LITERATURA+PR: Hannu Rajaniemi, Kvantový zloděj

Článek od: Anonym - 15.10.2012

Nakladatelství Laser-books vydá koncem října zajímavou SF finského spisovatele Hannua Rajaniemiho, jenž je u nás dosud znám pouze z několika kratších prací. Pro ty, kdo je nečetli, lze autora uvést slovy spisovatele Charlese Strosse: Pokud vmísíte kousky tvrdé fyziky Grega Egana do restartované finské verze Ala Reynoldse s literárním nadáním Teda Chianga, začnete mít hrubou představu o hloubce jeho talentu. Kritika se shoduje v tom, že snad jedinou závažnou slabinou románu je fakt, že je určen především zkušeným čtenářům science fiction. Stross pak možná jen přátelsky dodává: Je těžké to přiznat, ale myslím, že je v tomto směru lepší než já sám. A Kvantový zloděj je nejlepším SF debutem, který jsem za mnoho let četl.

Hannu Rajaniemi: Kvantový zloděj (The Quantum Thief, 2010)
Vyjde jako sedmá kniha z řady Moderní díla science fiction.
brožovaná, překlad Daniela Orlando, obálka Kekai Kotaki, 336 stran, cena 269 Kč

Anotace:

Jean le Flambeur je posthumanistický zločinec, psycholupič, hochštapler a podvodník. Jeho původ je zahalen tajemstvím, ale jeho eskapády zná celá Heterarchie – od vloupání do gigantických diomozků vnitřních planet a zcizení jejich vlastních myšlenek, až po krádeže vzácných pozemských starožitností z pohyblivých martských měst.

Až na to, že Jean udělal jednu chybu.

Teď je odsouzen k pobytu v dilematické věznici spravované axelrodskými archonty, kde hraje nekonečné variace jednoho herně-teoretického rébusu s nespočetnými replikami sebe sama.

Jeanovu každodenní rutinu smrti, zrady a spolupráce převrátí vzhůru nohama příchod Mieli a její pavoučí lodi Perhonen. Nabídne mu možnost získat zpět ztracenou svobodu a schopnosti jeho starého já výměnou za uskutečnění té jediné loupeže, která se mu tak docela nepovedla…

Kvantový zloděj je úchvatný hard sci-fi román, který se odehrává v daleké budoucnosti naší Sluneční soustavy, a zároveň akční krimi příběh plný bizarních posthumanistických postav, jejichž počínání nicméně řídí skrznaskrz lidské pohnutky zrady, pomsty a žárlivosti. Výsledkem je naprosto strhující knižní debut plný originálních nápadů a skvěle vykreslených postav.

 

Přidat komentář