KOMIKS: Robert Kirkman a Charlie Adlard, Nejlepší obrana (Živí mrtví 5)

Článek od: David P. Stefanovič - 02.08.2012

Nejlepší obrana je, jak praví staré úsloví, útok. Jde ovšem o to, jestli útočí zoufalá šelma, zahnaná do kouta, nebo sadistický psychopat, který se brání tak maximálně před nudou a celý útok si náležitě užívá. Jakkoli je to relativní pojem ve světě, kde má většina populace od začátku chuť na jejich mozek, našim hrdinům nastávají teprve teď opravdu krušné časy.

Trvalo to dva díly, ale vězení, které skupina přeživších, vedená bývalým policistou Rickem, objevila a obsadila, je konečně zombií-prosté. Samozřejmě pokud nepočítáte desítky bručounů za plotem, řadících se tam jak netrpěliví fanoušci, čekající na koncert. Ten jim také lidé uvnitř dopřávají – psychické výkyvy a hádky jsou na denním pořádku. Zároveň se ale snaží po vyhrocení v předchozím dílu trochu zklidnit hormony, a aby si to usnadnili, rozstěhovávají se napříč všemi vězeňskými bloky. Rickovu synovi tak maminka nadšeně sděluje, že dostane vlastní pokoj. Co na tom, že má místo jedné strany mříže. A protože našli starý generátor, možná se jednou za čas podívají i na film. Začíná se to příliš podobat ráji? Nebojte, Kirkman má nějaké to kladivo na postavy vždycky po ruce.

Svět Živých mrtvých začíná i u nás pořádně kynout a během pár měsíců se dočkáme prvního dílu románové trilogie, kterou Kirkman napsal společně s hororovým autorem J. Bonansingou. Ten popisuje, kterak jedna z údajně nejzlejších postav série, Guvernér, k moci přišla. A právě tuhle postavu představuje pátý svazek komiksu. Nutno podotknout, že Guvernér dělá už od začátku všechno pro to, aby své pověsti dostál.

Když jsem v předchozí recenzi tipoval, že Kirkman nenechá postavy příliš dlouho si užívat zamřížovaného bezpečí, nemýlil jsem se. Zatím posílá do divočiny jen tři z nich – poté, co zahlédnou havarující vrtulník,- ale utrpení, kterým je protáhne, by bohatě stačilo celé skupině. A to se všechno zdá být z počátku tak růžové, když nedaleko od své věznice naleznou plně funkční malé městečko…

Ono na to, že se všude kolem potulují poměrně pomalé a tupé zombie, si člověk časem zvykne a už je zabíjí tak nějak automaticky. To, že i po apokalypse zůstávají mezi lidmi stejné zrůdy, jaké mezi nimi byly vždycky, že veškeré civilizační návyky čím dál víc blednou a na povrch se dere dravčí instinkt přežití a dobývání moci skrze krev, je v konečném důsledku o dost horší.

Živí mrtví vstupují s pátým svazkem do třetí fáze svého vývoje. První dva díly byly v podstatě survival hororem. Třetí a čtvrtý byly psychologickým, do značné míry konverzačním dramatem, zkoumajícím vztahy v malé skupince postav. Nyní nastupuje větší měřítko, setkávání s dalšími organizovanými jednotkami přeživších a sociální kritika, o kterou Kirkmanovi podle jeho úvodních slov od začátku jde, může pořádně nabrat na obrátkách.

A jako vždy přichází po dočtení absťák a odškrtávání dnů v kalendáři, v němž je červeně zakroužkované datum publikování dalšího dílu. Tentokrát si počkáme do prosince. Snad to zatím v tomhle krutém světě přežijeme.

Živí mrtví 5: Nejlepší obrana /The Walking Dead 5: The Best Defense/
Kirkman, Robert - Adlard, Charlie

Nakladatel: Crew
Překlad: Martin D. Antonín
Obálka: Charlie Adlard, Cliff Rathburn
Redakce: Jiří Pavlovský, Filip Gotfrid
Rok vydání: 2012
Počet stran: 136
Rozměr: 165 x 255
Provedení­: paperback
Scénář: Robert Kirkman
Kresba: Charlie Adlard
Cena: 299 Kč

Přidat komentář