jindy, od toho ostatně máme skvělý Těžkej Pokondr.

Ono si však, uznávám, Vašíčkovo sousloví

s Alenkou kouknu se za zrcadlo,
to já si hraju zas na letadlo,

ani parodii nežádá.

A ze kterých lidiček že „maďarští Simpsonovi“ sestávali a dál sestávají? Inu, je to korpulentní matka Gábi (v originále Paula), její břichatý manžel Pepa (Géza) - a dvě děti.

Otec rodu je úředník - a na rozdíl od Ládínka technický antitalent s typickou „přehazovačkou“ na pleši. Navzdory antitalentovanosti však sotva kdy přestane poučovat.

A pubertální Týna?

Sice se vizuálně podobá pihovaté Pipi Astrid Lindgrenové, ale je to vnějškové. Bez ustání si ovšem utahuje z mužů ve vlastní rodině, a mladší z nich (v originále Aladár) je minimálně v jejím písňovém partu „s oslem kamarád“. Zábavné, snad, ale jen do chvíle, ve které nám prvně docvakne, že je pravý opak pravdou, protože Ládínek se narodil jako skrytý génius.

Tuto vlastní genialitu ale hoch tají, uzavírá se před světem i před školou do nitra laboratoře a zrovna jako český Myšpulín vyvěsí obvykle na dveře NERUŠIT. A za nocí Ládínek nelení a kutí a kutí a s věrným Zorrem i Honzou Pechancem prozkoumává pak všeliké sluneční systémy. A zbytek podařené rodiny?

Rozmazlená kočka Žofie (v originále Mafie) + „bodrý“ soused přes chodbu, kterým je ironický intelektuál Dr. Halíř, žijící v neustále hrůze, že k němu Smolíkovi zavítají „na televizi“.

Tato postava jako jediná není úplně čitelná a její psycho vývoj podle mého názoru spěje od (určité) satiry na intelektuály až k čemusi vyššímu. Jedno však rozhodně zůstává: i pro maďarskou korunu by si doktor Halíř nechal koleno vrtat. Co dodat?

Co asi? Každý díl první série i většina částí série třetí končí památnými slovy paní Gábi, která jsou obměňována jen mírně, a tak vstoupila do dějin:

„Ach, já pitomá husa, proč jsem si jen nevzala Pištu Hufnágla?“

A pozor, v třetí sérii se pak dramatický oblouk uzavře a toto tradiční lamentování jest zúročeno, když s rodinou Smolíkových spolupodnikneme komplikovaný rodinný výlet do Austrálie, a právě za tajemným Pištou, údajným milionářem.

A co ještě víc? Ideologičtí strážci minulého režimu se ve své pošetilosti nevzdali ani zásahů do tohoto seriálu. Bohužel. A budu-li věřit slovům české dramaturgyně Evy Lavické, chybí tudíž v překladu na padesát procent veškerých fórů. A ještě jedna kuriozita:

Nejpozději před reprízou uskutečněnou na přelomu milénia se dva česky namluvené díly ztratily, a tak musely být nadabovány podruhé, a to navíc značným fofrem. Přesto se povedlo, že i týmiž herci, ale...

Ale dětské party tak vlastně museli namluvit o čtvrtstoletí starší dabéři.

Seznam dílů:

1. Dálkový servis. 2. Zázračné pilulky. 3. Autopatálie. 4. Meteoromutomotor. 5. Neviditelní. 6. Létající talíř. 7. Mozková živice. 8. Usměrňovač času. 9. Transmisní indikátor vůle. 10. Urychlovač úrody. 11. Robot. 12. Alfabeat. 13. Superdům. 14. Placatá planeta. 15. Pohádková planeta. 16. Bláznivá planeta. 17. Planeta strojů. 18. Zpívající planeta. 19. Planeta zločinu. 20. Proměnlivá planeta. 21. Zrychlená planeta. 22. Válečná planeta. 23. Pravěká planeta. 24. Planeta Splněných přání. 25. Planeta Vodních duchů. 26. Na hlavu postavená planeta. 27. K protinožcům. 28. Hurá na Floridu! 29. Tuleň s doutníkem. 30. Ostrov tisíce duchů. 31. Z deště pod okap. 32. Kapitán se skleněným okem. 33. Ve spárech mafie. 34. Milion dolarů. 35. Pohřbeni zaživa. 36. Chybný krok. 37. Černé zlato. 38. Falešní přátelé. 39. Konečně doma!

  1. série: http://www.csfd.cz/film/136541-odkaz-budoucnosti-aneb-podivuhodna-dobrodruzstvi-rodiny-smolikovy/
  2. série: http://www.csfd.cz/film/238216-podivuhodna-dobrodruzstvi-vladimira-smolika/
  3. série: http://www.csfd.cz/film/238220-podivuhodne-prazdniny-rodiny-smolikovy/)

Komentáře

Prima článek... což mi připomíná, že už jsem dlooouho neshlédla žádnou epizodu:-) Smolíkovi jsou jednoznačně moje srdeční záležitost a podařilo se mi s nimi (zejména druhou sérií s nafukovací raketou) uchvátit i mého (nyní devítiletého) syna. Sama jsem jí měla jako malá nejradši a děsně jsem se vztekala, když nám v dřevních dobách nahrávání tv pořadů na VHS to hloupé zařízení ukousávalo pointy z jednotlivých epizod, než jsme přišli na to, že stačí kazetu kousek pošoupnout... Pořád si dokážu jen podle názvu jednotlivých dílů vybavit o co v nic jde:-))

V tomto případě jednoznačně chválabohu za dvd, neboť Smolíkovi i s Dr. Halřem dnes tiše leží doma na poličce a čekají...

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Přidat komentář