FILM: Rebelka (Brave)

Článek od: Monika Slíva - 16.08.2012

Animovaný příběh Rebelka, jehož hlavní hrdinkou je neohrožená dívčina, není až tak neobvyklý, jak se snaží divákům vsugerovat rozsáhlá reklamní kampaň tohoto snímku. Nedávno uvedená modernizovaná verze klasické pohádky o Rapunzel pod názvem Na vlásku, nebo Karcoolka, beroucí záhadu mizejících moučníků a pekařů do vlastních rukou, jsou toho důkazem. A v české kotlině jsme již dávno před nimi měli Ladovu princeznu Máňu z Nezbedné pohádky, co se vydala do pekla, aby osvobodila nespravedlivě uneseného Honzu, vzpomínáte? (Ačkoli zde jsem si vědoma, že tak úplně animovaný snímek to nebyl:-) Tak jakápak novinka! Ale budiž, budeme-li to brát v kontextu pixarovských filmů, má reklamní kampaň nakonec pravdu.

Merida je skotská princezna s nespoutaným duchem a daleko víc než etiketa, uhlazenost dam a vyšívání ji zajímá jízda na koni a střelba z luku. A její otec, král Fergus, neohrožený a slavný válečník a medvědobijec ji v tom podporuje, z čehož (jak jinak) může královnu Elinor trefit šlak. Již od dětství je Merida připravována matkou na to, že jednou vhodným sňatkem upevní křehký mír udržovaný již léta mezi všemi klany. Svéhlavá a paličatá princezna je i se svou rudou kudrnatou hřívou sice stejně půvabná jako její vznešená matka, ale duchem je po otci a miluje přírodu a volnost. V okamžiku, kdy se dozví, že se na hrad blíží nápadníci (jeden „lepší“ než druhý, jak záhy zjistí na vlastní oči), začne jankovatět a nechce se vdát ani za nic. Touha přimět matku, aby jí naslouchala a odvolala připravovaný sňatek, přivede Meridu hluboko do lesa ke staré čarodějnici, ze které vymámí kouzlo. Kouzlo, co má změnit královnu Elinor tak, aby pochopila. Drže se úsloví „dávej pozor na to, co si přeješ“, se pak vše odehrává podle úplně jiného scénáře, než jaký si vybásnila Merida.

Je to klasický, ač/a pohádkový, příběh o střetu generací a zcela odlišném pohledu na svět a o tom, že je nutné umět naslouchat druhým, i když to znamená slevit ze svých nároků. Tvůrcům se podařilo nezpackat a americky nepřesladit všechny dojemné scény, takže nepůsobí pateticky. Zároveň je film protkán humorem a úsměvnými situacemi i několika akčními sekvencemi. Rozhodně se nebudete nudit. Vůbec se nemusíte bát vzít s sebou do kina i kluky, ačkoli by mohli ohrnovat nos nad holčičí hrdinkou. Nehledě na to, že Merida je dostatečně akční sama o sobě a leckterého kluka by hravě strčila do kapsy, má ještě tři vykutálené mladší (a stejně rudovlasé) bratry, kteří zde nejsou jen tak do počtu.

Pixaru se podařilo posunout animovaný svět zase o kousek dál, protože skotská příroda je neuvěřitelně uvěřitelná a vše je ztvárněno do nejmenších detailů novými technologiemi, vyvinutými přímo pro Rebelku. Celému filmu nedělá ostudu ani hudba Patricka Doyla, která skvěle doplňuje a podtrhuje atmosféru a dobře míchá staré a klasické skotské motivy s těmi současnými. Jeho práce na Rebelce je zároveň jeho první spoluprací se studiem Pixar a zvládl ji více než dobře. Prosadil si například, aby na lidové nástroje hráli skotští hudebníci, takže všechny ty dudy, housle, keltské harfy nebo flétny jsou zcela originální a nefalšované. Několik původních písní, které ve filmu zazní, nazpívaly též dvě ostrovní zpěvačky Julie Fowlis a Birdy a česky je uslyšíte v podání Lucie Vondráčkové a Radky Fišarové.

Celkově příjemná rodinná podívaná vás rozhodně nezklame. Příběh sám o sobě nepřináší nic převratného, ale o to u pohádek a klasických zápletek až tak moc nejde. Troufám si tvrdit, že by tvůrci u diváků příliš neuspěli, kdyby nechali hlavní hrdinku spadnout do propasti a zemřít, nebo nevysvobodili všechny začarované postavy z jejich zakletí, a hledali za každou cenu alternativní konec, který by sice všechny ohromil, ale zkazil by pohádku, a tudíž i celkový dojem.

Rebelka (Brave)
USA, 2012, 100 min.
Animovaný / Rodinný
Režie: Mark Andrews, Brenda Chapman
Hudba: Patrick Doyle

Komentáře

Z rebelky jsem byl poměrně nadšený  a odpočinul jsem si u ní. Soundtrack už jedu k práci druhý den (Ta vondráčková tam nakonec nebyla ne?) :) A jsem rád, že dabing je lepší než v ukázce. 

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Vondráčková byla až na konci v titulkách, úvodní písničku zpívala v češtině Radka Fišarová.

Nám se to taky moc líbilo, naší Bětě je dvanáct, takže některé situace byly přímo modelové, jako by se odehrávaly u nás v kuchyni:-D, tedy, ne že bysme jí už nutili do vdavek, mám na mysli ten generační názorový rozdíl... prostě nám to celé sedlo:-)

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Přidat komentář