RECENZE: Aha, Blesku, běžte se zahrabat, je tu Šmoula Reportér.

Článek od: Petr Simcik - 11.07.2012

Ve šmoulí vesnici je zase pozdvižení. Šmoula Rybář totiž natrefil v jezírku na obrovskou zabijáckou příšeru a po mnohahodinovém boji ji jen holýma rukama skolil. Tedy alespoň se to říká. Ale není to kachna? Většinu šmoulů to ani moc nezajímá, až na jednoho všímavého šmoulu, který se rozhodne dát šmoulům pravdu. Pravdu v podobě prvního nezávislého deníku Šmoula Dnes!

Jenže pozor. Noviny jsou mezi šmouly naprostou neznámou, a tak musí nově jmenovaný Reportér obstarat nejen informace, ale hlavně vyšmoulit, jak dostat zprávy do všech šmoulích domečků, zvládnout podporu prodeje, distribuci, zpětnou vazbu a v neposlední řadě ustát zásahy ze strany nadřízené instituce, tedy Taťky šmouly. Zvládne šmoula Reportér vybalancovat obsah tak, aby nebyl nudný, ale zároveň nesklouzl k bohapustému bulváru? A co na šmoulí novinařinu řekne Gargamel?

Stejně jako Šmoulové na plovárně, i Šmoula Reportér patří ke kouskům, které si užijí jak děti, tak dospělí. Tady bych řekl, že možná dospělí ještě víc. Ono není divu, scénář má na starosti opět Thierry Culliford, jediný syn Peya, jehož kůže nemá modrou barvu, i když s jiným kopilotem, Lucem Parthoensem. Zatímco pro děti je tu halda roztomilých modrých potvůrek a trocha napětí, jak to všechno skončí, zvláště v momentě, kdy se objeví zlý Gargamel, pro dospělé jsou zde mnohé vtipné narážky, které děti nepostřehnou, ale hlavně do šmoulího světa skvěle převedený svět médií. Šmoula Reportér si totiž jako samouk projde všemi zákrutami vydávání novin, od solidní investigativní novinařiny k polopravdám a špiclování Šmoulinky včetně nevyslovených otázek ohledně jejích případných milenců... Nezapomeňme také na protesty proti potlačování svobody slova, atentáty na novináře a mnoho, mnoho dalších zábavných nepříjemností točících se kolem novin, to vše v krásném modrém pohádkovém světě.

Kresby se ujal Ludo Borecki, který má celkově na svědomí čtyři šmoulí sešity, na něž se mimochodem moc těším a doufám že u nás česky také vyjdou: Zejména Gambler smurf’s (Šmoulové a hazard) kteří vypadají jako další nášup zábavy pro tatínky. Nutno konstatovat, že všichni kreslíři studia Peyo dodržují tak železnou kázeň, že je od sebe prostě neodlišíte, a to nejen v kresbách samotných šmoulů, kde by se to dalo čekat, ale ani vesničky, rekvizit a všeho okolí. Kreslí zkrátka jako jeden muž. Bezchybně.

Šmoula Reportér je další mistrně počeštěnou taškařicí modrých hrdinů pro děti i dospělé. Tomáš Vondrovic a Michal Lázňovský si s překladem opět vyhráli a já doufám, že mají už teď v rukou další zajímavý jednopříběhový sešit. A vy (nejen vy s dětmi) si prozatím běžte pořídit tenhle, ať můžete čekat se mnou. Stojí za to.

 

 

Šmoulové: Šmoula Reportér / Les Schtroumpfs 22: Le Schtroumpf reporter
Parthoens, Luc - Culliford, Thierry - Borecki, Ludo
Nakladatel: Albatros Media - Albatros
Překlad: Tomáš Vondrovic, Michal Lázňovský
Obálka: Peyo
Redakce: Ondřej Müller, Lubomír Kuba
Rok vydání: 2012
Počet stran: 48
Rozměr: 210 x 295
Provedení­: paperback
Scénář: Luc Parthoens, Thierry Culliford
Kresba: Ludo Borecki
Cena: 149 Kč

 

Přidat komentář