INTERVIEW: Rozhovor s Martinem Cahou

Článek od: Martin Stručovský - 28.10.2012

1. První otázka se nemůže týkat ničeho jiného, než tvých začátků s fantastikou. Pamatuješ si, která kniha pro tebe byla zlomová a připoutala tě k žánrům?

Chvilku jsem se musel zamyslet a zapátrat v paměti, než se mi vybavila ta celkem osahaná knížka od mistra hororu. Byla to Carrie.

2. Na webu Mfantasy působíš jako zástupce šéfredaktora. Jak ses k tomu vůbec dostal, a co všechno to obnáší?

Je tomu tak dva roky, co se vyhlásil konkurz na recenzenty, a jelikož jsem měl už něco málo načteno, zkusil jsem se přihlásit. Po krátkém čase jsem byl přijat, začal recenzovat a aktivně se podílet na obsahu. Vlastně by se dalo říct, že jsem věčně s něčím otravoval, až mi šéfredaktor raději nabídl funkci. Je to koníček, hlavní náplň je mailování, občas něco napíšu. Ke všemu se pokouším trochu ukočírovat tu naši anarchii (smích).

3. Ze zástupce šéfredaktora webu jsi to dotáhnul na šéfredaktora jeho e-zinové formy, která začala nyní znovu vycházet. Myslíš si, že dokáže e-zin v dnešní době zaujmout čtenáře? S jakou představou jsi do toho šel, když jsi tuhle podobu Mfantasy znovu oživoval?

Tak první číslo jsem se snažil koncipovat jako směs toho nejlepšího z webu a bonusy navíc v podobě prodloužených recenzí a recenzí, co na webu nevyšly. A taky nesmím opomenout rozhovor s Abercrombiem. Když jsem si prosazoval vzkříšení, tak jsem neměl úplně jasnou představu. Chtěl jsem, aby to byl čtvrtletník, který bude mít i širší záběr oproti webu a přiláká tak víc čtenářů. Doufal jsem, že se bude líbit a ohlasy, které se ke mně dostali, byli z velké části pozitivní. Takže se dalo mluvit o tom, že ten projekt má budoucnost.

3. Čtvrt roku je skoro za námi, to znamená, že připravujete další číslo. Na co se mohou čtenáři těšit a bude nějak tématicky zaměřeno?

Vskutku, uteklo to jako voda. Přípravy běží na plné obrátky. Jelikož je to listopadové číslo, bude laděno do hororového kabátu. Lákadlem by se dalo nazvat jedno dílo od JWP, ale co přesně to bude, si zatím nechám pro sebe. Dále tam pak budou kvalitní recenze na novinky, ale taky na starší tituly, dalo by se říct klasiku v žánru. Podíváme se na zoubek upíro-vlkodlačím béčkům, jak probíhala upíří evoluce a mnohem víc skvělých kousků. Nezapomenu ani na tvůrčí část. Poezie a povídky od začínajících autorů

4. Zaujala mě zmínka o JWP a začínajících autorech. Máte v plánu víc takových srovnání začínajících a profi autorů?

Ano, rád bych ho stavěl tak, aby ta tvůrčí část pomáhala začínajícím autorům, tedy workshop a rady od odborníků. A pak to porovnání. Začínající autor vs. profík. Chtěl bych čtenářům dát možnost poznat nové autory, kteří mají nápady a dokážou je přenést na papír.

5. Co musí udělat začínající spisovatel, aby mohl v e-zinu publikovat? Jsou pro to nějaké podmínky?

V podstatě ani ne. Tedy, žádné psané. Stačí mě kontaktovat se základními informacemi. Zaslat rukopis, který si přečtu, a pak už to bude individuální. Někomu to projde, jiný se bude muset upravit, samozřejmě s autorovým vědomím.

6. Vraťme se ještě k dalšímu číslu e-zinu. Minule jste měli obálku filmovou. Neuvažujete třeba i o kreslených obálkách? Čtenářům Mfantasy určitě neuniklo, že s vámi spolupracují velice talentované ilustrátorky.

Faktem je, že o tom značně uvažuji. Líbilo by se mi to mnohem víc, než tam mít nasteroidovaného vlkodlaka či blýskavého upíra. Ale nezáleží jen na mně, ilustrátorky musí stíhat. Jsou celkem vytížené. Mají opravdu talent a proto mě to vlastně ani nepřekvapuje.

7. Plánujete v rámci prezentace e-zinu besedu na nějakém conu?

Pár slov o tom padlo a vlastně bych i rád něco podniknul, ale zatím není nic jistého.

8. A poslední otázka: Kdy se druhého čísla dočkáme?

Ke stažení bude 15. listopadu od brzkých ranních hodin.

Děkuji mockrát za rozhovor a přeji, aby mělo další číslo úspěch mezi čtenáři.

Já taky děkuju a přeju čtenářům příjemné čtení.

Přidat komentář