PR+KOMIKS: Hellblazer - Dobré úmysly

Článek od: Anonym - 24.07.2012

Punkový Aleister Crowley se vrací

Po několika letech se vrací na pulty českých knihkupectví charismatický mág John Constantine. Tahle postava je jedním ze základních kamenů nakladatelství Vertigo (dospělejší odnoži komiksového nakladatelství DC) a hlavním hrdinou jejich nejdéle vycházející řady, série Hellblazer.

Hellblazer (původní název byl Hellraiser... ale s tímhle názvem předstihl tvůrce kultovní Clive Barker) jsou výborně napsané hororové příběhy zasazené do současného světa. Příběhy plné temnoty, lidského i nelidského zla... s cynickým hrdinou, jehož největším nepřítelem je on sám. Není to jen komiks o hrůzách v temnotách. Často se v něm odráží i společenské události a politická situace. 

Johna Constantina nestvořil nikdo menší, než Alan Moore, tvůrce takových komiksů jako Strážci, či V jako Vendetta. Vytvořil ho pro svůj komiks Swamp Thing (Bažináč), ale ironický mág v baloňáku začal rychle žít vlastním životem. V současnosti má jeho série už přes 250 dílů.

Nakladatelství Crew s ním zatím vydalo dvě knihy. Nejprve knihu Gartha Ennise (Preacher, Punisher, Hitman) Hellblazer: Syn člověka, komiks o tom, že oživovat mrtvé se opravdu nevyplácí... a pak přešlo k titulu, který nastartoval nejslavnější období v kariéře anglického mága. Hellblazer: Těžké časy. Tam převzal otěže série ponurý Brian Azzarello (100 nábojů) a jednak převedl Johna Constantina do Ameriky... a jednak do vězení.

„John Constantine dostal pár let za vraždu (kterou výjimečně nespáchal) ve věznici s ostrahou a nekompromisním „pouličním“ bojem mezi jednotlivými frakcemi,“ říká komiksový expert David Zachoval.  „Azzarello odsunul magii na vedlejší kolej a hraje si s psychologií a silnými charaktery, slangem a „coolovostí“ dialogů. John se stává dokonalým manipulátorem, k magii sahá v krajních případech a to tak nějak spíš ze zvyku.“

A v podobném stylu se nese i Constantinův nový příběh, Hellblazer: Dobré úmysly. Těmi je, jak známo, dlážděna cesta do pekla. A bohužel i John Constantine jednou podlehl a rozhodl se udělat něco dobrého. Vyrovnat se s rodinou člověka, za jehož vraždu se dostal do vězení. Jenže ta rodina má svá temná tajemství.

Anglický mág se dostává do zapadlého amerického městečka a zjišťuje, že někdy je jednodušší vyjít s pekelnými démony než s normálními lidmi.

U komiksu Hellblazer: Dobré úmysly předvádí Brian Azzarello to nejlepší ze svého tvůrčího rejstříku. Opět pracuje s hutnou a temnou atmosférou, nedořečenostmi a náznaky... které často působí mnohem silněji a hrozivěji, než natvrdo řečená fakta. Jeho lepkavě temný příběh je ještě dotažený do dokonalosti kreslířem Marcelem Frusinem, který svým expresivním a nátlakovým stylem kresby připomíná hodně legendárního Eduarda Rissa (100 nábojů).

Takže je tu – po dlouhé době - další příběh ze série Hellblazer, který nám představuje novou temnou kapitolu osudů Johna Constantina, mága pochybných morálních kvalit, jehož nejpoužívanějšími kouzelnickými pomůckami jsou cigarety a alkohol a nejspektakulárnějším trikem masivní sebeiluze.

Přidat komentář