KOMIKS: Vera Brosgolová, Anin duch

Článek od: Petr Simcik - 03.09.2012

Anin duch se na obálce chlubí krátkým citátem Neila Gaimana - Mistrovské dílo! A nejde s tím nesouhlasit! Anin duch je nádherná knížka s příběhem, který jako by právě Gaimanovi sklouzl ze scénáristického pera doplněný zdánlivě jednoduchou, ale velice živou a účelnou kresbou.

Aňa Borzakovská je teenager a jako by to samo o sobě nestačilo je trochu při těle, ve slabších chvilkách spatřuje, že je víc a víc podobná matce, vůbec si nevěří, ve škole se jí nedaří, kamarádí se jen s jízlivou Irkou a i když se to snaží tutlat, jak se jen dá, je přistěhovalkyně z Ruska, což není mezi “původními” Američany zrovna plus (přes to všechno je sympaťačka). Její život se ale od základů změní, když nešťastnou náhodou spadne do staré study a stráví na jejím dně dvě noci s duchem devadesát let mrtvé dívky. Takhle “kamarádka” jí pomůže se dostat ven a ač se Aňa ze začátku zdráhá, začne jí pomáhat i se školou a kluky, zkrátka se životem. Jenže duch Emily postupně začne v Anině životě hrát první housle a začne s ní manipulovat až to Aně přestane být milé. Zkuste ale říct rozjetému duchovi, že by se měl vrátit do černé díry....

Příběh Anina ducha mi na první pohled připomněl jinou téměř hororovou pohádku, právě od Neila Gaimana - Koralínu. Tím nechci říct, že by Vera Brosgolová nějak kopírovala, nic takového. Spíše chci naznačit milovníkům výše zmíněného příběhu, kterou knihu by měli v příštích deseti minutách objednávat či pro ni vyběhnout do obchodu.

Kresbu Very Brosgolové mnozí shledáte povědomou, protože se občas někde objeví, ale co se týče rozsahu, je Anin duch zatím jejím největším dílem a první samostatnou knihou. Za mě říkám: jen tak dál a houšť. Kresba je velice jednoduchá, bez zbytečných kudrlinek a detailů, ale o to živěji působí. Postavy mají bohatou mimiku i pohybový repertoár a jejich postupná proměna je v kresbě krásně pozorovatelná. Zvláště Duch Emily, ač je složen z pár tahů, někdy působí opravdu ďábelsky a děsivě. To, že je komiks vyvedený jen ve fialových odstínech přináší ojedinělou atmosféru.

Poslední věc kterou bych chtěl moc pochválit je zpracování. Už na první pohled jde o krásně vyrobenou knihu, přebal je příjemně drsný na dotek i vizuálně na pohled. Kniha má pevné desky, a kvalitní příběh je na kvalitním papíře, zkrátka, bude ozdobou vaší komiksové knihovny. Kdo se teď chytá za hlavu, nechť si uvědomí, že to rozhodně u nás není pravidlem a i přebraný zahraniční obal lze zazdít špatným fontem nebo papírem. Pokud si jako čtenář můžu vybrat, rozhodně beru knihu, která při skvělém obsahu i dobře vypadá.

Anina ducha si užijí hlavně mladší teenageři, pro které je určen, ale problémy s ním nebude mít ani starší generace. Koneckonců většina z nás si minimálně ráda zavzpomíná na střední školu a užije si dobrý duchařský příběh.

Vera Brosgolová: Anin duch /Anya's Ghost/
Nakladatel: Argo
Překlad: Miloš Urban
Obálka: Vera Brosgol
Redakce: Markéta Nová, Saša Švolíková
Rok vydání: 2012
Počet stran: 222
Rozměr: 165 x 240
Provedení: hardback
Cena: 358 Kč

Přidat komentář